Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πιέσεις για "διάλογο"

Μέσα από ασφυκτικές πιέσεις, η Αθήνα ρυμουλκείται σε ελληνοτουρκικό διάλογο. Συνάντηση Κρανιδιώτη - Μίλερ

Μέσα σε ατμόσφαιρα εντονότατων πιέσεων, η ελληνική κυβέρνηση "ακούει" προσεκτικά τις αμερικανικές υποδείξεις οι οποίες κατά τα φαινόμενα αποσκοπούν να δρομολογήσουν διαδικασίες για μια συνολική αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και του Κυπριακού.

Το κλίμα αυτό συντίθεται από την επανάληψη, των πάγιων αμερικανικών απόψεων, περί τρομοκρατίας, ΡΚΚ και της "επιτακτικής" όπως τη χαρακτηρίζουν, ανάγκης να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της Ν/Α πτέρυγας του ΝΑΤΟ με τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα η συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, με τον εντεταλμένο της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό Τ. Μίλερ.

Οπως είπε ο Γ. Κρανιδιώτης, η συνάντηση περιστράφηκε γύρω από τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου. Στις δηλώσεις του ο Γ. Κρανιδιώτης "ζήτησε" από την Τουρκία, να μην εμπλέκει την Ελλάδα στην προεκλογική της περίοδο και "αναγνώρισε" τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ουάσιγκτον για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Τ. Μίλερ δε θέλησε να πει πολλά. Δουλιά μου, είπε, είναι να βοηθώ και ελπίζω τελικά να αποδώσουν οι προσπάθειές μας. Μάλιστα, ο Αμερικανός διπλωμάτης, σημείωσε τα "μεγάλα προβλήματα" που αντιμετώπισε την περασμένη πενταετία η Ουάσιγκτον, αναφέροντας το Βορειοϊρλανδικό, τη Μέση Ανατολή και τη Βοσνία, υπαινισσόμενος ότι το προσεχές διάστημα οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον θα επικεντρωθούν στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά.

Ο Τ. Μίλερ, σύμφωνα με την εκτίμηση πηγών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στην παρούσα φάση εξετάζει πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις στο "τρίγωνο" Αθήνας - Λευκωσίας - Αγκυρας σε περίοδο κρίσης και βολιδοσκοπεί τις δυνατότητες για την εκδήλωση πρωτοβουλιών. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ότι πρέπει να θεωρείται βέβαιο, πως θα υπάρξουν πρωτοβουλίες της αμερικανικής διπλωματίας αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές με αφετηρία το Κυπριακό.

Τουρκικές απειλές

"Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει την εχθρική πολιτική προς την Τουρκία", δήλωσε ο μόνιμος υφυπουργός του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβηςΚορκμάζ Χακτανίρ σε ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

"Η Ελλάδα πρέπει να διακόψει τις διασυνδέσεις της με την τρομοκρατία", ισχυρίστηκε επίσης, ο Κ. Χακτανίρ. Το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ μεταδίδει ότι ο Κ. Χακτανίρ, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια από τις χώρες που υποστηρίζουν το ΡΚΚ. "Ολος ο κόσμος ξέρει την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στους τρομοκράτες", είπε ο Τούρκος υφυπουργός και προσέθεσε ότι "οι τρομοκρατικές διασυνδέσεις επεκτείνονται και στον ελληνοκυπριακό τομέα".

Ο Κ. Χακτανίρ κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες - πλην ορισμένων εξαιρέσεων- όπως είπε, για τη στάση τους έναντι του ΡΚΚ. "Μόνο οι ΗΠΑ παρείχαν την ειλικρινή υποστήριξή τους", είπε ο Τούρκος πρέσβης. "Αν δεν παρεχόταν υποστήριξη από το εξωτερικό στο ΡΚΚ, η τρομοκρατία δε θα διαρκούσε 15 χρόνια και χιλιάδες πεσόντες από το ΡΚΚ τώρα θα βρίσκονταν σπίτι τους με την οικογένειά τους", φέρεται να δήλωσε ο Κ. Χακτανίρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΝΑΤΟ «εκπαιδευτής» στο Ιράκ(2004-06-26 00:00:00.0)
"Προσέγγιση" απαιτούν οι Αμερικανοί(1999-06-29 00:00:00.0)
Αμερικανοί τρομοκράτες...(1999-06-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-03-10 00:00:00.0)
Λόγια έντασης από την Αγκυρα(1999-03-06 00:00:00.0)
Αναγορεύουν σε κυρίαρχο θέμα την ενταξιακή πορεία(1998-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ