Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συλλαμβάνονται και φυλακίζονται οι δικηγόροι του Οτσαλάν

Διώξεις και σε βάρος των δικηγόρων του Α. Οτσαλάν άρχισαν στην Τουρκία. Ο ένας φυλακίζεται, άλλος συλλαμβάνεται, ενώ ένας τρίτος παραιτείται μετά τις απειλές για τη ζωή του που δέχτηκε.

Τουρκικό δευτεροβάθμιο δικαστήριο επικύρωσε χτες ποινή φυλάκισης ενός έτους που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στο δικηγόρο του Κούρδου ηγέτη, Μεντενί Αϊχάν,με την κατηγορία της "αυτονομιστικής προπαγάνδας". Είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου της Αγκυρας και είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας για ένα βιβλίο του με τίτλο "Ο Κούρδος φιλόσοφος Εχμεντέ Τζανί".

Αλλος δικηγόρος του Οτσαλάν, ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ,αντιπρόεδρος της τουρκικής Ενωσης Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) συνελήφθη χτες από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης και κρατείται βάσει εντάλματος σύλληψής του, που είχε εκδοθεί από το Δικαστήριο Ασφαλείας του Ντιγιαρμπακίρ. Η σύλληψη έγινε ενώ κατευθυνόταν στο χώρο όπου επρόκειτο να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Ο τρίτος Τούρκος δικηγόρος του Κούρδου ηγέτη, Αχμέτ Ζεκί Οκτσούογλου,ο οποίος δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι διακόπτει την υπεράσπιση του πελάτη του για "λόγους ασφαλείας", πρόσθεσε πως μαζί με τη συνεργάτριά του Χατιτσέ Κορκούτ είχαν δει τον Οτσαλάν μόνο για είκοσι λεπτά "παρουσία ενός δικαστή και δυο κουκουλοφόρων στρατιωτών".

"Οταν παρακαλέσαμε τους κουκουλοφόρους στρατιώτες να εγκαταλείψουν την αίθουσα εκείνοι αρνήθηκαν, λέγοντας ότι δεν παίρνουν εντολές παρά μόνον από το επιτελείο τους", συνέχισε ο Οκτσούογλου. Ο ίδιος τόνισε ότι ελλείψει συμβολαιογράφου στη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Οτσαλάν δεν μπόρεσε να τους εξουσιοδοτήσει για να τον υπερασπίσουν όπως ορίζει ο νόμος. Ο Οκτσούογλου είπε ακόμα ότι "ο Οτσαλάν ήθελε να μάθει για τις διεθνείς αντιδράσεις απέναντι στη σύλληψή του".

"Η υπεράσπιση διακόπηκε, το τουρκικό κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά μου, είναι πιθανό να με δολοφονήσουν", δήλωσε ο Οκτσούογλου. "Μας εμποδίζουν να κάνουμε σωστά τη δουλιά μας και η ζωή μας κινδυνεύει (...). Θα συνεχίσουμε την υπεράσπιση εάν οι ΗΠΑ εγγυηθούν την ασφάλεια της δίκης του Οτσαλάν", διευκρίνισε. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Οτσαλάν φαινόταν καλά στην υγεία του, όταν τον επισκέφθηκαν στη φυλακή, και παραπονιόταν για προβλήματα στα μάτια και τα αυτιά του. Ο Τούρκος δικηγόρος εξέφρασε ωστόσο ανησυχίες για τις ψυχολογικές επιπτώσεις από την κράτησή του στην απομόνωση και τις συνεχείς ανακρίσεις.

Ο Οκτσούογλου ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν στους δικηγόρους του Οτσαλάν να έχουν πρόσβαση στον πελάτη τους, να μεταφέρουν τον Κούρδο ηγέτη σε μία συνηθισμένη φυλακή και να απαγορεύσουν στα τουρκικά ΜΜΕ τη δημοσίευση δηλώσεων που προδικάζουν το αποτέλεσμα της δίκης. Ζήτησε επίσης προστασία για τους δικηγόρους του Οτσαλάν και τις οικογένειές τους που έχουν δεχτεί απειλές κατά της ζωής τους.

Ομως οι δικηγόροι του Οτσαλάν δέχτηκαν επίθεση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ,που τους κατηγόρησε ότι επιχειρούν να ρίξουν σκιές στην "ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη". Τόνισε δε ότι η προσωπική τους ασφάλειά θα είναι εγγυημένη. Η δήλωση του Ετζεβίτ έγινε ύστερα από την ανακοίνωση των συνηγόρων ότι θα διακόψουν την άσκηση των υπερασπιστικών τους καθηκόντων, επειδή υπάρχουν κίνδυνοι για την προσωπική τους ασφάλεια.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή" η δίκη του Α. Οτσαλάν καθορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο Ασφάλειας της Τουρκίας για τις 24 Μάρτη, με την κατηγορία ότι"προσπάθησε να διχάσει την Τουρκία". Πρόκειται για κατηγορία η οποία επισύρει τη θανατική ποινή.

Νέες "ομολογίες"

Ο τουρκικός Τύπος συνέχισε και χτες τις "αποκαλύψεις" περί "ομολογιών" του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη κατά την ανάκριση, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται οι πηγές των σχετικών δημοσιευμάτων. Ανάμεσα στις "ομολογίες" του Οτσαλάν που έκαναν χτες την εμφάνισή τους στις τουρκικές εφημερίδες, είναι ότι δέχτηκε οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα και ότι είχε στενές επαφές με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

"Συγκεντρώσαμε χρήματα στην Ελλάδα, με τη βοήθεια επιχειρηματιών, της εκκλησίας και του κόσμου", φέρεται να δήλωσε ο Κούρδος ηγέτης στους ανακριτές του. Εκτός αυτού τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Οτσαλάν κατονόμασε το Ιράν, τη Ρουμανία και τη Γιουγκοσλαβία μεταξύ των χωρών που βοήθησαν το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ). "Εχουμε ένα στρατόπεδο στη Ρουμανία, όπου παρέχεται πολιτική εκπαίδευση", φέρεται να είπε ακόμα ο Οτσαλάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ