Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
"Εξαφάνισαν" και την κουρδική μειονότητα στην Τουρκία!

Τις θέσεις της Τουρκίας πρόβαλε ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, απαντώντας σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν

Σε κρεσέντα υποκρισίας και άμετρου κυνισμού επιδόθηκε το Συμβούλιο της ΕΕ, απαντώντας, διά στόματος προεδρεύοντος, εκπροσώπου της γερμανικής προεδρίας, υπουργού κ. Verheugen, στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά, όπου κατάγγελνε τις συνθήκες κράτησης και επισήμαινε τους κινδύνους για την ακεραιότητα και τη ζωή του Οτσαλάν, και σε Ερωτήσεις άλλων ευρωβουλευτών που αφορούσαν επίσης την υπόθεση Οτσαλάν και το κουρδικό πρόβλημα.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου δήλωσε ότι η ΕΕ εμμένει στις δηλώσεις της 22.2.99, αναγνωρίζει "τις προσπάθειες της Τουρκίας για εκδημοκρατισμό και καταπολέμηση της αναρχίας και της τρομοκρατίας", λαμβάνει σοβαρά υπόψηκαι εμπιστεύεται τις "καλές προθέσεις και τις διαβεβαιώσεις" της Τουρκίας για τις συνθήκες κράτησης και τη "δίκαιη εκδίκαση" της υπόθεσης. Προκαλώντας κάθε αίσθημα δικαίου, δήλωσε ότι το Συμβούλιο δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο και ότι "βασίζεται στις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας για δίκαιη δίκη". Υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο σέβεται την "απροθυμία" της τουρκικής πλευράς να συζητήσει το κουρδικό πρόβλημα, του οποίου αρνείται την ύπαρξη, και ότι μέχρι τη στιγμή που η Τουρκία θα θελήσει, η ίδια, να το συζητήσει, η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει επισήμως τίποτε, "ούτε καν να επηρεάσει περισσότερο την Τουρκία"... Σε μια θεαματική δε και προκλητική έκρηξη υποκρισίας ο Verheugen αποφάνθηκε ότι "οι Κούρδοι δεν είναι μειονότητα"!!! Την προκλητική στάση του Συμβουλίου, που, ούτε λίγο - ούτε πολύ, "δε γνωρίζει τίποτε για το έγκλημα" και πολύ περισσότερο δεν προτίθεται να κάνει απολύτως τίποτα ούτε για τον κουρδικό λαό, ούτε, φυσικά, για να διασφαλίσει τη ζωή του Α. Οτσαλάν, παρέχοντας πλήρη ασυλία στην τουρκική στρατοκρατία για τα εγκλήματά της, στηλίτευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, ο οποίος αναρωτήθηκε: "Τις ανατριχιαστικές εικόνες των απάνθρωπων βασανιστηρίων, της καταστολής που έχει υποστεί ο ηγέτης ενός ολόκληρου λαού και με περισσή περηφάνια μετέδωσαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης η τουρκική τηλεόραση και όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα είδε ο κ. προεδρεύων; Δεν έχει πληροφορίες, λέει, το Συμβούλιο. Τα είδαν; Δεν τους απασχολεί; Πιστεύουν ότι το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Τουρκίας μπορεί να κάνει μια δίκαιη δίκη;".

"Ο προεδρεύων, υπογράμμισε ο Γ. Θεωνάς, μας είπε ότι δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα, δεν υπάρχει κουρδικός λαός, δεν υπάρχει κουρδική μειονότητα. Και αυτό επειδή δεν το δέχεται η Τουρκία! Αλήθεια, έχει πειστεί ο κ. Μιλόσεβιτς ότι το πρόβλημα του Κόσσοβου είναι διεθνές πρόβλημα και το ΝΑΤΟ απειλεί με βομβαρδισμούς και έχουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ έτοιμα να μπουν στο Κόσσοβο; Αλήθεια, θα μας απαντήσει σ' αυτά το Συμβούλιο;".

Ο προεδρεύων, διευκρινίζοντας ότι "δε συζητήθηκε ποτέ από κοινού το θέμα των Κοσσοβάρων και των Κούρδων" (;), αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει οποιαδήποτε διασύνδεση των προβλημάτων και να απαντήσει στα ερωτήματα του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Φαίνεται ότι το Συμβούλιο αναπαύει πλήρως τη συνείδησή του από την ευχή που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του: "Ολα τα άτομα που ζουν στην Τουρκία, Τούρκοι και Κούρδοι, να απολαμβάνουν των ιδίων δικαιωμάτων". Αφού και ο τουρκικός λαός στενάζει κάτω από το ίδιο στρατοκρατικό καθεστώς, γιατί να "απομονώσουμε" τους Κούρδους; Δύσκολο πολύ να εξωραϊσεις μια γενοκτονία, αλλά το Συμβούλιο και η ΕΕ μπορούν και στέκονται εμφανώς στο ύψος και των πιο χυδαίων περιστάσεων!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευχολόγια για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας(2000-04-15 00:00:00.0)
Εμμονή στην άρνηση της υπόστασης του κουρδικού λαού(1999-07-06 00:00:00.0)
Υπό απαγόρευση το κουρδικό κανάλι(1999-03-23 00:00:00.0)
Καταργούν και τους Κούρδους!(1999-03-13 00:00:00.0)
Συλλαμβάνονται και φυλακίζονται οι δικηγόροι του Οτσαλάν(1999-02-27 00:00:00.0)
"Να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα"(1998-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ