Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΛΑΡΙΣΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ
Συντονίζονται, οργανώνονται, διεκδικούν οι πλημμυροπαθείς

Επιτροπές μετά από λαϊκές συνελεύσεις στήθηκαν στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων και στη συνοικία του Αγιου Θωμά στη Λάρισα

Eurokinissi

Η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η διεκδίκηση προβάλλει μέσα απ' τα συντρίμμια που άφησε πίσω του άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Χτες έγινε, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, μεγάλη λαϊκή συνέλευση στα Μεγάλα Καλύβια, όπου μέσα από μια ζωντανή συζήτηση εκφράστηκε ιδιαίτερα η οργή τους για τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, όπως αυτή φάνηκε τόσο πριν, κατά τη διάρκεια όσο και μετά τις πλημμύρες αφού κάτοικοι και ασθενείς απεγκλωβίστηκαν αφού πέρασαν 3 μέρες και μεταφέρθηκαν για υγειονομική περίθαλψη σε καρότσα τρακτέρ! Οι πλημμυροπαθείς δήλωσαν αποφασισμένοι να εντείνουν την πάλη τους για άμεσα μέτρα αποκατάστασης της ζωής τους από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Σε αυτό το πλαίσιο συγκρότησαν 20μελή συντονιστική επιτροπή και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση σήμερα στις 9 π.μ. στον δήμο Τρικκαίων και αύριο στην Αντιπεριφέρεια Τρικάλων.

Σε όλο τον νομό η καταστροφή είναι ανείπωτη. Χωριά έχουν μετατραπεί σε λίμνες, εκατοντάδες άνθρωποι είναι ξεσπιτωμένοι, νερό και λάσπη παντού. Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν πάθει αγρότες και κτηνοτρόφοι, αφού χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν, χιλιάδες ζώα πνίγηκαν, ενώ οι κτηνοτρόφοι έχασαν και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ζωοτροφές κ.ά.

Από τη χτεσινή σύσκεψη στον Αγιο Θωμά
Από τη χτεσινή σύσκεψη στον Αγιο Θωμά
Ανείπωτη είναι η καταστροφή και στην πόλη της Φαρκαδόνας. Σπίτια έχουν κυριολεκτικά θαφτεί κάτω από τόνους νερού και λάσπης, οι δρόμοι παραμένουν ποτάμια, ενώ την τραγική εικόνα συμπληρώνει η εγκατάλειψη των κατοίκων από τον κρατικό μηχανισμό.

Ενδεικτικά, άστεγοι έμειναν για 4 μέρες στην αυλή του δημαρχείου κατάχαμα σε χαρτόνια, ηλικιωμένοι και ανάπηροι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς φάρμακα και γιατρούς.

Αντίστοιχα, χωρίς ρεύμα αλλά και - ουσιαστικά - χωρίς νερό παρέμενε για 6η μέρα το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας καθώς χτες, οι βρύσες του άρχισαν να τρέχουν με νερό από το διπλανό χωριό Παναγίτσα, το οποίο δεν είναι πόσιμο.

Διαμαρτυρία σήμερα στο δημαρχείο Λάρισας

Στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Πλημμυροπαθών προχώρησαν οι κάτοικοι της συνοικίας του Αγίου Θωμά στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης.

Μέσα από μια ζωντανή συζήτηση, εκφράστηκε ιδιαίτερα η οργή τους για τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

Οι πλημμυροπαθείς δήλωσαν αποφασισμένοι να εντείνουν την πάλη τους για άμεσα μέτρα αποκατάστασης της ζωής τους από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Σήμερα, Τρίτη 12 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ., θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρία στο δημαρχείο Λάρισας και αύριο, Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, σε εκ νέου συνέλευση κατοίκων στις 7 μ.μ. στην πλατεία, δίπλα από το 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.

Στις συνοικίες του Αγίου Θωμά, του Ιπποκράτη, της Νέας Σμύρνης και αλλού, οι κάτοικοι «παλεύουν» με τις λάσπες για να τις βγάλουν από σπίτια και καταστήματα. Ταυτόχρονα στις γειτονιές συναντάει κανείς σωρούς κατεστραμμένων προϊόντων, οικοσκευών και επίπλων. Σε τμήμα της συνοικίας της Ν. Σμύρνης σημειώθηκε καθίζηση του εδάφους και γι' αυτόν τον λόγο εκκενώθηκε προληπτικά μέρος της συνοικίας.

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της Γιάννουλης, όπου η γέφυρα έχει ακόμη νερά και έτσι για 5η μέρα παρέμενε αποκλεισμένη από την υπόλοιπη Λάρισα. Οσοι θέλουν να περάσουν από τη Λάρισα προς τη Γιάννουλη και τον Τύρναβο, επιβιβάζονται σε έναν τεράστιο φορτωτή.

Χαρακτηριστικό για την έλλειψη κάθε είδους σχεδιασμού, είναι πως σε πολλές συνοικίες της πόλης η άνοδος της στάθμης του ποταμού Πηνειού, οδήγησε σε πλημμυρικά φαινόμενα γιατί δεν έκλεισαν τα κατάλληλα σημεία στο δίκτυο, νερά μπήκαν στους αγωγούς των ομβρίων και τίναξαν τα καπάκια. Τα φρεάτια δηλαδή αντί να απορροφούν τα νερά... τα έβγαζαν.

Στα κλειστά γυμναστήρια της Νεάπολης, του 1ου Γυμνασίου Λάρισας αλλά και σε Τύρναβο και Αγιά, φιλοξενούνται όσοι έχουν τα σπίτια τους πλημμυρισμένα.

Μέχρι χτες παρέμεναν στο «κόκκινο» οι παραποτάμιες περιοχές σχεδόν σε όλο το μήκος του Πηνειού. Πλημμυρισμένα ήταν τα δημοτικά διαμερίσματα των Τεμπών και της Κάτω Ραψάνης, ενώ αποκλεισμένες είναι οι περιοχές των Γόννων και της Ιτέας. Ο δήμος Τεμπών παρέμενε και χτες αποκομμένος από τη Λάρισα, καθώς παραμένει κλειστό το οδικό δίκτυο, ενώ υπάρχει διακοπή της υδροδότησης στους οικισμούς της Γυρτώνης και της Ιτέας.

Υπάρχει πρόβλημα με ανθρώπους που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και διαμένουν σε χωριά της επαρχίας τα οποία έχουν πλέον αποκλειστεί και δεν έχουν πρόσβαση στη Λάρισα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να «βουλιάξει» η Λάρισα στο μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο(2023-12-09 00:00:00.0)
Μεγάλη ανησυχία για νέες πλημμύρες(2023-09-26 00:00:00.0)
Παλεύοντας με τις λάσπες, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους(2023-09-15 00:00:00.0)
Οι πλημμυροπαθείς διεκδικούν για να σταθούν στα πόδια τους(2023-09-13 00:00:00.0)
Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες!(2023-09-12 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα για αντιπλημμυρικά έργα στον Σπερχειό(2022-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ