Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΒΟΛΟΥ
Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες!

Μαχητικές κινητοποιήσεις χτες και το Σάββατο

Την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα πλήρους αποκατάστασης και αποζημιώσεων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και να υλοποιηθούν έργα προστασίας της ζωής του λαού, βροντοφώναξαν χτες και το Σάββατο συνδικάτα και μαζικοί φορείς του Βόλου.

Το Σάββατο, οι εκπρόσωποι συνδικάτων και μαζικών φορέων συγκεντρώθηκαν στην Περιφέρεια Μαγνησίας και μετά στο δημαρχείο του Βόλου, στέλνοντας με τα πανό και τα συνθήματά τους ξεκάθαρο μήνυμα: «Οι ζωές μας δεν χωράνε στο ζύγι κόστους - οφέλους. Να παρθούν τώρα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς».

Χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, όπου ταυτόχρονα γινόταν και συγκέντρωση ειδών διατροφής, καθαριότητας και ατομικής υγιεινής για τους πλημμυροπαθείς, με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι συγκινητική.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν ότι «τη στιγμή που υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και αγνοούμενοι, τη στιγμή που υπάρχουν εγκλωβισμένοι που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, που ο κόσμος δεν έχει νερό, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές προσπαθούν να μας πείσουν πως για όλα αυτά τη μόνη ευθύνη την έχει ο "κακός μας ο καιρός" και η κλιματική αλλαγή, τα ίδια δηλαδή που έλεγαν και για τις πυρκαγιές.

Δεν δεχόμαστε ως κανονικότητα να βρισκόμαστε κάθε τόσο στο έλεος των καιρικών φαινομένων, ενώ υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες έγκαιρης πρόβλεψης αλλά και προστασίας της ζωής και των περιουσιών του λαού».

Χωρίς νερό ο Βόλος, αποκομμένα χωριά

Στο μεταξύ χωρίς νερό παρέμενε και χτες, για 7η συνεχόμενη μέρα, ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, ενώ συγχρόνως δεκάδες είναι τα χωριά του Πηλίου που στερούνται για πολλοστή μέρα το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και δεν έχουν οδική σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε συνοικίες του Βόλου, όπως το Παλαιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, η Παπαδιαμάντη, η Παγασών, ο Αγιος Παντελεήμονας, το Ορφανοτροφείο, που οι δρόμοι τους έχουν καλυφθεί με μεγάλες ποσότητες λάσπης, καταβάλλονται προσπάθειες να απομακρυνθούν οι τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών που παρέσυραν τα νερά από την υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα.

Την ίδια ώρα, κλειστοί παραμένουν κεντρικοί και μικρότεροι δρόμοι της πόλης, από τη λάσπη, τα φερτά υλικά και τα δέντρα που κατέβασαν οι πλημμυρισμένοι χείμαρροι.

Εξάλλου, με στρατιωτικά ελικόπτερα τρόφιμα και νερό μεταφέρθηκαν από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, στη Ζαγορά, στο Πουρί, στο Χορευτό, στη Μακρυρράχη, στο Μούρεσι και άλλους οικισμούς που παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Αποκλεισμένη είναι και η Μακρινίτσα, καθώς έχουν καταρρεύσει και οι δύο οδικές προσβάσεις προς το χωριό, αφού η υπερχείλιση της Μπράνης διέλυσε υποδομές και το νερό παρέσυρε δεκάδες αυτοκίνητα στις ρεματιές.

Στο Νότιο Πήλιο, το οποίο έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, πλέον υπάρχει πρόσβαση μετά την κατασκευή σιδερένιας γέφυρας τύπου Belley, από τον στρατό, στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο, μεταξύ Μπούφας και Καλών Νερών.

Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στη Μηλίνα, όπου διαλύθηκαν ολόκληρα οικιστικά συγκροτήματα και χάθηκαν όλες οι υποδομές, στο Χόρτο, στον Πλατανιά, στο Μικρό, στον Κατηγιώργη, στα Ποτιστικά και την Πάλτση, όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ