Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
«Μοντέλο» επιχειρηματικής επέλασης στα αποκαΐδια με ρεσιτάλ κυνισμού

Το μοντέλο της Βόρειας Εύβοιας θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές στον Εβρο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους φορέων που είχε χτες στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης.

Με δυο λόγια, ο λαός του Εβρου - κατά το μοντέλο της Βόρειας Εύβοιας - θα έχει να περιμένει αποζημιώσεις - ψίχουλα, αναντίστοιχες της τεράστιας καταστροφής και με μία σειρά από «κόφτες» και προϋποθέσεις που αποκλείουν μεγάλο αριθμό πληγέντων, θα περιμένει χρόνια να δει αντιπλημμυρικά έργα, θα συνεχίσει να βλέπει τις πυροσβεστικές υπηρεσίες υποστελεχωμένες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα να «αλωνίζουν» πάνω στα καμένα.

Αυτά άλλωστε παρουσίασε με ένα ρεσιτάλ κυνισμού και προκλητικότητας ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να βγάλει εκτός κάδρου το νέο έγκλημα του αστικού κράτους και τις ευθύνες όπως διαχέονται από την κεντρική διοίκηση μέχρι τις τοπικοδιοικητικές αρχές, με αστειότητες όπως ότι «δεν είναι τώρα η ώρα να συζητήσουμε αν και τι μπορούσε να γίνει διαφορετικό στην αντιμετώπιση της φωτιάς» και «δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω», αλλά και ότι... σώθηκε κάτι από το δάσος της Δαδιάς.

Κατά τ' άλλα, έταξε μερικά ακόμα «pass» για τους πληγέντες, λέγοντας μάλιστα κυνικά πως «είναι πάντα πολύ δύσκολο, (...) για εμάς να καλούμαστε να αποζημιώσουμε δραστηριότητες οι οποίες είναι ανασφάλιστες», γιατί «καταλαβαίνετε ότι αν επικρατήσει αυτή η λογική, κανείς δεν θα ασφαλίζεται».

Διαφήμισε για άλλη μια φορά τον σχεδιασμό για μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο για τους μονοπωλιακούς ομίλους και ορμητήριο πολέμου, περιφέροντας προκλητικά μια ...φωτογραφία «η οποία δείχνει τι είναι αυτό το οποίο ετοιμάζεται να γίνει εδώ, στην Αλεξανδρούπολη», βασικά την πρύμνη του FSRU (πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου), και μιλώντας για την αναπτυξιακή στρατηγική για τον Εβρο, που τρέπεται τάχιστα σε μία περιοχή με ιδιαίτερο γεωπολιτικό παγκόσμιο αποτύπωμα, αποσιωπώντας και τη μετατροπή της σε μαγνήτη ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Μίλησε για έργα που ...θα «τρέξουν» για την αποκατάσταση στο Εθνικό Πάρκο του Εβρου, για σύστημα κρατικής αρωγής και αποζημιώσεις που θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, για διαδικασία φυσικής αναγέννησης του δάσους και για δημιουργία στο πάρκο της Δαδιάς ενός... πρότυπου κέντρου παγκόσμιας μελέτης για το τι γίνεται σε περιπτώσεις τέτοιας μεγάλης πυρκαγιάς, δίνοντας «σεμινάρια» για την εγκληματική τους πολιτική και σήμα για την επιχειρηματική επέλαση σε κάθε πτυχή της διαχείρισης των δασών, μεταξύ άλλων και με την «πατέντα» των επιχειρηματικών ομίλων - «αναδόχων αποκατάστασης» και εμπορευματοποίησης του δάσους.

Τέλος, δεσμευόμενος για ακόμα εντατικότερο ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα, τόνισε ότι στην κυβέρνηση «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις ροές των παράνομων μεταναστών και να θωρακίσουμε τα χερσαία σύνορα του Εβρου».

Αγωνιστική «υποδοχή» από σωματεία και φορείς

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό επεφύλαξαν σωματεία και φορείς του Εβρου, με αφορμή την παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη.

Αρχικά οι εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Φάρου και από εκεί προσπάθησαν να προσεγγίσουν προς το Νομαρχείο όπου βρισκόταν ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν φραγμό προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν στο κτίριο.

Με συνθήματα όπως «τώρα έργα αντιπλημμυρικά, ευθύνη του κράτους να δώσουνε λεφτά», «πράσινη ανάπτυξη - πράσινα λεφτά κι εμείς ανυπεράσπιστοι σε μπόρες και φωτιά», αλλά και «μέτρα προστασίας ζητάει ο λαός», απαίτησαν αντιπροσωπεία να δει τον πρωθυπουργό προκειμένου να του επιδώσει το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους.

Τελικά μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους των σωματείων και των άλλων φορέων συναντήθηκε με τον διευθυντή του Γραφείου του πρωθυπουργού, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να τους δεχθεί διότι δεν θεωρούνται «θεσμικοί φορείς»!

Δηλαδή, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να δει εκπροσώπους του λαού της περιοχής, που επί δύο βδομάδες μπήκε μπροστά και πάλευε για να σβήσει τις φωτιές, στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων, να σώσει τον τόπο του από τις επιπτώσεις της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά και σήμερα αγωνίζεται για μέτρα προστασίας της ζωής του.

Από τη συγκέντρωση καταδίκασαν την προκλητική πρακτική της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, απαιτώντας μέτρα προστασίας από τις φωτιές και τις πλημμύρες, με ευθύνη του κράτους.

Σωματεία και φορείς αναδεικνύουν ότι οι συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Εβρο θα συνεχίζονται για πολλά χρόνια στο μέλλον και διεκδικούν μέτρα στήριξης των πληγέντων και προστασίας της ζωής τους.

Απαιτούν:

Εκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες για τις βασικές ανάγκες επιβίωσης χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση.

Αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, αποθήκες, στάβλους, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για όλο τον εξοπλισμό.

Να δοθούν τώρα ζωοτροφές σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό χρειαστεί, για να μπορέσουν να σιτίσουν τα ζώα τους.

Να ξεκινήσουν όλα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης των ζημιών που έχουν γίνει στο δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης.

Πάγωμα και αναστολή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΑ, τράπεζες. Απαγόρευση κατασχέσεων, πλειστηριασμών.

Επιδότηση ενοικίου για όσους το έχουν ανάγκη και για όσο διαρκέσει η αποκατάσταση των κατοικιών.

Ειδικό επίδομα θέρμανσης για τους κατοίκους των πυρόπληκτων οικισμών που θερμαίνονται με ξυλεία.

Να στελεχωθούν τα Δασαρχεία με επιστημονικό προσωπικό για τα αντιπλημμυρικά έργα, την αναδάσωση, την προστασία του δάσους καθώς και με εργάτες από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας. Προσλήψεις στην Πυροσβεστική, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επαρκή και σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης.

Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση.

Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ