Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εμμονή στην άρνηση της υπόστασης του κουρδικού λαού

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η θανατική καταδίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένδειξη ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη, υπό τις σημερινές συνθήκες, να προχωρήσει στην επίλυση του Κουρδικού ζητήματος. Από την άλλη μεριά, οι προσπάθειες του Οτσαλάν για πολιτικοποίηση του Κουρδικού ζητήματος μένουν, κι αυτές, προς το παρόν στο κενό.

Το παράξενο είναι ότι λίγο μετά την ετυμηγορία του ο πρόεδρος του Κρατικού Δικαστηρίου Εθνικής Ασφαλείας, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, είπε ότι είναι υπέρ της κατάργησης της ποινής του θανάτου. Απαντώντας σε ερωτήσεις Ιταλού δημοσιογράφου, γιατί κατά τη διαδικασία δεν εξετάστηκαν μάρτυρες, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Τουργκούτ Οκγιάι έδωσε την εξής χαρακτηριστική απάντηση: "Είναι δυνατό να υπάρξει θέμα μαρτυρίας για την ανατολή και τη δύση του ηλίου; Τέτοιο θέμα μπορεί να τεθεί μόνο για τις χώρες που δεν έχουν ήλιο".

Στο μεταξύ, δεδομένου ότι η καταδικαστική απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, οι δικηγόροι του Οτσαλάν θα ασκήσουν εντός των ημερών έφεση και θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ακύρωση της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου.

Να προσθέσουμε ότι το Συμβούλιο του ΡΚΚ, εκτιμώντας τη θανατική καταδίκη που έχει επιβληθεί στον Οτσαλάν, σε γραπτή δήλωσή του, τονίζει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την υπόσταση του Κουρδικού λαού και να επιμένει στον πλέριο αφανισμό του, παρατηρεί ότι στο νησί Ιμραλί δε δικάστηκε και καταδικάστηκε ο αρχηγός του ΡΚΚ, μα ολόκληρος ο κουρδικός λαός. Στη δήλωση του Συμβουλίου του ΡΚΚ, αναφέρεται ακόμη ότι η καταδικαστική απόφαση, από άποψη της ιστορίας του τουρκικού λαού, αποτελεί μια μαύρη κηλίδα και από άποψη του διεθνούς δικαίου μια ασυγχώρητη δικαστική πλάνη.

Να υπενθυμίσουμε ότι αμέσως μετά την ετυμηγορία του προέδρου του δικαστηρίου, ο Οτσαλάν κατά τη συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους του, είπε: "Υπάρχει ένα ζήτημα που εδώ και διακόσια χρόνια μένει άλυτο. Δε θέλω η απόφαση του δικαστηρίου να αποτελέσει την απαρχή μεγάλων καταστροφών. Σκέφτομαι ότι πρέπει να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόληψη του κακού".

Να προσθέσουμε ακόμη ότι η Κούρδισσα Μεμντούχα Μπίτσερμαν, ως εκπρόσωπος των γυναικών που χάσανε τα παιδιά και τους συγγενείς τους κατά τις συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό, σε γραπτή δήλωσή της διαμαρτύρεται για την καταδίκη του Οτσαλάν, τονίζει ότι στόχος της καταδίκης είναι να εξουδετερωθεί η πολιτική οντότητα των Κούρδων και προβάλλει τα ερωτήματα: "Καταδικάστηκε σε θάνατο ο Οτσαλάν, μα ποιοι κάψανε τα χωριά μας; Ποιοι ανάγκασαν τα παιδιά μας να πάρουν το δρόμο για τα βουνά; Ποιοι τα δολοφόνησαν; Ποιοι βιάσανε τις γυναίκες μας; Ποιοι σκόρπισαν τα μυαλά των παιδιών μας στις φυλακές; Κι εμείς με τη σειρά μας ρωτάμε: Εμείς τι σας κάναμε;".

Να αναφέρουμε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Κουρδικών Σωματείων σε γραπτή δήλωσή της τονίζει ότι η καταδικαστική απόφαση για τον Οτσαλάν δεν έχει καμία σημασία, ότι η θανατική ποινή για τον αρχηγό του ΡΚΚ έχει για στόχο τον κουρδικό λαό του οποίου ζητείται ο αφανισμός, κι ότι σε περίπτωση εκτέλεσης της απόφασης, οι αντιθέσεις ανάμεσα στον τουρκικό και τον κουρδικό λαό θα οξυνθούν και θα προσλάβουν χαρακτήρα τουρκοκουρδικού πολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντίδραση χωρών της Ευρώπης με αφορμή τη θανατική καταδίκη του Οτσαλάν, η Εθνοσυνέλευση πρόκειται να προβεί σε γραπτή ανακοίνωση διαμαρτυρίας.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, αναφερόμενος στη στάση ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε ότι το θέμα της καταδίκης του Οτσαλάν δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, και παρατήρησε ότι πρέπει να παύσει η κοινή γνώμη να ασχολείται με το θέμα αυτό.

Αναφορικά με την απόφαση του ιταλικού Κοινοβουλίου να ζητήσει την έκδοση του Οτσαλάν, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ τόνισε ότι η συνεδρία της ιταλικής Βουλής με αποκλειστικό στόχο την ψήφιση απόφασης για ένα τρομοκράτη, δε μεγαλώνει, μα ελαττώνει το κύρος της Ιταλίας.

Πηγές στην τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ετοίμασε κείμενο αποτελούμενο από 3 σελίδες, στο οποίο αναφέρονται τα υπέρ και τα κατά της εκτέλεσης της θανατικής καταδίκης του Οτσαλάν.

Στο κείμενο τονίζεται ότι η εκτέλεση του Οτσαλάν θα έχει, κατά πάσα πιθανότητα, αποτέλεσμα την ενίσχυση του ΡΚΚ από διάφορες χώρες, την αντίθεση της τουρκικής Δικαιοσύνης με ενδεχόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη διαγραφή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τη δημιουργία αδιεξόδου στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και τέλος τη σύσφιγξη των δεσμών ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ.

Αλέξης ΦΙΛΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικυρώθηκε η θανατική καταδίκη Οτσαλάν(1999-11-26 00:00:00.0)
"Η αγχόνη δε θα λύσει τίποτε"(1999-07-03 00:00:00.0)
Ελπίζει σε "νέα φάση" ο Οτσαλάν(1999-07-01 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το "θέατρο"(1999-06-04 00:00:00.0)
Σημαδεμένα χαρτιά της Αγκυρας(1999-02-25 00:00:00.0)
Αντιφατικές εξελίξεις και πιέσεις(1998-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ