Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Νίκη χωρίς "χαμόγελα" για τον Κ. Σημίτη

Το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών τόσο για την εκλογή προέδρου, όσο και για την εκλογή νέας ΚΕ υπήρξε μια καθόλου ευχάριστη έκπληξη για τους "εκσυγχρονιστές". Οι τελευταίοι, πριν την έναρξη του συνεδρίου και μόλις ολοκληρώθηκαν οι προσυνεδριακές διαδικασίες, έλεγαν ότι οι υπέρ τους εσωκομματικοί συσχετισμοί ήταν 70% προς 30% Την τέταρτη, δε, μέρα του συνεδρίου υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει ποσοστό επανεκλογής στη θέση του προέδρου που θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και το 75%! Οσο για την ΚΕ, το Σάββατο το βράδυ, αλλά και την Κυριακή το πρωί, μεσούσης της διαδικασίας των ψηφοφοριών, το "μπλοκ" των "εκσυγχρονιστών" ισχυριζόταν ότι θα εξέλεγε τουλάχιστον 120 μέλη, ενώ κάποια στιγμή μιλούσαν για έναν αριθμό που θα κυμαινόταν μεταξύ 130 έως και 140...

Μόλις 63,4% ο Σημίτης

Η εξέλιξη, ωστόσο, αντί για περήφανη νίκη μοιάζει περισσότερο με πύρρειο νίκη του Κ. Σημίτη και της ομάδας του. Ετσι από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την εκλογή προέδρου, προκύπτουν τα εξής: Ψήφισαν 5.868 σύνεδροι και από την κάλπη βγήκαν 5.666 έγκυρα ψηφοδέλτια. Εξ αυτών ο κ. Σημίτης έλαβε 3.723 ψήφους (δηλαδή ποσοστό 63,4% επί του συνόλου), ενώ η "εσωκομματική αντιπολίτευση", πέραν των 235 άκυρων ψηφοδελτίων, επέλεξε να εκδηλώσει την αντίθεσή της στο πρόσωπό του με 1.708 λευκά ψηφοδέλτια.

Κατόπιν αυτών, η ομιλία του πρωθυπουργού μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, παρά τις αναφορές του στην ενότητα και τις ευχαριστίες του και προς όσους δεν τον ψήφισαν, ήταν εμφανές ότι αποτελούσε μια επιβεβλημένη από τα πράγματα στάση, που θυμίζει τη ρήση "η ανάγκη μετατράπηκε σε φιλοτιμία"...

"Αντισημιτικό" το 38% της ΚΕ

Τα πράγματα εξίσου δυσάρεστα ήταν για τους "εκσυγχρονιστές" όσον αφορά την εκλογή της νέας ΚΕ του κόμματος. Η "εσωκομματική αντιπολίτευση" μπορεί να πανηγυρίζει ότι από τη "λίστα" των 72 ονομάτων που κατέβασε στις εκλογές, κατάφερε να εκλέξει τους 69 (!), δηλαδή το 38% της νέας ΚΕ. Μάλιστα, πολλούς από αυτούς στις πρώτες θέσεις, όπως ο ίδιος ο Α. Τσοχατζόπουλος, αλλά και οι Χ. Καστανίδης, Χρ. Παπουτσής, Π. Οικονόμου, Γ. Χαραλαμπόπουλος κ. ά.

Από την πλευρά τους οι "εκσυγχρονιστές" περιορίστηκαν να καταλάβουν τις υπόλοιπες 111 θέσεις της 180μελής ΚΕ. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι σε αυτόν αριθμό περιλαμβάνονται όλα σχεδόν τα πρωτοκλασάτα στελέχη (μόνον ο Α. Κακλαμάνης εκ μέρους των πρωτοκλασάτων πριμοδοτήθηκε από τη "λίστα" της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", που διατηρούν πάντα μια σχετική αυτοτέλεια έναντι του πρωθυπουργού), ενώ δεν περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα συνεργατών του Κ. Σημίτη, όπως για παράδειγμα ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του, Γ. Πανταγιάς, ο υφυπουργός Θ. Κοτσώνης κ. ά.

Αντικρουόμενα αισθήματα

Τα αποτελέσματα είναι λογικό να δημιουργούν "ευφορία" στο στρατόπεδο των "τσοχατζοπουλικών", οι οποίοι μιλούν για μια "τσιμενταρισμένη τάση" εντός του κόμματος, ενώ όσον αφορά την "πρωτιά" του υπουργού Αμυνας, την αποδίδουν στο γεγονός ότι τα μέλη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν τον "ενοποιητικό" του ρόλο στο κόμμα. Οσο για την άλλη πλευρά, που απ' ό,τι φάνηκε από τα αποτελέσματα δεν μπόρεσε να διασφαλίσει τη γραμμή σταυροδότησης με βάση τη δική της "λίστα", παρά τα δημοσίως λεγόμενα, υπάρχει εμφανής αμηχανία και απογοήτευση, ενώ δε λείπουν διαξιφισμοί και ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των μελών της για το αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ