Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αρκετά με το «πάμε κι όπου βγει», ήρθε η ώρα να «πάμε αλλιώς»!

Eurokinissi

Κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, μπροστά στην εκλογική μάχη του Οκτώβρη, απηύθυνε ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας χτες βράδυ σε ανοιχτή σύσκεψη υποψηφίων στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρεμβάσεις έκαναν και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ παρουσιάστηκαν οι 165 υποψήφιοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι. Παράλληλα συγκεντρώνονταν και είδη για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο απερχόμενος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

«Η σύνθεση του ψηφοδελτίου αποτυπώνει τη δυνατότητα, αλλά και τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η κοινή δράση, ο κοινός αγώνας με τους κομμουνιστές στον δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και στην Περιφέρεια, αποτυπώνει τη δυνατότητα να στείλουμε δυνατά το μήνυμα: Αρκετά με το "πάμε κι όπου βγει". Ηρθε η ώρα να "πάμε αλλιώς"!», είπε ο Β. Τομπουλίδης.

Αναφερόμενος στην αντιπλημμυρική προστασία στον δήμο Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι χαρακτηρίζεται από την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με διασφαλισμένη χρηματοδότηση και ένα σαφές και σύντομο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αναγκαίων έργων, από καθυστερήσεις χρόνων ακόμα και για γνωστά και «ώριμα» έργα.


Eurokinissi

Στάθηκε όμως και στις εμβληματικές ταυτίσεις των παρατάξεων που ανήκουν στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ και των βασικών συνδυασμών τους οποίους στηρίζουν, των Ζέρβα, Αγγελούδη και Πέγκα, είτε είναι στη διοίκηση είτε ως δήθεν αντιπολίτευση. Σημείωσε ότι «αυτές οι δυνάμεις είναι εξαρτημένες από τα "θέλω" των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από τις δεσμεύσεις τους απέναντι στις δημοσιονομικές αντοχές. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν της επίσημης στήριξης των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη και των τριών κομμάτων συμμετέχουν και στα τρία αυτά ψηφοδέλτια!», είπε.

Ανέδειξε ότι έχουν κοινή ευθύνη για τις τραγικές ελλείψεις σε σχολικές υποδομές και κτίρια, καθώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας έχουν αποχαρακτηριστεί τουλάχιστον 20 θεσμοθετημένοι χώροι σχολείων «λόγω αδυναμίας απαλλοτρίωσής τους από τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου. Οι 15 από αυτούς αφορούν νηπιαγωγεία... Την ίδια ώρα κανένα σχολείο δεν έχει κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στον δήμο, και μόλις 4 Νηπιαγωγεία και 1 Ειδικό βρίσκονται ακόμα στις εξαγγελίες (από το 2018). 70% μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα συντήρησης των σχολείων από το 2011. Μόλις 2,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο δίνονται από Κρατικούς Αυτοτελείς Πόρους στον δήμο Θεσσαλονίκης για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων (δηλαδή ούτε μισό ευρώ τη μέρα για κάθε μαθητή)».


Eurokinissi

Επίσης, ανέδειξε ότι συμφώνησαν στην παραχώρηση κρίσιμων υποδομών για τα ΝΑΤΟικά σχέδια, που μετατρέπουν την πόλη σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, ειδικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, βάζοντάς μας σε μεγάλους κινδύνους. «Μόνο η "Λαϊκή Συσπείρωση" διατυπώνει ξεκάθαρα και με ειλικρίνεια τη θέση και τις προτάσεις της για να μετεγκατασταθεί το Γ' Σώμα Στρατού εκτός πόλης και να κλείσει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο που εδρεύει στο κέντρο της πόλης, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό. Να αποδοθεί ο χώρος ελεύθερος στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και να ενταχθεί σε ένα συνολικό σχέδιο ανάπλασης μαζί με τον χώρο της ΔΕΘ για επέκταση των χώρων πρασίνου καθώς επίσης για εγκατάσταση και άλλων απαραίτητων υποδομών που αφορούν τη σχολική στέγη, φοιτητικές εστίες, αθλητικούς χώρους», σημείωσε.

Κάλεσε να δυναμώσει και στον δήμο Θεσσαλονίκης το ρεύμα αμφισβήτησης, που θα ενισχύσει τη διεκδίκηση, ανάμεσα σε άλλα και για ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης της σχολικής στέγης, που θα περιλαμβάνει ανέγερση νέων σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Αλλά και για ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των αθλητικών υποδομών του δήμου, με δημιουργία νέων γηπέδων, για την κάλυψη όλων των αναγκών άθλησης των δημοτών και των δεκάδων αθλητικών σωματείων.

Τροχονόμοι των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων

Ο Δημήτρης Αυτοσμίδης , Φυσικοθεραπευτής, ελεύθερος επαγγελματίας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Βορείου Ελλάδος, στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας ειδικότερα στην τρίτη ηλικία. Σημείωσε πως απαιτείται «η υλοποίηση ενός ενιαίου πανεθνικού σχεδιασμού με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, δημόσιο και δωρεάν . Ενα τέτοιο σύστημα δεν περιμένει τον ασθενή "πελάτη" να τον επισκεφτεί. Φροντίζει την καταγραφή και ικανοποίηση των αναγκών των ηλικιωμένων στο σπίτι, στο ΚΑΠΗ κ.α για την πρόληψη των κινδύνων, την έγκαιρη διάγνωση και την παρακολούθηση της πορείας νοσημάτων και αναπηριών. Ο ρόλος του δημάρχου , περιφερειάρχη και συμβούλων είναι να διεκδικούν από τις κυβερνήσεις μέτρα για την κάλυψη αυτων των αναγκών» σημείωσε μεταξύ άλλων και τόνισε πως «Η ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορεί να δυναμώσει αυτόν τον αγώνα».

Ο Φώτης Μαραντζίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον δήμο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, σημειώνοντας ότι η πολιτική υποβάθμισης και διάλυσης των υπηρεσιών αφορά όλες τις υπηρεσίες του δήμου (βιβλιοθήκες που κινδυνεύουν να κλείσουν, ΚΑΠΗ, ΤΑΠ, ταμεία, Πολεοδομία, Τεχνικές Υπηρεσίες, πράσινο, κ.ά.).

Στάθηκε κυρίως στην υπηρεσία καθαριότητας που έχει μπει στο στόχαστρο ιδιωτικών εταιρειών και συμφερόντων. «Οι διοικήσεις όπως του Ζέρβα έχουν μετατρέψει τους δήμους σε τροχονόμους εξυπηρέτησης των μεγαλοεπιχειρηματιών. Λύση δεν είναι παρατάξεις όπως του Αγγελούδη, του Πέγκα και άλλων. Προεκλογικά, με δηλώσεις του, μας λέει ο Αγγελούδης ότι θα χρησιμοποιήσει τους ιδιώτες στην καθαριότητα, φανταζόμαστε τι θα κάνει άμα αναλάβει δήμαρχος», είπε. Και τόνισε: «Συμφέρον του λαού της πόλης είναι να στηρίξει τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Για υπηρεσίες του δήμου με δημόσιο - κοινωνικό χαρακτήρα, δωρεάν ή με το ελάχιστο κόστος, πλήρως στελεχωμένες με εργαζόμενους και όλα τα απαραίτητα οχήματα, εργαλεία και μέσα. Για να πεταχτούν έξω οι μεγαλοεπιχειρηματίες που λυμαίνονται τις υπηρεσίες του δήμου και τα χρήματα του λαού της πόλης».

Ο Στέλιος Νικητόπουλος, δημοσιογράφος, εργασιακός εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «η Λαϊκή Συσπείρωση, που αποτελεί συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων, ένα ρεύμα συμπόρευσης, αμφισβήτησης και ανατροπής - ρεύμα που καταγράφηκε και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές - μπαίνει μπροστά για να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα και πρέπει να βάλουμε και βάζουμε ένα πλάνο παρεμβάσεων ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απεύθυνση στον λαό της πόλης. Είμαστε η δύναμη που μπαίνει ασπίδα στα εργατικά - λαϊκά σπίτια που κινδυνεύουν από τα "κοράκια" των funds, που είναι στην πρώτη γραμμή στις διεκδικήσεις του λαού μας, στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις. Γιατί ο λαός σώζει τον λαό (...) Δυναμώνουμε και στον δήμο Θεσσαλονίκης το ρεύμα αμφισβήτησης και ανατροπής, με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", για να διεκδικήσουμε - επιθετικά και μαζικά - λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του λαού της πόλης».

Η Φιλαρέτη Αρκουδοχωρίτου, φοιτήτρια και εργαζόμενη, σημείωσε ότι η νέα γενιά πρέπει να στηρίξει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» «γιατί η νέα γενιά έχουμε μεγάλα όνειρα και προσδοκίες. Ξέρουμε ότι μπορεί να γίνει αλλιώς, μπορούμε να ζήσουμε διαφορετικά. Κι αυτό μπορεί να κερδηθεί μόνο με τον αγώνα μας. Γι' αυτό χρειαζόμαστε πιο πολλούς εκλεγμένους αγωνιστές με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" που θα βρεθούν δίπλα μας στην πάλη της γενιάς μας για τη ζωή που μας αξίζει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ