Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πόλεμος για τη μοιρασιά αξιωμάτων

Αγώνας δρόμου και παιχνίδια για μοιρασιά αξιωμάτων και εξουσίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει βέβαια ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να προωθεί τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική του και να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση από αυτή τη σκοπιά.

Ξεκινώντας από την εκτίμηση ότι η ΝΔ βρίσκεται "σε τροχιά εξουσίας" αρκετά ηγετικά στελέχη, αλλά και βουλευτές ζητούν να ξεκαθαριστούν έγκαιρα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πολιτικό μέλλον τους και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον Κ. Καραμανλή. Ο τελευταίος βέβαια όχι μόνο αποφεύγει σκόπιμα οποιαδήποτε δεσμευτική δήλωση, αλλά εμφανίζεται μάλλον ενοχλημένος από τις κινήσεις αυτές των κορυφαίων στελεχών, καθώς θεωρεί ότι είναι αναφαίρετο "αρχηγικό δικαίωμά" του να "μοιράσει την τράπουλα", όπως νομίζει.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι η "τύχη" του Κ. Μητσοτάκη, καθώς πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη η άρνησή του να τον προτείνει για το προεδρικό αξίωμα. Ταυτόχρονα, όμως, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ μεγάλωσε τις "απαιτήσεις" του, καθώς προανήγγειλε το περασμένο Σάββατο την κάθοδο του γιου του Κυριάκου στην πολιτική. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, αυτό δεν αναμένεται να γίνει στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, ο Δ. Αβραμόπουλος, επιχειρώντας μάλλον να ανεβάσει την "τιμή" του στις διαπραγματεύσεις με τη Ρηγίλλης, εμφανίζεται δήθεν προβληματισμένος και ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον. Ετσι, σε συνέντευξή του "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", δηλώνει ότι "δεν τον έχει απασχολήσει καθόλου" το θέμα της επανένταξής του στη ΝΔ, προσθέτοντας όμως ότι "πρέπει να υπάρξει ισχυρός πολιτικός λόγος για να μετακινηθώ από τη σημερινή μου θέση". Προκειμένου να γίνει περισσότερο "πειστικός", φροντίζει να αφήνει ανοιχτό ακόμα και το θέμα της ίδρυσης νέου κόμματος, λέγοντας ότι "εξαρτάται από το τι θα μπορούσε να συντηρήσει το θέμα", ενώ κάνει λόγο για "χρήσιμους ρόλους και δρόμους, που μόνο η κοινωνία μπορεί να ανοίξει". Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν κρύβει το θαυμασμό του για τον Κ. Σημίτη και την πολιτική που ακολουθεί, διαπιστώνει όμως μια "ανεξήγητη φοβία" από την πλευρά της κυβέρνησης απέναντί του, ενώ συνεχίζει να δηλώνει υπέρμαχος του "διαλόγου και της συνεργασίας". Είναι χαρακτηριστική εξάλλου η εκτίμησή του ότι "οι ευρωεκλογές δεν άλλαξαν το σκηνικό".

Από την πλευρά του ο Ν. Κακλαμάνης παραδέχτηκε χτες (στον "Πλάνετ") ότι εφόσον του ζητηθεί από τον Κ. Καραμανλή, "βεβαίως θα ενταχθεί στην ευρύτερη παράταξη" ενόψει των εθνικών εκλογών.

  • Την εκτίμηση ότι "παραγκωνίζεται η Ελλάδα από την υπόθεση της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων", έκανε ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στα Βαλκάνια Καρλ Μπιλντ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ