Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Οξύνεται ο εμπορικός πόλεμος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οξύνεται η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγής αμερικανικού βοδινού κρέατος στην Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν χτες στη δημοσιότητα έναν πρώτο κατάλογο με ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως το τυρί ροκφόρ, το φουαγκρά, τα μανιτάρια (τρούφες) και τα μεταλλικά νερά, που απαγορεύεται να εισαχθούν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της παραπάνω διαμάχης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανίδας εκπροσώπου για το Εμπόριο, Σαρλίν Μπαρσέφσκι.

"Η απαγόρευση, εδώ και δέκα χρόνια, των εισαγωγών βοδινού κρέατος (στις χώρες της ΕΕ) είναι αυθαίρετη, δε δικαιολογείται επιστημονικά και έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στους παραγωγούς βοδινού κρέατος" στις ΗΠΑ, τόνισε η κ. Μπαρσέφσκι.

"Ελπίζουμε πως θα βρεθεί μια λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές που θα επιτρέπει την εισαγωγή αμερικανικού βοδινού κρέατος στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με τους πολυμερείς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)", πρόσθεσε η ίδια.

Η επιτροπή διαιτησίας του ΠΟΕ, στην οποία είχε προσφύγει η Ουάσινγκτον για την επίλυση του προβλήματος, είχε ταχθεί με απόφαση του 1998 υπέρ των ΗΠΑ, κρίνοντας ότι το εμπάργκο δεν ήταν δικαιολογημένο από τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δε θεωρήθηκε πως επαρκούν για να πείσουν ότι το ορμονούχο κρέας είναι επικίνδυνο για την υγεία. Ο ΠΟΕ έχει δώσει διορία μέχρι τις 13 Μάη στις Βρυξέλλες για να άρουν το εμπάργκο.

Ο κατάλογος αυτός θα δοθεί σε Αμερικανούς εισαγωγείς μέσα σε 30 ημέρες. Αμέσως μετά, η Ουάσιγκτον θα δώσει στη δημοσιότητα τον τελικό κατάλογο ευρωπαϊκών αγαθών που θα απαγορεύεται η εισαγωγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αξία των προϊόντων αυτών υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 900 εκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ