Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
O λαός να απαντήσει πολιτικά

H ενίσχυση του ΚΚΕ μέσα από τις ευρωεκλογές και η δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του Μετώπου Πάλης είναι η μόνη λύση διεξόδου, σημείωσε ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συναντήσεις του με εργαζόμενους σε χώρους δουλιάς της Θεσσαλονίκης

Την ανάγκη να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ και να δώσουν έτσι οι εργαζόμενοι πολιτική απάντηση στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της υποτέλειας και του ραγιαδισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζουν όλατα άλλα κόμματα, σημείωσε ο Δ. Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες το πρωί σε εργαζόμενους στη ΔΕΗ, στα γραφεία της Επιχείρησης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών στη Θεσσαλονίκη, όπου περιόδευσε συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

"Πρέπει οι εργαζόμενοι να κάνουν ένα βήμα μπροστά στη σκέψη, τη δράση αλλά και συνολικά στη στάση τους απέναντι στα πολιτικά ζητήματα και τα προβλήματα του τόπου" τόνισε ο Δ. Γόντικας, επισημαίνοντας πως δίχως την παρέμβαση των εργαζομένων στις εξελίξεις, δεν πρόκειται να έχουμε βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης. "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μπει φρένο ή να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να έχουμε αλλαγές σε όφελος των συμφερόντων των εργαζομένων. Μόνο η δράση του λαού μπορεί να ανακόψει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και να εμποδίσει ένα νέο ματοκύλισμα στη Βαλκανική, με τη συμμετοχή της Ελλάδας", είπε, και έθεσε τον κάθε Ελληνα πολίτη μπροστά στις ευθύνες του, ξεκαθαρίζοντας πως "όλοι εδώ είμαστε συνυπεύθυνοι για το τι θα γίνει παραπέρα".

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το Κόσσοβο

Η συζήτηση και στους δύο χώρους δουλιάς επικεντρώθηκε γύρω από τη μεγάλη ΝΑΤΟική επιχείρηση που διεξάγεται στα Βαλκάνια με την εμπλοκή της χώρας μας και τη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή. Οι εργαζόμενοι τόσο στη ΔΕΗ όσο και στην "Ομοσπονδία" εξέφρασαν την αγωνία τους για την επέμβαση που ετοιμάζεται στο Κόσσοβο στο όνομα δήθεν της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των αλβανοφώνων και κατήγγειλαν πως η εμπλοκή της χώρας μας στο νέο μακελειό που στήνεται σε βάρος του σέρβικου λαού, καραδοκεί μεγάλους κινδύνους και για την ίδια.

Μιλώντας ειδικά για το θέμα αυτό, ο Δ. Γόντικας σημείωσε την πρωτοφανή έκταση της επιχείρησης και εξήγησε τους βαθύτερους στόχους, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια σημαίνει αλλαγή συνόρων και της Ελλάδας: "Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ πάνε στο Κόσσοβο για να εξυπηρετήσουν στρατηγικά σχέδια και των Αμερικανών και των Ευρωπαίων. Θα αλλάξουν τα σύνορα, αυτός είναι ο στόχος τους. Η εμπλοκή της Ελλάδας είναι άμεση και αυτό μας βάζει σε περιπέτεια με απρόβλεπτες συνέπειες. Το ομολογούν και οι ίδιοι άλλωστε πως δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη, δεν τους έπιασε ο πόνος για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Γιουγκοσλαβία ή ο πόνος για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε Αμερικανούς και Γερμανούς είναι αδυσώπητος. Στήνουν πόλεμο για να εξασφαλίσουν στρατηγικές θέσεις στην περιοχή, ώστε να ελέγχουν τα περάσματα, τις πρώτες ύλες, όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και ευρύτερα. Οταν πρόκειται να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, δε διστάζουν μπροστά σε τίποτε. Είναι αδίστακτοι".

Μιλώντας για την πρόσφατη συγκυρία πολιτικών γεγονότων και εξελίξεων, την παράδοση Οτσαλάν και την παραχώρηση εδαφών της χώρας στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, ο Δ. Γόντικας σημείωσε πως αποδεικνύει στον κάθε ένα ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή υποταγής στη θέληση των Αμερικανών, των Ευρωπαίων και αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. "Παραδώσαμε τον Οτσαλάν, παραδώσαμε λιμάνια, τρένα, εδάφη ως βάση μεταφοράς δυνάμεων και στήριξη των ΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή. Καθημερινά παραδίδεται ο πλούτος της χώρας στα μεγάλα συμφέροντα, οι εργαζόμενοι παραδίδονται στο κεφάλαιο με την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων, το ίδιο η παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτή την πολιτική στηρίζουν όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ, γιατί ακριβώς το κεφάλαιο, ισχυρές οικονομικές δυνάμεις στην Ελλάδα, προσβλέπουν ότι μπορεί να έχουν ένα μερίδιο στην αγορά, στη λεία από το διαμελισμό που γίνεται. Προσβλέπουν στη συνεργασία τους με τις πολυεθνικές και τη διατήρηση ή αύξηση των κερδών τους".

Και οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ, όπως παρουσιάστηκαν, υιοθετήθηκαν από τους εργαζόμενους. Ολοι έδειξαν να γνωρίζουν πως ο τεμαχισμός και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η διάλυση της μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης, της "Ομοσπονδίας", που σήμερα έφτασε να απασχολεί μόλις 180 εργαζόμενους και αυτούς απλήρωτους για 5 μήνες, από τους 700 που είχε, δε γίνονται για το συμφέρον του τόπου και των εργαζομένων, αλλά με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των κεφαλαιοκρατών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ