Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις για "τρομοκρατία"
  • Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα είναι από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες της κυβέρνησής του
  • Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές ενέργειες από όπου και αν προέρχονται, τόνισε, αναφερόμενος στο ΡΚΚ

Διαβεβαιώσεις συμμόρφωσης στις αξιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την "τρομοκρατία", παρείχε ο πρόεδρος της ΝΔ στον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες. Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας".

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση, "ετέθη το θέμα της τρομοκρατίας και είχα την ευκαιρία να πω στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι, όπως και η δική του χώρα, και η Ελλάδα έχει υποφέρει παρά πολλά από την τρομοκρατική δραστηριότητα. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε επιδείξει την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του φαινομένου και του είπα ότι, τουλάχιστον, για τη ΝΔ και για την αυριανή κυβέρνησή της είναι μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες, η καταπολέμηση του φαινομένου αυτού".

Σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κ. Καραμανλής είπε ότι συμφώνησαν με τον Γκορ πως "είναι κοινή επιδίωξη η σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή", παραδεχόμενος έτσι ότι το ζήτημα της "διευθέτησης" των ελληνοτουρκικών εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό των ΗΠΑ για τη "σταθερότητα στην περιοχή". Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό διαπίστωσε ότι υπάρχει"ευήκοον ους στην άποψη που ενθαρρύνουμε και εμείς για πρωτοβουλία στο Κυπριακό" από την πλευρά των ΗΠΑ.

"Εθνική" στάση για "τρομοκρατία"

Περισσότερο αποκαλυπτικός για τις δηλώσεις νομιμοφροσύνης που έκανε στους Αμερικανούς συνομιλητές του για το θέμα της "τρομοκρατίας", ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Αφού δήλωσε ότι δεν αισθάνθηκε να τον πιέζει κανένας για αποκήρυξη του ΡΚΚ, έσπευσε ωστόσο να δηλώσει ότι"ποτέ η Ελλάδα δεν υποστήριξε τρομοκρατικές ενέργειες από όπου και αν προέρχονται και τονίζω το από όπου και αν προέρχονται". Για το θέμα αυτό, πρόσθεσε, υπάρχει ενιαία - εθνική άποψη. Ταυτόχρονα τόνισε ότι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας την αντιλαμβάνεται πρώτα και κύρια ως "δική μας υποχρέωση" και "δική μας προτεραιότητα", και γι' αυτό "δεν το εξέλαβε ως άσκηση πίεσης". Επιχειρώντας να κρατήσει κάποιες αποστάσεις, συμπλήρωσε ότι το Κουρδικό είναι υπαρκτό πρόβλημα και χρειάζεται λύση με πολιτικά μέσα. Απαντώντας σε ερώτηση για τη λίστα των 10 "υπόπτων" για "17Ν" που έχει στείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Αθήνα, είπε ότι δεν του ετέθη τέτοιο θέμα και ότι οι συζητήσεις γίνονται σε επίπεδο αρχών.

Συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της επίσκεψής του, είπε ότι "οι συναντήσεις πήγαν καλά", σε αρκετά σημεία διαπιστώθηκε σύγκλιση, αλλά δεν υπάρχει σε όλα ταύτιση. Αυτό που ανέδειξε ο ίδιος από την πλευρά του, ήταν η ανάγκη για ένα αποφασιστικότερο ρόλο των ΗΠΑ ώστε να εγκαταλείψει η Τουρκία την επιθετική συμπεριφορά της. Παραδέχτηκε όμως ότι "δεν μπορώ να σας μεταφέρω ότι υιοθετήθηκε το επιχείρημα για επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας". Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν για το Κοσσυφοπέδιο, απέφυγε να πει οτιδήποτε για τη στάση των ΗΠΑ και περιορίστηκε να επαναλάβει τις δικές του θέσεις για την κρίση στην περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εικόνα της κυβέρνησης Σημίτη στην Ουάσιγκτον, ο Κ. Καραμανλής απάντησε ότι δεν έκανε συζήτηση για εσωτερικά θέματα και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Τόνισε μάλιστα ότι δεν έχει καμία δουλιά καμία ξένη κυβέρνηση να αναμειγνύεται και δεν πρέπει ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αφήνει περιθώρια και να του κάνουν συζήτηση για τέτοια θέματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ