Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ
Μια ζωή αφιερωμένη στον αγώνα

Τέσσερα χρόνια από το θάνατό του

Συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του κομμουνιστή ηγέτη Κ. Τσολάκη. Δεν είναι λίγος ο χρόνος αυτής της απουσίας. Ομως, ένας κομμουνιστής, λαϊκός αγωνιστής, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στα ιδανικά της εργατικής τάξης, στο κόμμα της και στην υπόθεση του σοσιαλισμού, δεν είναι ποτέ απών, ούτε όταν πεθαίνει, γιατί το παράδειγμά του διδάσκει και εμπνέει τις επόμενες γενιές των κομμουνιστών στον αγώνα ως την τελική δικαίωση.

Ο Κώστας Τσολάκης γεννήθηκε στις 15/8/1923 στην Επανωμή Θεσσαλονίκης και εγκαταστάθηκε μόνιμα στον Πειραιά. Από μικρός ρίχτηκε στη βιοπάλη, αφού ήταν το 6ο παιδί φτωχής προσφυγικής οικογένειας.

Στο ΚΚΕ ο Κ. Τσολάκης εντάχθηκε το Δεκέμβρη του 1942 και το Φλεβάρη του 1943 πέρασε στον ΕΛΑΣ, από τις τάξεις του οποίου έδρασε στο βουνό Πάικο, παίρνοντας μέρος σε μια σειρά μάχες εναντίον των Γερμανών, των Ιταλών, των ΠΑΟτζήδων και των κομιτατζήδων στο χώρο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου και τραυματίστηκε.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα.

Η συμφωνία της Βάρκιζας τον βρήκε διοικητή λόχου.

Μετά τη Βάρκιζα ξαναβγήκε στο βουνό και πολέμησε από τις τάξεις του ΔΣΕ - με το ψευδώνυμο "Γιάννος" - ως πολιτικός επίτροπος και διοικητής λόχου και κατόπιν ως πολιτικός επίτροπος και διοικητής τάγματος στις ταξιαρχίες 103η, 18η και 14η και απέκτησε το βαθμό του ταγματάρχη πεζικού. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι, όπου και τραυματίστηκε τρεις φορές.

Μετά την ήττα και την υποχώρηση του ΔΣΕ, από το 1949, έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στην ΕΣΣΔ και σε άλλες σοσιαλιστικές χώρες, συμμετέχοντας δραστήρια στην κομματική δουλιά και προσφέροντας τις υπηρεσίες του στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Επαναπατρίστηκε το 1975.

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ εκλέχτηκε στο 8ο Συνέδριο του Κόμματος, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ στη 13η Ολομέλεια της ΚΕ (Γενάρης του 1969) και τακτικό μέλος του ΠΓ στη 16η Ολομέλεια (Ιούνης 1972), θέση στην οποία έμεινε μέχρι και το 13ο Συνέδριο. Στο 13ο και στο 14ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ και διατέλεσε μέλος της Γραμματείας της ως το θάνατό του.

Ενα από τα χαρακτηριστικά του Κώστα Τσολάκη ήταν η σταθερότητα και η συνέπεια στις κομμουνιστικές αρχές, η μαχητική υπεράσπισή τους σε στιγμές δύσκολες για το Κόμμα και το κίνημα γενικότερα. "Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από το ΚΚΕ", συνήθιζε να λέει. Και πρόσθετε με νόημα: "Το ΚΚΕ θα είναι χρήσιμο στην ελληνική κοινωνία εφόσον αυτό θα στοχεύει στο σοσιαλισμό, θα συσπειρώνει τις κινητήριες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την κοινωνική αλλαγή, θα έχει αρχές που θα εξασφαλίζουν τη δημοκρατία και τη συντονισμένη δράση για την πραγματοποίηση του σκοπού".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ