Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χωρίζονται παράνομα οι οικογένειες Ελλήνων Ποντίων

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες Ελλήνων Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ενωση που έρχονται στη χώρα μας, ένα από τα οποία είναι η διάσπασή τους, έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου.Οπως ανέφερε υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις οικογενειών που τα περισσότερα μέλη τους βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα εξακολουθούν να παραμένουν στις χώρες προέλευσης χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν κοντά στους δικούς τους λόγω της τεχνητής πρόκλησης νομικών κωλυμάτων.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Νιώτης στην απάντησή του είπε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ενέργειες που βελτιώνουν την κατάσταση και σαν τέτοιες ανέφερε την ίδρυση μιας σειράς προξενικών γραφείων στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και αρμόδιων γραφείων στην Ελλάδα. Είπε ότι οριστική λύση θα δοθεί με σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και μέχρι τότε η εντολή είναι οι αιτήσεις παλιννόστησης των οικογενειών να εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Διευκρίνισε όμως ότι αυτήν την προτεραιότητα δεν μπορεί να την έχουν όλοι οι συγγενείς, αλλά μόνο εκείνοι που είναι εξ αίματος και όχι οι συγγενείς του τυχόν αλλογενούς συζύγου που απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια.

Ο Στ. Παναγιώτου τόνισε ότι τα προβλήματα αυτών των οικογενειών είναι πολύ σοβαρά, γιατί δεν είναι οι δυσκολίες να έρθουν στη χώρα μας και τα υπόλοιπα μέλη, αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις μέλη οικογενειών απελαύνονται με διοικητικές απελάσεις. Ο βουλευτής είπε ότι κάθε κρατική παράβαση που απαγορεύει ή εμποδίζει τη συμβίωση, είναι ασυμβίβαστη με το απαραβίαστο της οικογενειακής ζωής και επομένως είναι παράνομη. Ετσι παράνομες είναι οι κρατικές ενέργειες που απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα μας του συζύγου ή του παιδιού εκείνου που διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα ή που οδηγούν στην απέλαση του αλλοδαπού συζύγου ή γονέα Ελληνα πολίτη που κατοικεί νόμιμα στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ