Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Στέκια αλληλεγγύης - κέντρα οργάνωσης και διεκδίκησης

Σημεία αναφοράς για τον λαό που παραμένει αβοήθητος από κράτος και κυβέρνηση

Το Στέκι στον Παλαμά γίνεται τόπος οργάνωσης του αγώνα
Το Στέκι στον Παλαμά γίνεται τόπος οργάνωσης του αγώνα
Με τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους φτωχούς βιοπαλαιστές αγρότες να μαζεύουν τα κομμάτια τους, και έχοντας απέναντί τους την εγκληματική γύμνια του κράτους και της κυβέρνησης, ήδη συγκροτούνται από φορείς Στέκια που γίνονται σημεία αναφοράς για τον λαό της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, στην περιοχή έχει στηθεί χώρος αλληλεγγύης προς τους πλημμυροπαθείς, ώστε να καταγράφει τις ανάγκες, να συγκεντρώνει και να μοιράζει αξιόπιστα τη βοήθεια που καταφτάνει από σωματεία και φορείς.

Το Στέκι Αγώνα και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών έχει γίνει το κέντρο όπου συγκεντρώνεται η βοήθεια για τα πλημμυρόπληκτα χωριά και αποτελεί την καρδιά της οργάνωσης των αγροτών, που στηρίζεται στα λαϊκά στρώματα της περιοχής και όλης της χώρας.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο το κομβόι που έφτασε την Κυριακή το βράδυ στο Στέκι από φίλους και ποδοσφαιριστές του αθλητικού συλλόγου της Αναγέννησης Καρδίτσας, με νερά, τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους.

Επίσης, στην πόλη της Καρδίτσας τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς έχουν συγκροτήσει Στέκι στην οδό Ιεζεκιήλ 24, το οποίο λειτουργεί καθημερινά και το Σαββατοκύριακο, από τις 9 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ. (τηλέφωνα επικοινωνίας: Στέλιος Σαριδάκης, 6989354391, και Γιώργος Παπαδόπουλος, 6971663962).

Οι υγειονομικοί μπαίνουν μπροστά
Οι υγειονομικοί μπαίνουν μπροστά
Την ανάγκη να στηριχτούν ολόπλευρα αυτές οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες φορέων της περιοχής αναδεικνύουν μαρτυρίες κατοίκων που εξακολουθούν να υποφέρουν. «Μας άφησαν μόνους μας να πνιγούμε, μείναμε μόνοι μας να βγάλουμε από τα σπίτια μας τις λάσπες, το κράτος δεν υπάρχει πουθενά», έλεγε μια ηλικιωμένη κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας το πρωί της Δευτέρας, καθώς συνέχιζε από νωρίς το πρωί να βγάζει τα πράγματα από το σπίτι της στην αυλή. Είναι λόγια που ακούγονται σε κάθε δρόμο, κάθε γειτονιά του Παλαμά, με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους.

Σχεδόν σε κάθε σπίτι τα υπάρχοντα του λαού είναι στις αυλές. Αλλα για πέταμα, καθώς έχουν καταστραφεί εντελώς, άλλα μήπως και στεγνώσουν. Ο κόσμος, χωρίς πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, δεν μπορεί να καθαρίσει τα σπίτια του, οπότε μόλις μετακινήσει το βιος του στον ήλιο, περιμένει στις αυλές.

Κραυγή αγωνίας για το Κέντρο Υγείας Παλαμά

Στο φόντο αυτό, μεγαλώνει η ανησυχία των κατοίκων για τους πολλαπλούς υγειονομικούς κινδύνους (βλ. και σελ. 19).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Παλαμά, που έχει υποστεί ολική καταστροφή και στεγάζεται πλέον στο κλειστό γυμναστήριο, για το οποίο παρέμβαση έχει κάνει και η ΟΕΝΓΕ. Στον ίδιο ενιαίο χώρο μάλιστα που στεγάζεται, έχουν μεταφερθεί και φιλοξενούνται περίπου 75 πλημμυροπαθείς που δεν έχουν πού να μείνουν.

Σε αυτήν την άθλια και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση, οι υγειονομικοί καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς κανένα ιατρικό εφόδιο. Δεν διαθέτουν εξεταστήριο, καθώς οι κινητές μονάδες που έχουν εγκατασταθεί εκεί είναι ανεπαρκείς. Σε άλλο σημείο του Παλαμά μεταφέρθηκαν χτες 4 κοντέινερ από κάποια δομή προσφύγων και μεταναστών, τα οποία εγκαταστάθηκαν σε ακατάλληλο χώρο στο πεζοδρόμιο και χωρίς κανέναν εξοπλισμό.

Την υποτιθέμενη δομή που υποκαθιστά το Κέντρο Υγείας Παλαμά επισκέφτηκε χτες το πρωί κλιμάκιο της διοίκησης της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας και του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας. Στη συνέχεια, μαζί με εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Παλαμά, επισκέφτηκαν και το κατεστραμμένο κτίριο του Κέντρου Υγείας, ενώ αμέσως μετά, μαζί με τον Αρη Πολυγένη, υποψήφιο δήμαρχο Παλαμά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», προχώρησαν σε παρέμβαση στον δήμαρχο Παλαμά.

Απαίτησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες καθαρισμού και η αποκατάσταση του Κέντρου Υγείας. Παράλληλα, να βρεθεί κατάλληλος χώρος να στεγαστούν τα κοντέινερς που έχουν φτάσει, για να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας στην περιοχή και να εξασφαλιστούν ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες και τα απαραίτητα ιατρικά υλικά, που ακόμα λείπουν, όπως και ενεργοποίηση του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ.

«Σήμερα πρέπει να γίνουν όλα αυτά, αύριο να είναι λειτουργικά για να σωθούνε ζωές», τόνισε ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας. «Το κράτος, η κυβέρνηση, το υπουργείο, η ΥΠΕ, η Περιφέρεια και ο δήμος να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους για να μη θρηνήσουμε θύματα, για την Υγεία του λαού, που μας έχουν εγκαταλείψει πραγματικά. Οι υγειονομικοί είμαστε εδώ να φροντίσουμε για την Υγεία του λαού, είναι όμως χρέος μας να πούμε ότι αυτή η φροντίδα είναι λειψή και καταντά επικίνδυνη αν δεν υλοποιηθούν αυτά τα άμεσα μέτρα».

Θα επιβάλουμε με τον αγώνα μας να πάρουμε αυτά που μας κατέστρεψαν

«Δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι, πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις που μας χρωστάνε αυτοί που έκαναν το έγκλημα και μας έπνιξαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρης Πολυγένης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περιφερειακή αρχή, σχολιάζοντας τη διαφήμισή της «Η Θεσσαλία αλλάζει»: «Την άλλαξαν τη Θεσσαλία, την έκαναν θάλασσα, και οι υπεύθυνοι είναι το κράτος τους, η Περιφέρεια και οι δήμοι. Θα επιβάλουμε με τον αγώνα μας να πάρουμε αυτά που μας κατέστρεψαν αυτοί, αποζημιώσεις στο 100% και στην παραγωγή, και στο κεφάλαιο και στα σπίτια μας».

Ο ίδιος τόνισε πως το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικούν να παρθούν άμεσα μέτρα για την επανασύνδεση του ρεύματος και του νερού στα σπίτια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την απομάκρυνση των νεκρών ζώων που αποτελούν μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο, αλλά και άμεσες καταγραφές και αποζημιώσεις.

  • Νεκρός εντοπίστηκε το πρωί της Δευτέρας από συγγενικό του πρόσωπο 65χρονος άνδρας στο χωριό Σοφάδες Καρδίτσας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, ο 65χρονος συνταξιούχος πυροσβέστης φέρεται να έδωσε τέλος στη ζωή του από κυνηγετικό όπλο εντός του θερμοκηπίου που είχε. Από την αστυνομία, που διερευνά την υπόθεση, έχει αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ