Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπό απαγόρευση το κουρδικό κανάλι

Το κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι "Med TV" ανακοίνωσε χτες ότι το βρετανικό τηλεοπτικό συμβούλιο έδωσε εντολή να σταματήσει τη μετάδοσή του για 21 μέρες. Εκπρόσωπος του καναλιού "Med TV" δήλωσε σε απευθείας μετάδοση ότι η εντολή της βρετανικής "Επιτροπής Ανεξάρτητης Τηλεόρασης" (ITC) δεν έχει ακόμη φτάσει στο κανάλι, αλλά ότι την αναμένουν. Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη για την απόφαση αυτή - με την οποία το κανάλι θα συμμορφωθεί - στις πολιτικές πιέσεις που ασκεί η Τουρκία.

"Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να κλείσει το "Med TV", επομένως είναι προφανές ότι πρόκειται για πολιτική πράξη", δήλωσε ένας δημοσιογράφος, ο Τσαχίτ Νερβάν. Η τουρκική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στη Βρετανία και το Βέλγιο, όπου το κουρδικό κανάλι έχει στούντιο, για να σταματήσουν τις μεταδόσεις του καναλιού. H Τουρκία υποστηρίζει ότι το κανάλι χρηματοδοτείται από αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που το χρησιμοποιούν για να απευθύνουν καλέσματα για επιθέσεις κατά της Τουρκίας.

Δεν εμφανίζεται στη σημερινή δίκη ο Οτσαλάν

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα στην αίθουσα του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας, που δικάζει ερήμην τον Κούρδο ηγέτη, για αδικήματα που απαγγέλθηκαν εναντίον του το 1997 και στηρίζονται σε συνεντεύξεις που είχε δώσει στον τηλεοπτικό σταθμό "Med TV". Νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν την υπόθεση Οτσαλάν δήλωσαν ότι η επ' ακροατηρίω διαδικασία θα διαρκέσει ελάχιστα. Οι ίδιοι κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η δίκη αυτή να συγχωνευτεί με τη νέα δίκη που αναμένεται να αρχίσει στο νησί Ιμραλί όπου κρατείται ο Οτσαλάν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δίκη. "Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η δίκη δεν μπορεί να αρχίσει πριν το τέλος Απρίλη, το συντομότερο", λένε οι ίδιοι νομικοί κύκλοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ