Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Προσέγγιση" απαιτούν οι Αμερικανοί

Τις τουρκικές αιτιάσεις για την τρομοκρατία θα συζητήσει, κατ' αρχήν, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, την προσεχή Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, με τον Τούρκο ομόλογό του

Το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου έχει "στρωθεί" και η Αθήνα οδηγείται, με το ζόρι, σε μια συζήτηση με όρους που έχει επιβάλει η Αγκυρα σε στενή συνεργασία με την αμερικανική διπλωματία. Τα πρώτα δείγματα αυτής της συζήτησης θα καταγραφούν την προσεχή Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Εκεί, στη συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ, θα καταγραφεί η πολιτική κατευνασμού που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχτεί την τουρκική απαίτηση για τη δημιουργία μιας ελληνοτουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει τα προβλήματα τρομοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν, η Αγκυρα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης αν πρώτα η Ελλάδα δε ζητήσει συγνώμη για την υποστήριξη που παρείχε στο ΡΚΚ. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι στην πρόσφατη συνέντευξή του στο MEGA ο Μπ. Ετσεβίτ, ούτε λίγο ούτε πολύ είχε ζητήσει να επιτραπεί σε Τούρκους ειδικούς να ερευνήσουν στην Ελλάδα για την ελληνική υποστήριξη στο ΡΚΚ. Με τη μεικτή ελληνοτουρκική εμπειρογνωμόνων, μπορεί να πει κανείς, ικανοποιείται, ως ένα βαθμό, η τουρκική απαίτηση.

Οπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, το "πρόβλημα" της τρομοκρατίας και το κλίμα που αυτό δημιούργησε, λειτουργεί σαν μοχλός πίεσης προκειμένου να υποχρεώσει την Αθήνα να ακολουθήσει τις σαφέστατες οδηγίες της αμερικανικής διπλωματίας, οι οποίες στοχεύουν στη διευθέτηση μιας σειράς ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Τις αμερικανικές απαιτήσεις, ανέλαβε να ικανοποιήσει πάραυτα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Στην επιστολή που απέστειλε στον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζεμ, περιγράφει σαφέστατα την ελληνική "καλή διάθεση" να συζητήσει με την Τουρκία, ακόμη και για τις αιτιάσεις της Αγκυρας, για την τρομοκρατία.

Στην επιστολή Παπανδρέου γίνεται αναφορά όλων των θεμάτων στα οποία θα μπορούσαν να προσεγγίσουν οι δύο χώρες. Στην οικονομία, στο εμπόριο, στον πολιτισμό, καθώς και σε θέματα ασφάλειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, σε χτεσινές του δηλώσεις, υπεραμύνθηκε των επιλογών του, λέγοντας ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από μια συζήτηση για την τρομοκρατία με την Τουρκία. Μάλιστα ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε αν η Αθήνα επιμένει στη θέση ότι δε θα υπογράψει διμερή ελληνοτουρκική συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως διαβεβαίωνε τις τελευταίες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε πως δεν έχουμε αποφασίσει οτιδήποτε, ξεκινούμε με ένα θετικό βήμα, και ελπίζουμε να έχει συνέχεια.

Οι ελπίδες για συνέχεια, που έκφρασε ο υπουργός Εξωτερικών προκαλούν ερωτηματικά και ανησυχία. Οπως επισημαίνουν Ελληνες διπλωμάτες, το σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαμορφώνεται ως εξής: Η Ελλάδα πιέζεται από Ουάσιγκτον και Αγκυρα να πραγματοποιήσει βήματα για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, με επιστέγασμα μια συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία - όπως πολλοί φοβούνται - θα επισημαίνει τις ελληνικές"ενοχές" στην υπόθεση του ΡΚΚ. Ταυτόχρονα και ενώ η Αθήνα πραγματοποιεί τις"γενναίες" κινήσεις που της ζητούν, παραμένουν αμετακίνητες οι τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην επιστολή Παπανδρέου στον Ι. Τζεμ, δε γίνεται καμία αναφορά, ούτε καν νύξη, για το αν η Τουρκία θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τις γκρίζες ζώνες, τον ελληνικό εναέριο χώρο, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και για όλα τα υπόλοιπα θέματα που εγείρει σε βάρος της Ελλάδας...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ