Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κούφιες υποσχέσεις, χιλιοειπωμένες δικαιολογίες

Eurokinissi

Ενα ακόμα ρεσιτάλ χιλιοειπωμένων δικαιολογιών και κούφιων υποσχέσεων έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, μιλώντας προχθές στη Λάρισα, όπου τον πλαισίωναν υπουργοί της κυβέρνησής του.

Ξαναπαίζοντας την κασέτα της «θεομηνίας», των «πρωτοφανών καταστάσεων από τα πλημμυρικά φαινόμενα», της «κλιματικής κρίσης», αλλά και επιστρατεύοντας προκλητικά τα περί «ατομικής ευθύνης» ως αποποίηση της ευθύνης του κράτους για τις καταστροφές και καλώντας «τους πάντες να ακούνε όλοι τις εντολές, για να γίνονται όλα στη σωστή κατεύθυνση» (!) την ώρα που η επιλεκτική «γύμνια» του αστικού κράτους βγάζει μάτι, υποσχέθηκε «άμεση υποστήριξη, κρατική αρωγή, με ελάχιστη γραφειοκρατία» και πρόσθεσε ότι «το κράτος θα είναι δίπλα σε όσους υπέστησαν ζημιές». Λόγια που είχε επαναλάβει μετά τις καταστροφές του καλοκαιριού, αλλά και προηγούμενες καταστροφές, όπως ξανά στη Θεσσαλία το 2021, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, επιχείρησε να παρουσιάσει ως «Μεσσία» την ΕΕ, καθώς σήμερα μεταβαίνει στο Στρασβούργο ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου προκειμένου να συζητήσει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ζήτημα της «στήριξης» της χώρας μας απέναντι στις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, βασικά με νέα δάνεια. Δήλωσε δε «σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας οικονομικά, για να μην επωμιστεί ο Ελληνας φορολογούμενος αποκλειστικά, μόνος του, το μεγάλο κόστος της επιδιόρθωσης των ζημιών», δείχνοντας βασικά ποιος θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό. Εξάλλου, λίγες ώρες μετά, και ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Π. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο και, βέβαια, τις γνωστές «προτεραιότητες» της ΕΕ.

Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «δαπανούμε πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους για να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα», την περιβόητη «πράσινη μετάβαση», αλλά «δαπανούμε λίγους πόρους ως Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής», περιγράφοντας την πολιτική «κόστους - οφέλους» της ΕΕ και των κρατικών κυβερνήσεων, που επιλέγουν μόνο έργα που αφορούν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, ενώ έργα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναδεικνύοντας τη χρησιμότητά του για τους επιχειρηματικούς ομίλους θύμισε ότι «η χώρα πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση πριν από λίγες μέρες», έστω κι αν «αυτό είναι το τελευταίο το οποίο μπορεί να ενδιαφέρει σήμερα τους πολίτες εδώ στη Θεσσαλία».

Σε ό,τι αφορά την «άμεση υποστήριξη» των πλημμυροπαθών, δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα γνωστά ψίχουλα, όπως τα εξειδίκευσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, ανοίγει η πλατφόρμα της λεγόμενης πρώτης αγωγής (arogi.gov.gr), με τις ενισχύσεις να κυμαίνονται από 4.000 μέχρι 10.000 ευρώ για ανθρώπους που έχει βυθιστεί κυριολεκτικά όλο τους το βιος. Μάλιστα η κυβέρνηση, παρά τα παχιά λόγια, θα καλύψει μέχρι 80% την επισκευή και ανακατασκευή σπιτιών που υπέστησαν τεράστιες ζημιές, ενώ για όσων τα σπίτια καταστράφηκαν θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ. Ακόμα, με τη γνωστή συνταγή της πανδημίας που απαλλάσσει την εργοδοσία, ανακοίνωσαν αναστολή συμβάσεων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν και επίδομα μόλις 543 ευρώ για τους εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους. Στο ίδιο πλαίσιο, η «στήριξη» σε πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα είναι μέχρι 70% των ζημιών. Τέλος, προανήγγειλαν «έργα αναπτυξιακής και δομικής φύσης», με τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους να τρίβουν τα χέρια τους, ενώ καθώς γίνονται πλημμελώς και αποσπασματικά ουδεμία προστασία προσφέρουν στον λαό, όπως άλλωστε αποδείχθηκε ξανά, και ενώ υποτίθεται ότι είχαν κάνει τέτοια έργα μετά τον «Ιανό».

Στο μεταξύ, εξοργιστικές είναι και οι οδηγίες τους, τύπου «όλοι οι πολίτες (...) να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για την προσωπική τους υγιεινή, για να πιουν νερό, για να μαγειρέψουν ενδεχομένως, ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι», όταν πολλές περιοχές είναι αποκομμένες εδώ και μέρες, η δε τροφοδοσία είναι δύσκολη ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ