Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
Εμειναν στα ίδια...

Σε κλίμα απογοήτευσης για τα εκλογικά αποτελέσματα και με αντιπαραθέσεις έγινε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο

Μέσα σε κλίμα έντονης απογοήτευσης και απαισιοδοξίας, όπου πολλοί ομιλητές... χτυπούσαν "καμπάνες και καμπανάκια" για την προοπτική του κόμματος, δίνοντας μια εικόνα πολιτικού αδιεξόδου και κομματικής διάλυσης σε επίπεδο οργανώσεων - ο Ν. Κωνσταντόπουλος μίλησε για οργανωτική κατάρρευση! - πραγματοποιήθηκε, το Σαββατοκύριακο, η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ωστόσο, ούτε στην εκτίμηση, ούτε στα αίτια της εκλογικής στασιμότητας, συρρίκνωσης ή υποχώρησης, όπως χαρακτηριζόταν κατά περίπτωση το αποτέλεσμα, μπόρεσαν να συμφωνήσουν και πολύ περισσότερο στην παραπέρα πορεία προς τις εκλογές, για να καταλήξουν, στο τέλος, μέσα από συμψηφισμούς και ανοιχτές πιέσεις από τη μεριά του προέδρου του κόμματος, στην έγκριση της εισήγησης Ν. Κωνσταντόπουλου ως απόφασης της ΚΠΕ. Προκειμένου να επιτευχθεί η υπερψήφισή της, ο Ν. Κωνσταντόπουλος δέχτηκε την προσθήκη - διευκρίνιση πως "δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με το σημερινό ΠΑΣΟΚ και την κυβερνητική του πολιτική, αφήνοντας, όμως, ανοιχτή για το μέλλον τη συνεργασία, όταν, προφανώς, αλλάξει πολιτική το ΠΑΣΟΚ"... Επίσης, προστέθηκε η πρόβλεψη ότι, στα πλαίσια της προγραμματικής πρότασής του, ο ΣΥΝ θα επιδιώκει το συντονισμό και την κοινή δράση στο κοινωνικό επίπεδο για τα επιμέρους προβλήματα με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς. Ενώ, στην εισήγησή του, ο Ν. Κ. κάνει λόγο για μύθο του "αριστερού μετώπου"... Δε συμφώνησε, όμως, ένα σημαντικό κομμάτι της ΚΠΕ, 27 μέλη της (ανάμεσά τους η Μ. Δαμανάκη), τα οποία ψήφισαν το κείμενο - σχέδιο απόφασης Μπίστη (για επανίδρυση του ΣΥΝ στη βάση των ιδρυτικών αρχών της Ανανεωτικής Αριστεράς και τα ευρωπαϊστικά του φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά κλπ.). Υπέρ της πρότασης της πλειοψηφίας ψήφισαν 90 μέλη, 7 ήταν τα λευκά, ενώ απείχε ο Μ. Παπαγιαννάκης.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος, πέρα από τις έντονες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις ορισμένες φορές, στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΠΕ, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, στο κλείσιμο των εργασιών, υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους και μίλησε με οξείς χαρακτηρισμούς για μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και άλλα στελέχη που αντιπαρατέθηκαν με την ακολουθούμενη πολιτική του ΣΥΝ. Ετσι, έκανε λόγο για "δίβουλους μεταξύ μας που ασκούν ρόλους εκφραστών τάσεων", για "στοιχίσεις και πεδίο ζύμωσης ενόψει συνεδρίου", "προσπάθεια ανασύνθεσης τάσεων μέσα από πολιτική ζύμωση" κλπ. Μίλησε ακόμα και "για νεόκοπο οπλαρχηγό τάσης", φωτογραφίζοντας το μέλος της ΠΓ Ν. Μπίστη που επέμεινε στη δική του πρόταση κατ' αντιπαράθεση στην προεδρική. Ενώ, απαντώντας στην κριτική της Μ. Δαμανάκη, που είπε ότι "στη Βουλή είμαστε ικανοποιημένοι ψηφίζοντας αντί", έσπευσε να πει με νόημα: "Αλήθεια αυτό κάνουμε ή σπεύδουμε για να προλάβουμε τις προσωπικές απόψεις";! Ολα, τελικά, δείχνουν πως δεν ήταν παρά μια προθέρμανση ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΝ που γίνεται 11-14 του Νοέμβρη.

Οσον αφορά, ιδιαίτερα, τις συζητήσεις στην ΚΠΕ ήταν φανερή η αγωνία των μελών της για την πορεία του κόμματος. Ωστόσο, οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου εξαντλούνταν, ουσιαστικά, στη διόρθωση της τακτικής του κόμματος ή της αποσαφήνισης της φυσιογνωμίας του σαν ευρωπαϊστικού κόμματος, με δεδομένο τον ευρωενωσιακό του προσανατολισμό. Επίσης, κοινός παρονομαστής που αναδείχτηκε από πολλές ομιλίες ήταν πως: "Δεν περνάει η πολιτική μας γιατί είναι αμφίσημη". "Ο ΣΥΝ δεν παράγει πολιτική, έχει στερέψει και τρώει από τα έτοιμα". "Είμαστε κόμμα στελεχών χωρίς μέλη και οπαδούς, με ελιτίστικη νοοτροπία". "Οι οργανώσεις δε λειτουργούν και πολλά μέλη μας ψηφίζουν άλλα κόμματα". Ενώ "υπάρχει και αναπαράγεται παραγοντισμός και η κάρτα μέλους χρησιμοποιείται για εξασφάλιση θέσεων στο δημόσιο"!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ