Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απειλούνται σήμερα θεμελιακά κατοχυρωμένες ελευθερίες

Μεγάλη η επιτυχία της ημερίδας που διοργάνωσε η ΚΕ του Κόμματος με θέμα "το ζήτημα της δημοκρατίας σήμερα"

Πολύ μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα του "Europa Center" στην Πάτρα για να χωρέσει όλους εκείνους που προσήλθαν χθες για να ακούσουν το λόγο του ΚΚΕ στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΚΕ του Κόμματος, με θέμα "το ζήτημα της δημοκρατίας σήμερα".

Στην εκδήλωση συμμετείχαν άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πάτρα Μπροστά Ενωμένοι" Π. Κοσιώνης,ο πρώην δήμαρχος Πάτρας Α. Καράβολας,ο δημοτικός σύμβουλος Πάτρας Χρ. Τουλιάτος,ο δήμαρχος Μεσσάτιδος Γ. Γέμος,ο πρόεδρος του ΔΣ Μεσσάτιδος Η. Σπηλιόπουλος,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρίτσαινας Γ. Πάπαρης,οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Αχαϊας Α. Αθανασόπουλος και Κ. Μυλωνάς και ο βετεράνος της ΤΑ Τ. Σταθάτος.Συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος του Παραρτήματος Δ. Ελλάδας του ΤΕΕ Δ. Κοτσάνης,ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Αλ. Τρακαδάς,ο Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου ΠάτραςΝ. Ραβατούλας,ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Αχαϊας Θ. Πετρόπουλος,ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πάτρας Γ. Μισιρλής,ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας Κ. Βασιλείου,ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας της ΕΕΔΥΕ Β. Ασπρούλιας,ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μαζικού Αθλητισμού Β. Παπαδόπουλος,ο ιστορικός Β. Λάζαρης καθώς και πλήθος συνδικαλιστών και εκπροσώπων μαζικών φορέων, ενώ ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία της νεολαίας τόσο της σπουδάζουσας όσο και νέων εργαζομένων.

Ταξικό και ιστορικό το περιεχόμενο της δημοκρατίας

Στην παρέμβαση της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως η δημοκρατία δεν είναι αφηρημένη, έχει συγκεκριμένο ταξικό και ιστορικό περιεχόμενο. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει το ΚΚΕ για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων τονίζοντας πως πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι στον καπιταλισμό δε σημαίνει πως είναι πάντα δημοκρατικό αυτό που είναι πλειοψηφικό, αλλά ζήτημα συσχετισμού δύναμης. Για το ΚΚΕ - πρόσθεσε - είναι δημοκρατικό αυτό που συμφέρει το λαό. Αναφερόμενη στους θεσμούς η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως ο ίδιος ο καπιταλισμός υπονομεύει κι αυτούς ακόμα τους θεσμούς που αναγκάστηκε να παραχωρήσει. Πρόσθεσε πως σήμερα χρειάζονται νέοι θεσμοί και το Αντιμονοπωλιακό, Αντιιμπεριαλιστικό, Δημοκρατικό Μέτωπο είναι ένας από αυτούς. Φυσικά, θα δημιουργηθούν κι άλλοι που θα περιέχουν τα φύτρα μιας νέας εξουσίας, παρατήρησε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θέλει να συμβάλει στη δημιουργία της δημοκρατίας του λαού.

Ο κεντρικός εισηγητής, Δημήτρης Αρβανιτάκης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ θέτοντας το ζήτημα της δημοκρατίας αναρωτήθηκε αν υπάρχει σήμερα βάσιμη απειλή για τα θεμελιακά κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες. Απαντώντας ο ίδιος, σημείωσε πως αν κρίνουμε από τα σημερινά δεδομένα, δε μας επιτρέπεται να απαντήσουμε αρνητικά. Αναφέρθηκε στις ανησυχίες που δημιουργούνται από την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και τις πρακτικές που ακολουθούνται, για να αναιρεθούν τα κεκτημένα δημοκρατικά κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ο Δ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, που χαρακτήρισε παράνομη την πάλη του λαού ενάντια στους αντιλαϊκούς νόμους και την αντιλαϊκή πολιτική, θεωρώντας πως αυτή η τοποθέτηση είναι επικίνδυνη, ολοκληρωτική και αποτελεί απειλή για τις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες.

Ο ομιλητής τόνισε πως υπάρχει κι άλλος δρόμος, εκείνος της πάλης για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνικής ζωής, η οποία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τον αγώνα κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Η διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών - πρόσθεσε - έχουν σαν προϋπόθεση το δραστικό περιορισμό της εξουσίας γι' αυτό και οι αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας είναι το οξυγόνο και η εγγύηση της δημοκρατίας. Καταλήγοντας ο Δ. Αρβανιτάκης τόνισε ότι το ΚΚΕ θα είναι πάντα αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των ελευθεριών του λαού, τονίζοντας πως ένα ισχυρό ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση, στήριγμα και δύναμη για το λαό, καθώς ο αγώνας αυτός αφορά κάθε τίμιο άνθρωπο και κάθε παράγοντα της πολιτικής ζωής που σέβεται αυτό το λαό.

Πλούσιος ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε

Στις θέσεις του ΚΚΕ για το θέμα της δημοκρατίας συνέβαλαν με τους προβληματισμούς τους όσοι από τους πολλούς προσκεκλημένους πρόλαβαν μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια να μιλήσουν, καθώς οι συμμετοχές ήταν υπερπολλαπλάσιες από το χρόνο που είχε προβλεφτεί.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Δ. Ελλάδας του ΤΕΕ Δ. Κοτσάνης αναφέρθηκε στο ζήτημα της αποκέντρωσης πόρων και εξουσιών. Στο παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Αλ. Τρακαδάς, για να υπογραμμίσει τον άνισο και αντιδημοκρατικό αγώνα που δίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απέναντι στα μονοπώλια προσθέτοντας ότι υπάρχει μια στυγνή δικτατορία που αναγκάζει τους ΜΜΕ να κλείνουν τα μαγαζιά τους. Ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Ν. Ραβατούλας, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ύπαρξη μιας στρεβλής δημοκρατίας που δυσκολεύει τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Στη συκοφάντηση και την τρομοκράτηση όσων κινητοποιούνται για τα δικαιώματά τους αναφέρθηκε ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας Κ. Βασιλείου, προσθέτοντας πως δεν μπορούν να μιλούν για δημοκρατία εκείνοι που καταργούν το 8ωρο και πετσοκόβουν τις συντάξεις. Στην ταλαιπωρία των σεισμοπλήκτων, οι οποίοι από το 1993 έχουν να πάνε στα σπίτια τους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Αχαϊας Θ. Πετρόπουλος.Ο δικηγόροςΒ. Παπαδόπουλος με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μαζικού Αθλητισμού αναφέρθηκε στις συνθήκες Σένγκεν και Αμστερνταμ, αλλά και στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που πετσοκόβουν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.

Στις πρόσφατες μαθητικές κινητοποιήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πάτρας Δ. Σαρρής, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επιμένει αντιδημοκρατικά καθώς τα δικαιώματα των μαθητών και των φοιτητών απειλούνται, ενώ το σύνολο της Παιδείας έχει μπει στο στόχαστρο. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Πάτρας Γ. Μισιρλής μίλησε περισσότερο για τα χειρότερα που θα έρθουν καθώς η άγρια καπιταλιστική κοινωνία της πληροφορικής απειλεί να τιθασεύσει λαούς και κινήματα, τονίζοντας πως είναι πια καιρός να πάρουν όλοι οι πολίτες τις τύχες τους στα χέρια τους.

Για "δημοκρατία" που κατεδαφίζει όλες τις κατακτήσεις μίλησε ο δικηγόρος Γ. Μητσόπουλος, προσθέτοντας πως όλοι πρέπει να αγωνιστούν μαζί με το ΚΚΕ γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση από τον ενωμένο αγώνα. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου οικοδόμων Πάτρας Α. Αντωνόπουλος σημείωσε πως τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν καταργούνται για όλους, αλλά πως ευνοείται η ασυδοσία του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζόμενων. Απαρίθμησε την αφαίρεση των εργασιακών κατακτήσεων, τη χρησιμοποίηση βίας και καταστολής εναντίον του εργατικού κινήματος τονίζοντας πως μόνος δρόμος ελπίδας και αντίστασης είναι το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, που θα αποτελείται από τα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα.

Στη "δημοκρατία" των ΜΜΕ, η οποία έχει γίνει στυλοβάτης και όπλο στα χέρια της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Π. Ζ., τονίζοντας πως ο εκδημοκρατισμός των ΜΜΕ δεν είναι υπόθεση μόνο όσων εμπλέκονται με αυτά αλλά ολόκληρου του λαού. Τέλος ο νομαρχιακός σύμβουλοςΚ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην καταπίεση που ασκείται στους λαούς από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ η οποία επιβάλλει το ψαλίδισμα των δημοκρατικών ελευθεριών των εργαζόμενων προσθέτοντας πως δεν υπάρχει άλλη λύση από την οργανωμένη αντίσταση και αντεπίθεση των λαϊκών δυνάμεων.

Ο "Ρ" θα δημοσιεύσει τις επόμενες μέρες αναλυτικά τα υλικά της εκδήλωσης ξεκινώντας τη δημοσίευση από αύριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ