Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
"Να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα"

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά προς το Συμβούλιο της ΕΕ

Τη σύλληψη και κακοποίηση περισσότερων από 3.000 μελών του νόμιμου κουρδικού κόμματος HADEP, την κατάφωρη παραβίαση από τις τουρκικές αρχές των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας και κάθε είδους δικαίου και ελεύθερης έκφρασης, καταγγέλλει με ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, ζητώντας τη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ειρηνική επίλυση του κουρδικού προβλήματος.

"Μέσα στο κλίμα έντονης όξυνσης που καλλιεργεί στην τουρκική κοινωνία η τουρκική ηγεσία για την υπόθεση Οτσαλάν", υπογραμμίζει στην ερώτησή του ο Γ. Θεωνάς, "οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη περισσότερων από 3.000 μελών του νόμιμου κουρδικού κόμματος HADEP, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις κακοποιήθηκαν. Ταυτόχρονα, στην ίδια την τουρκική τηλεόραση προβλήθηκαν εικόνες από επιθέσεις ακροδεξιών γκρίζων λύκων, εναντίον γραφείων του HADEP, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ξυλοκόπησαν τους συλληφθέντες από την Αστυνομία Κούρδους, ενώ στην κωμόπολη Ισμίτ ένας συνταξιούχος δάσκαλος, μέλος του HADEP, πέθανε στα χέρια των γκρίζων λύκων που τον άρπαξαν από τα χέρια των αστυνομικών".

Ο ευρωβουλευτής καλεί το Συμβούλιο να τοποθετηθεί για τη στάση του τουρκικού καθεστώτος απέναντι στα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, καθώς και για το ποια στάση θα κρατήσει απέναντι στις διώξεις μελών και στελεχών ενός νόμιμου κόμματος. Καλεί, επίσης, το Συμβούλιο "να αντιδράσει συγκεκριμένα στον κλιμακούμενο αυταρχισμό και την αντιδημοκρατικότητα του καθεστώτος στην Τουρκία, η οποία, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της, συνεχίζει να παραβιάζει απροκάλυπτα τα κριτήρια που είχαν τεθεί για τη σύναψη της Τελωνειακής Ενωσης με την ΕΕ, το διεθνές δημοκρατικό δίκαιο, κάθε αρχή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελεύθερης έκφρασης, αρνούμενη κάθε δυνατότητα ειρηνικής επίλυσης του κουρδικού προβλήματος".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ