Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Να μην καταργηθεί η ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά στη συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις

Την πλήρη αντίθεσή του στην κατάργηση της ομοφωνίας και την εφαρμογή ειδικής πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων για θέματα φορολογικής πολιτικής, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη - μέλη και γενικότερα στο φορολογικό συντονισμό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η φορολογική πολιτική είναι βασικό στοιχείο έκφρασης της ευθύνης του κράτους απέναντι στους πολίτες του», επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «συνδέεται άμεσα με την εθνική ανεξαρτησία των κρατών - μελών και δεν μπορεί να εμφανίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προωθεί την κατάργηση της ομοφωνίας και την επιβολή με ειδικές πλειοψηφίες φορολογικών πολιτικών και συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων σε χώρες που δε συμφωνούν σε αυτά. Δεν μπορεί το ΕΚ να συνηγορεί υπέρ της αφαίρεσης θεμελιακών αρμοδιοτήτων από τα Εθνικά Κοινοβούλια».

Αναφερόμενος σε ειδικότερα θέματα της φορολογικής πολιτικής, ο Γ. Θεωνάς υπογράμμισε «την αντίθεσή του στη μεταβολή του καθεστώτος του ΦΠΑ σε τρόπο ώστε ο φόρος αυτός να επιβάλλεται και να εισπράττεται στη χώρα καταγωγής των προϊόντων και υπηρεσιών και όχι στη χώρα κατανάλωσης, όπως γίνεται σήμερα. Μια τέτοια μεταβολή θα έχει έντονα αρνητικές συνέπειες για τις αδύνατες εισαγωγικές χώρες και θα λειτουργήσει σε όφελος των ισχυρών εξαγωγικών χωρών, που έτσι κι αλλιώς δεσπόζουν στην ενιαία αγορά».

Σχετικά με την προσπάθεια προώθησης του λεγόμενου ενεργειακού φόρου, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι «θα έπρεπε να έχουμε βγάλει ήδη ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα από την υπόθεση των καυσίμων και τις λαϊκές κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν σε όλες σχεδόν τις χώρες - μέλη» και υπογράμμισε το γεγονός ότι «η επιβολή ενός ενεργειακού φόρου θα επιδεινώσει τη σχετική θέση των πιο αδύνατων οικονομικά και παραγωγικά χωρών. Το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως ευκαιρία για εισπρακτική πολιτική, που, σε τελευταία ανάλυση, την πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα».

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε «γιατί δε γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα της φορολογίας του ηλεκτρονικού εμπορίου, που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, γιατί η έκθεση του ΕΚ δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της φορολόγησης των κερδοσκοπικών κινήσεων του κεφαλαίου» και έθεσε τέλος το θέμα της περιβόητης αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», η οποία, όπως είπε, «έχει δύο όψεις. Τη μία που σημαίνει αυτός που προκάλεσε μια οικολογική ζημιά πρέπει να την πληρώσει, κάτι που ακούγεται καλά, αλλά και την άλλη όψη που λέει ότι όποιος έχει λεφτά και μπορεί να πληρώνει είναι και "ελεύθερος" να ρυπαίνει όσο θέλει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το κριτήριο του κόστους - οφέλους η ΕΕ ασχολείται με τους εργάτες, την υγεία τους και το περιβάλλον(2019-07-19 00:00:00.0)
Νέες θυσίες με πρόσχημα την «ανταγωνιστικότητα»(2001-02-24 00:00:00.0)
Ζει στον ...κόσμο του!(2000-02-23 00:00:00.0)
Στόχος, η γενικευμένη φορολογική επιβάρυνση(1998-07-21 00:00:00.0)
Μέτρα απόκλισης της ελληνικής οικονομίας(1997-05-02 00:00:00.0)
"Χαράτσι" 60 δισ. λόγω μη τιμαριθμοποίησης(1997-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ