Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Ακριβής ασυνέπεια

ΑΤΛΑΝΤΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μία βδομάδα απομένει για την απόφαση που θα κρίνει την έκδοση του Αουγκούστο Πινοτσέτ στην Ισπανία για να δικαστεί για τα εγκλήματα που διέπραξε και διέταξε κατά τη 17χρονη στυγερή του διακυβέρνηση. Πόθος των θυμάτων, αλλά και των περισσοτέρων Χιλιανών η υπόθεση να "μην κολλήσει" σε νομικές και διπλωματικές λεπτομέρειες. Ασχετα όμως με το τελικό αποτέλεσμα, έφτασε πια η ώρα για να αποκαλυφθούν και να ονομαστούν όλοι όσοι εμπλέκονται και κινούσαν τα νήματα σε αυτή τη χούντα, που έπνιξε στο αίμα και τον τρόμο τις ελπίδες και τα όνειρα ενός ολόκληρου λαού.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζακ Στρο,που θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τις 11 του Δεκέμβρη εάν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης σε βάρος του Πινοτσέτ, βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες. Οποιαδήποτε απόφαση και αν λάβει, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει τη μήνιν μιας μερίδας εκ των άμεσα ενδιαφερομένων, ενώ η κυβέρνησή του δείχνει να τον έχει αφήσει να δράσει εν λευκώ. Οι πιέσεις από όλες τις πλευρές που δέχεται συνεχίζονται, ενώ χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής "Ντέιλι Τέλεγκραφ" φέρνει στο φως την πρόταση που κόμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα,αλλά και τους "παίκτες" που έχουν μείνει πίσω για να συντονίσουν τον "αγώνα" για την απελευθέρωση του πρώην δικτάτορα. Ο Χιλιανός πολιτικός λοιπόν που βρίσκεται στο Λονδίνο, προσπαθώντας να εξασφαλίσει μια συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας ο Αουγκούστο Πινοτσέτ θα εξεταστεί από έναν Ισπανό δικαστή στη Βρετανία, αντί να σταλεί στην Ισπανία για να δικαστεί, είναι ο Πάμπλο Λονγκουάιρα - σύμφωνα με την "Ντέιλι Τέλεγκραφ" - μέλος του δεξιού κόμματος της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ενωσης, που χρησιμοποιήθηκε ως ενδιάμεσος από την "κεντροαριστερή" χιλιανή κυβέρνηση για να μιλήσει με τον πρώην Χιλιανό δικτάτορα στο Λονδίνο. Στο ίδιο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Λονγκουάιρα πρότεινε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο απολογίας του Πινοτσέτ προς τα θύματα του καθεστώτος του (1973-1990) στη Χιλή, ενώ ζήτησε από τον Πινοτσέτ - κατά την εφημερίδα - να συμφωνήσει να ανακριθεί στο Λονδίνο από τον Ισπανό δικαστή Μπαλτασάρ Γκαρθόν,αλλά δε διευκρινίζεται εάν η προτεινόμενη αυτή λύση θα γίνει αποδεκτή από τον Γκαρθόν, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν μια τέτοια συμφωνία συμβιβάζεται με το βρετανικό ποινικό σύστημα. Κατά την εφημερίδα, την ιδέα της συμβιβαστικής λύσης είχε ο Ινσούλσα, που επισκέφθηκε την Ισπανία και τη Βρετανία την περασμένη βδομάδα στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιστρέψει στη Χιλή ο Πινοτσέτ.

Αμερικανική "ασυνέπεια"

Ενώ λοιπόν οι πιέσεις και τα σενάρια για την ποθούμενη απελευθέρωση συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό στη βρετανική πρωτεύουσα, οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά εμφανίζονται σχετικά "ασυνεπείς" σε σχέση με τις πιέσεις τους, αλλά και τα σχόλιά τους. Από το ότι "οι ΗΠΑ δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και δε φοβούνται μία πιθανή δίκη" μέχρι τα "τρομερά σφάλματα" και τις υπόνοιες του ρόλου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις χούντες της Λατινικής Αμερικής είναι μεγάλη η απόσταση. Ολα αυτές οι ακριβείς ασυνέπειες, ειπωμένες από την ίδια την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ,η οποία χτες παραδέχτηκε ότι η χώρα της διέπραξε "τρομερά σφάλματα" στη Λατινική Αμερική κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην υποστήριξη που παρείχε η Ουάσιγκτον στον Πινοτσέτ. Δεν έφτασε μόνο αυτό, η Ολμπράιτ εξέφρασε τη λύπη (!) της για το ρόλο των ΗΠΑ στα δικτατορικά καθεστώτα στη Λατινική Αμερική, διαβεβαιώνοντας ότι τώρα η Ουάσιγκτον μπορεί να εμφυσήσει τις δημοκρατικές αρχές στις ένοπλες δυνάμεις των κρατών της περιοχής - παρόλο που στο παρελθόν απέτυχε σ' αυτόν τον τομέα. Κι όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης και δημοσιοποίησης περισσότερων εγγράφων αναφορικά με την περίοδο διακυβέρνησης της Χιλής από τον Πινοτσέτ, από το 1973 έως το 1990, πρόσθεσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ