Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Δίωξη δεκαοχτώ μη πολιτικών προσώπων
  • Ζητείται από την ελληνική Βουλή η άρση της ασυλίας του Κ. Μπαντουβά και η ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών!
  • Ασκείται δίωξη και κατά του ...Οτσαλάν!

Ενδείξεις για τέλεση αξιόποινων πράξεων από πολιτικά πρόσωπα (υπουργούς, υφυπουργούς, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας) στην υπόθεση Οτσαλάν διαπίστωσε η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, την οποία διενήργησαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών της Αθήνας Βασ. Πλιώτας,Ι. Σακελλάκος και Χρ. Μαρκογιαννάκης.Οπως ανακοίνωσε χτες στον Τύπο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστας,"θα διαβιβαστούν στη Βουλή των Ελλήνων επίσημα αντίγραφα της δικογραφίας και του πορίσματος (των τριών εισαγγελικών λειτουργών), γιατί κρίθηκε ότι προκύπτουν ενδείξεις για πράξεις που φέρονται ότι τέλεσαν αναμειχθέντες στην υπόθεση Οτσαλάν υπάλληλοι και ιδιώτες, κατά το χρονικό διάστημα από τότε που επελήφθησαν αυτής επισήμως οι Αρχές του Κράτους και εφεξής και ότι συντρέχουν οι προς τούτο οριζόμενες υπό του άρθρου 5 παράγραφος 3 του Ν. 2509/1997 προϋποθέσεις". Ηδη, τα αντίγραφα αυτά βρίσκονται στα χέρια του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,ο οποίος θα ενημερώσει το Σώμα, προκειμένου να αποφασίσει για την ενεργοποίηση ή μη του νόμου περί ευθύνης υπουργών, υφυπουργών και συμμετόχων.

Εντύπωση, πάντως, προκαλούν οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος επιχειρεί να προκαταλάβει το Κοινοβούλιο, πριν ακόμα αποφασίσει για τη σύσταση ή μη Εξεταστικής Επιτροπής, όταν μάλιστα τη σχετική πρόταση έχει κάνει ο ίδιος ο Κ. Σημίτης.

"Αντιλαμβανόμαστε - δήλωσε ο Δημ. Ρέππας - την οπτική γωνία, από την οποία είναι υποχρεωμένη να βλέπει τα πράγματα η εισαγγελική αρχή. Ζήτημα, όμως, ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων ή υπηρεσιακών παραγόντων, που ενήργησαν υπό τις οδηγίες πολιτικών προσώπων είναι προφανές ότι δεν υπάρχει. Η υπόθεση μετά την είσοδο του Α. Οτσαλάν στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε πολιτικά για λόγους που αφορούν την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αλλά και τη λειτουργία του κράτους. Υπάρχει, βέβαια, το σοβαρότατο πρόβλημα της ευθύνης εκείνων, που, κινούμενοι με δική τους πρωτοβουλία και για δικούς τους λόγους, οργάνωσαν την είσοδο του Α. Οτσαλάν στην Ελλάδα και έφεραν τη χώρα προ τετελεσμένων γεγονότων και διλημμάτων, παρότι γνώριζαν τη σαφή και σταθερή θέση της κυβέρνησης ως προς το θέμα αυτό".

Ο Γ. Κολιοκώστας διαβίβασε, εξάλλου, τα ίδια επίσημα αντίγραφα της δικογραφίας και του πορίσματος στη Βουλή, με αίτημα τη χορήγηση άδειας για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του βουλευτή Κ. Μπαντουβά για την πράξη της απλής συνέργειας σε προσβολή της διεθνούς ειρήνης της χώρας.

Οι ποινικές διώξεις

Για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την παράνομη μεταφορά και σύντομη φιλοξενία του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με βάση τα στοιχεία του πορίσματος και της δικογραφίας, προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 18 μη πολιτικών προσώπων για μία κακουργηματική και εννέα πλημμεληματικές πράξεις. Το περίεργο είναι ότι μεταξύ των προσώπων αυτών συγκαταλέγεται και ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν (!), παρότι είναι, βέβαια, πολιτικό πρόσωπο ως ηγέτης του PKK και, το σπουδαιότερο, βρίσκεται στα τουρκικά κάτεργα του Ιμραλί, αντιμετωπίζοντας την ποινή του θανάτου. Εναντίον του Απο, ο κ. Κολιοκώστας άσκησε ποινική δίωξη για παράνομη είσοδο στη χώρα και κατοχή πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου (ταξίδευε με πλαστό διαβατήριο, που είχε εκδοθεί στο όνομα του Κύπριου δημοσιογράφου Λάζ. Μαύρου). Κατηγορούμενοι είναι, επίσης, οι: Αντ. Ναξάκης,απόστρατος αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, που διώκεται για προσβολή της διεθνούς ειρήνης της χώρας κατά συναυτουργία και άμεση συνέργεια σ' αυτήν (κακούργημα), μεταφορά με αεροπλάνο από το εξωτερικό στην Ελλάδα αλλοδαπού παράνομα - προώθηση αυτού στο εσωτερικό της χώρας - εξασφάλιση σ' αυτόν καταλύματος για απόκρυψη και συμμετοχή στις πράξεις αυτές,διευκόλυνση παράνομης παραμονής αλλοδαπού και δυσχέρανση της έρευνας των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό του.Αντιμέτωπες με την τελευταία κατηγορία είναι και η συγγραφέας Βούλα Δαμιανάκου με την κόρη της Ελένη Βασιλοπούλου,που φιλοξένησαν τη νύχτα της 29ης Γενάρη τον Οτσαλάν στο σπίτι τους στη Ν. Μάκρη. Για τη μεταφορά του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας, διώκονται ποινικά και οι Ευστ. Στεργιόπουλος,επιχειρηματίας, που φέρεται ότι μίσθωσε το αεροσκάφος, Αντ. Σιμιγδαλάς, ιδιοκτήτης του αεροσκάφους, Ζ. Πεχλιβανίδης,κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο τελευταίος ειδικά για εν γνώσει εγγραφή ψευδών στοιχείων σε έγγραφο που φέρει το αεροσκάφος,Καγιάλ Αμέρ,εκπρόσωπος του PKK στην Ελλάδα και Βακάρ Τζεμτζίν,που συνόδευαν τον Οτσαλάν. Τα αδικήματα που αποδίδονται σε κάποιους από αυτούς είναι ακόμα υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και ηθική αυτουργία σ' αυτήν, ψευδορκία μάρτυρα και ηθική αυτουργία σ' αυτήν, εν γνώσει εγγραφή ψευδών στοιχείων σε έγγραφο που φέρει το αεροσκάφος από τον εκμεταλλευόμενο αυτό και μη παράδοση δελτίου άφιξης μεταφερομένων επιβατών του εξωτερικού στην υπηρεσία αστυνομικού ελέγχου διαβατηρίων.Για την υπόθεση αυτή κατηγορούνται, τέλος, ο πρώην υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΥΠΑ Στέφ. Ευαγγελάτος,ο υπάλληλος του αεροδρομίου Γ. Μαγγίνας,ο Γ. Μαύρος,υπάλληλος της εταιρίας που έκανε το σέρβις στο αεροσκάφος πριν πετάξει, ο ελεγκτής του αεροδρομίου Αγγ. Πεφάνης και οι Δ. Καραγεωργίου,Γ. Τσιράκης,Μ. Νικολόπουλος,Κ. Χριστοδουλόπουλος και Γ. Κοκορέτσης.

Το πόρισμα

Χτες το βράδυ δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία του εισαγγελικού πορίσματος, στο οποίο γίνεται λεπτομερής αναφορά σε όλα τα πρόσωπα - πολιτικά και μη - που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ χαρακτηρίζεται ως "εχθρική πράξη κατά της Τουρκίας και ικανή να αποτελέσει αιτία πολέμου" (!) η παράνομη έλευση του Αμπ. Οτσαλάν στην Ελλάδα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ