Η κατάσταση μέσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να θυμίζει "καζάνι που βράζει", παρά την επιθυμία ορισμένων να μιλούν για τα "πρώτα χαμόγελα", που έχει επιφέρει στην ηγεσία του κόμματος η μεταφορά των "4" από την Κένυα. Ετσι, χτες, πέραν της νέας... παρέλασης πρωτοκλασάτων στελεχών σε δημόσιες συναθροίσεις, όπου συνεχίζουν να κατατίθενται οι προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες ορισμένων, άρχισαν να εκδηλώνονται και αρνήσεις συμμετοχής μελών του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές του Σαββατοκύριακου, με αντικείμενο την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο. Αιτία, όπως καταγγέλλεται η "λαθροχειρία" που επιχειρείται εκ μέρους των"εκσυγχρονιστών".
Συγκεκριμένα, ανοιχτό παραμένει αν η πτέρυγα των "τσοχατζοπουλικών" στηνΠάτρα θα πάρει μέρος στις εκλογικές διαδικασίες, αφού η όλη διαδικασία καταγγέλλεται ως "εκφυλισμός" και χαρακτηρίζεται ως "στημένο παιχνίδι με σημαδεμένη την τράπουλα".Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαϊας επειδή το ΕΓ - μπροστά στο τεταμένο κλίμα - επέλεξε να μη στείλει εκπρόσωπό του στη συνεδρίαση. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι επιχειρείται νοθεία, μέσω της συμμετοχής στις εκλογές της "θεματικής οργάνωσης Νέας Γενιάς", στην οποία οι "εκσυγχρονιστές" έχουν εγγράψει 450 μέλη. Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει η... φωνασκούσα πτέρυγα να προσέλθει τελικά στις εκλογές, προσθέτοντας έτσι μια ακόμα "πινελιά" της γνωστής τακτικής που ακολουθεί η πλευρά Τσοχατζόπουλου, όλο το τελευταίο διάστημα.
Το βαρύ κλίμα, πάντως, στο ΠΑΣΟΚ προκύπτει και από το γεγονός ότι καταγγελίες των προσυνεδριακών διαδικασιών φτάνουν και από άλλες οργανώσεις όπως της Κεφαλλονιάς, της Αργυρούπολης κ.ά., ενώ αίσθηση προκάλεσε επιστολή που έστειλε χτες η μειοψηφία της Νομαρχιακής Α Αθήνας στο ΕΓ. Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν 6 μέλη, αναφέρεται ότι "η παράδοση του Κούρδου ηγέτη αποτελεί μαύρη κηλίδα για την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης και της χώρας" και ζητείται "αλλαγή πολιτικής και αλλαγή ηγεσίας" μέσα από το συνέδριο.
Οσον αφορά τις δημόσιες εμφανίσεις στελεχών που έχουν καταγραφεί στην "αντισημιτική" πλευρά, χτες ο κοινοτικός επίτροπος προέβη σε αρχηγική εμφάνιση σε ομιλία του στο Περιστέρι. Ο Χρ. Παπουτσής ζήτησε "να καταλογιστούν ευθύνες και να απομακρυνθούν όλοι οι υπαίτιοι του διασυρμού της χώρας", αφού, όπως είπε, "ουδείς είναι ανεύθυνος και οι πολιτικές ευθύνες είναι αντικειμενικές και αναλογούν στον καθένα ανάλογα με το θεσμικό του ρόλο". Εφτασε, μάλιστα να μιλήσει για "μοιραίους ανθρώπους" (!) που προέβησαν σε "θλιβερούς χειρισμούς"...
Από τη δική του πλευρά ο Α. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στη Νομαρχιακή Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, θέλησε να εμφανιστεί ως ο "εγγυητής" ενός ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα "ανασυνταχθεί" και θα παίξει το ρόλο "κορμού της κεντροαριστεράς". Ο υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για "βαρύ πολιτικό και εθνικό κλίμα", βάδισε ξανά στο δρόμο των κορονών τόνωσης του "αριστερού προφίλ" του, με αναφορές όπως"να αναρωτηθούμε τι έγινε η φυσιογνωμία μας ως ΠΑΣΟΚ" και ακολουθώντας τη γραμμή "ΠΑΣΟΚ ή χάος" κάλεσε σε συσπείρωση ενόψει των ευρωεκλογών, για να αποφευχθεί η πολιτική"αποσταθεροποίηση"...
Στην άλλη πλευρά των ενδοκυβερνητικών πτερύγων, τώρα, συνεργάτες της Β. Παπανδρέου έλεγαν ότι δίνουν μεγάλη σημασία στην επιτυχία του συνεδρίου, γιατί μπορεί να λειτουργήσει "θετικά" για τις ευρωεκλογές. Στα ερωτήματα, δε, σχετικά με τα σενάρια που μιλούν για κατανομή ρόλων μεταξύ της ίδιας και του Α. Τσοχατζόπουλου, απαντούσαν ότι δεν την απασχολούν, για να συμπληρώσουν όμως, ότι ανέκαθεν η θέση της υπουργού είναι υπέρ "μιας ευρύτερης εσωκομματικής συμφωνίας και κατανομής των ευθυνών"... Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο του πρωθυπουργού συνεχίζει να υπάρχει κλίμα αμηχανίας, αφού η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βόννη, αφ' ενός δε συνοδεύτηκε από κάποια"εξαργυρώσιμα" αποτελέσματα στο εσωτερικό της χώρας, αφ' ετέρου, του στέρησε τη δυνατότητα να πιστωθούν στον ίδιο, προσωπικά, τα όποια θετικά από τη μεταφορά των "4" από την Κένυα.