Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Στο πλευρό του λαού που δοκιμάζεται οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Αμεση κινητοποίηση και πρωτοπόρα δράση για να σωθούν ζωές και περιουσίες, να οργανωθεί η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση

Μέλη της ΚΝΕ γεμίζουν σακιά στη Λάρισα
Μέλη της ΚΝΕ γεμίζουν σακιά στη Λάρισα
Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη Θεσσαλία κάνουν πράξη και αυτές τις τραγικές στιγμές το «μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Στην πόλη της Λάρισας συγκρότησαν εθελοντικές ομάδες, που βρέθηκαν σε όσες γειτονιές αντιμετώπιζαν προβλήματα, βοηθώντας οικογένειες να σώσουν το βιος τους, με όσα μέσα είχαν στη διάθεσή τους και με κάθε τρόπο: Καθαρίζοντας φρεάτια και σπίτια, γεμίζοντας σακιά με άμμο για να «οχυρωθούν» σπίτια και καταστήματα απέναντι στα ορμητικά νερά και τα φερτά υλικά, μεταφέροντας ηλικιωμένους.

Στην ανάπαυλα, ανέλαβαν τη διανομή νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης σε όσους το είχαν ανάγκη, αλλά και στους δημοτικούς υπαλλήλους, που στο έλεος των ελλείψεων έμεναν εξαντλημένοι για ατέλειωτες ώρες στο καθήκον.

Ταυτόχρονα στελέχη του Κόμματος, εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» βρίσκονταν μέρα νύχτα στους δρόμους της πόλης, πιέζοντας τον κρατικό μηχανισμό για μέτρα και άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις όπως ο απεγκλωβισμός ατόμων, η εύρεση ξενοδοχείων, η εκκένωση επιχειρήσεων, αλλά και πολλές φορές δίνοντας και οδηγίες για το πώς θα στηθούν αναχώματα, θα τοποθετηθούν σωστά σακιά.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δημοτικοί παράγοντες απευθύνονται στα στελέχη του ΚΚΕ που δίνουν μάχη δίπλα στους πληγέντες, ζητώντας πληροφορίες για τα όρια των πλημμυρισμένων δρόμων, προκειμένου να στείλουν το ...περιβόητο «112».

Μέλη του ΚΚΕ σε καθαρισμούς στον Βόλο
Μέλη του ΚΚΕ σε καθαρισμούς στον Βόλο
Στην Καρδίτσα, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, τις κρίσιμες ώρες μπήκαν μπροστά για να απεγκλωβιστούν άνθρωποι από τα πλημμυρισμένα χωριά με βάρκες στον Κοσκινά και στην Μαραθέα, όπως καταγράψαμε στο ρεπορτάζ στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» και στο «902.gr». Η μάχη της αλληλεγγύης συνεχίζεται με βοήθεια στους κατοίκους να καθαρίσουν τα σπίτια τους, να μην μείνει κανένας μόνος στα ζητήματα της στέγασης, της σίτισης, της ιατρικής περίθαλψης.

Περιοδεία στον Κοσκινά

Το μεσημέρι της Δευτέρας, στον Κοσκινά πραγματοποίησαν περιοδεία στελέχη του ΚΚΕ. Στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι μόλις που κατάφεραν να επιστρέψουν στο χωριό και ξεκίνησαν να μετράνε τις ζημιές. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ πραγματοποίησε αυτοψία στο κατεστραμμένο χωριό, συζητώντας με τους κατοίκους, από τους οποίους άκουσε συνταρακτικές μαρτυρίες για το πώς επέζησαν από τη μεγάλη καταστροφή.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους για την προκλητική απουσία του κρατικού μηχανισμού την επομένη των πλημμυρών, καθώς πέρα από οχήματα της Πυροσβεστικής, στο χωριό δεν έχει βρεθεί κανένας για να παρέχει έστω ένα μπουκάλι νερό, φαγητό και φάρμακα, ούτε ένας γιατρός για να τους εξετάσει.

«Δεν θα έπρεπε να έχει ένας γιατρός; Ημουν όλη μέρα στα νερά, με τα νεκρά τα ζώα. Να περάσει από το χωριό έστω να μας ρίξει μια ματιά, έστω να φέρει ένα χάπι για τον πονοκέφαλο, τίποτα» ανέφερε ένας κάτοικος.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στον Κοσκινά
Κλιμάκιο του ΚΚΕ στον Κοσκινά
Στο χωριό διαμορφώνονται επικίνδυνες συνθήκες για την Υγεία, καθώς (όπως και στα υπόλοιπα χωριά) τα νεκρά ζώα παραμένουν στα λασπόνερα χωρίς καμία μέριμνα από τις αρμόδιες αρχές για την απομάκρυνση και καύση ή ταφή τους. Μόνοι τους οι κάτοικοι προσπαθούν να τα μαζέψουν, ενώ ακόμα και στις αυλές ορισμένων σπιτιών παραμένουν νεκρά ζώα. Η πλατεία του χωριού έχει μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο αυτοκινήτων και τρακτέρ, σημάδι της απελπισμένης προσπάθειας των κατοίκων να σώσουν γεωργικά μηχανήματα και περιουσίες που τα ανέβασαν τη νύχτα της βροχής εκεί...

Παράλληλα, οι κάτοικοι μιλούν διαρκώς με αγανάκτηση για τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών, καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη περιοχή παρά την καταστροφή που είχε προκαλέσει η κακοκαιρία του «Ιανού» το 2020 και έδειξε το πόσο ευάλωτη ήταν η περιοχή σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Στη Λάρισα

Είχαν προηγηθεί την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ στα πλημμυρόπληκτα χωρία και στις γειτονιές των θεσσαλικών πόλεων. Στον πολύπαθο Παλαμά Καρδίτσας βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ, Κώστα Παρασκευά και Κύριλλο Παπασταύρου, μαζί με τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Παπαναστάση, τον Γιάννη Τσιούτρα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Βασίλη Ελευθερίου, υποψήφιο δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα.

Απεγκλωβισμός κόσμου στη Μαραθέα Καρδίτσας
Απεγκλωβισμός κόσμου στη Μαραθέα Καρδίτσας
Το Σαββατοκύριακο, κλιμάκιο με επικεφαλής τα δυο μέλη του ΠΓ βρέθηκαν σε συνοικίες της Λάρισας όπως ο Αγιος Θωμάς, η Νέα Σμύρνη, ο Ιπποκράτης και αλλού, όπου οι κάτοικοι δοκιμάζονται σκληρά. Συμμετείχαν επίσης η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Θεσσαλίας, ο βουλευτής Γιώργος Λαμπρούλης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Τάσος Τσιαπλές και ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Πέτρος Κρίκης.

Οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους φορείς για τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα, απαιτώντας ταυτόχρονα την άμεση επίλυσή τους καθώς και την ολόπλευρη στήριξη των κατοίκων. Συμμετείχαν επίσης στην οργάνωση και το συντονισμό της αλληλεγγύης από τις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα. Εκεί συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Λάρισας και του κατέθεσε υπόμνημα με άμεσα μέτρα προστασίας των κατοίκων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ