Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΣΤΟΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ
Παλεύοντας με τις λάσπες, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους

Επείγουν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων με ευθύνη του κράτους

Στο Κουτσόχερο Λάρισας βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης
Στο Κουτσόχερο Λάρισας βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης
Η «επόμενη μέρα» στη Θεσσαλία βρίσκει τους κατοίκους γεμάτους απόγνωση και οργή. Τους βρίσκει να προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές τους από την πλημμύρα. Ταυτόχρονα βρίσκονται αντιμέτωποι με το εχθρικό κράτος, που αφού τους έπνιξε, τώρα δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών, να προφυλαχτεί η δημόσια υγεία, καθώς παραμένουν όλοι αυτοί οι παράγοντες που δημιουργούν μια «υγειονομική βόμβα» στην περιοχή: Η απουσία πόσιμου νερού, τα χιλιάδες νεκρά ζώα που ήδη αποσυντίθενται, τα λιμνάζοντα νερά, η καταστροφή των δομών ύδρευσης, τα διαλυμένα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

Ενδεικτικό των κινδύνων που υπάρχουν, είναι ότι κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, η υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι από την έναρξη της κακοκαιρίας μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές συνολικά 126 περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Στη «μάχη» για την περισυλλογή των άταφων ζώων μπήκε χτες και ο στρατός, δεδομένου ότι περισσότερα από 110.000 είναι τα ζώα που χάθηκαν στην πλημμύρα. Με καρότσες και φορτηγά οι κάτοικοι τα απομακρύνουν από τα λιμνάζοντα νερά και τις στάνες.

Χαρακτηριστικό της εγκληματικής ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού είναι ότι μετά από 10 μέρες από την καταστροφή η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι τελικά θα διανείμει 25.000 γαλότσες και στολές για «να μη μολύνονται με τα λασπώδη νερά». Και προκλητικά έκανε σύσταση στους κατοίκους ...«να λάβουν πρώτα τον εξοπλισμό και μετά να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους».

Οι πληγέντες αγωνιούν για το αύριο και το πώς θα συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, αφού πολλά από τα σπίτια είναι δύσκολο να κατοικηθούν.

Τα νέκρα ζώα βρίσκονται ακόμα αμάζευτα, δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο στην υγεία των κατοίκων

Eurokinissi

Τα νέκρα ζώα βρίσκονται ακόμα αμάζευτα, δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο στην υγεία των κατοίκων
Πόσιμο είναι το νερό μόνο στους δήμους Καρδίτσας και Μουζακίου, ενώ ακατάλληλο παραμένει σε αρκετούς δήμους. Την ίδια ώρα, πολλοί δήμοι έχουν σταματήσει τη διανομή εμφιαλωμένου νερού, καλώντας να λύσουν το πρόβλημά τους ατομικά.

Βαριά λαβωμένο και το οδικό δίκτυο παραμένει αποκομμένο σε πολλά σημεία. Κλειστή παρέμενε και χθες η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης και η χώρα είναι κομμένη στα δύο.

Μεγάλα προβλήματα στη Λάρισα - Φουσκώνει απειλητικά η Κάρλα

Στη Λάρισα, «μάχη» με το νερό και τη λάσπη δίνουν οι κάτοικοι στις πληγείσες συνοικίες. Πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς τα σπίτια τους, δεν έχουν πού να μείνουν, δεν έχουν ακόμα και δεύτερα ρούχα να βάλουν.

Χθες το βράδυ αποκαταστάθηκε η σύνδεση Λάρισας - Γιάννουλης, ωστόσο οι περίπου 3.000 κάτοικοι των εργατικών κατοικιών δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους, καθώς έχουν πλημμυρίσει παντού υπόγεια, ισόγεια, αλλού μέχρι και ο 2ος όροφος.

Στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι τα λύματα βγαίνουν στα φρεάτιά τους, καθώς εδώ και μέρες δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης.

Επιπρόσθετα, στην περιοχή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Τεράστιο πλήγμα δέχτηκε το ζωικό κεφάλαιο σε όλο τον νομό, καθώς μέχρι χθες οι δηλώσεις για νεκρά ζώα ξεπερνούσαν τις 26.000.

Ο δήμος Αγιάς εξακολουθεί να είναι αποκομμένος από τη Λάρισα λόγω του χείμαρρου που υπάρχει λίγο πριν το χωριό Δήμητρα στον δρόμο Λάρισας - Αγιάς, τον οποίο και έκοψε στα δύο.

Ο χείμαρρος δυναμώνει όλο και περισσότερο και πηγαίνει στην λίμνη Κάρλα, η οποία είναι στα όριά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει φτάσει στην έκταση περίπου που είχε πριν την αποξήρανσή της, ενώ η κυβέρνηση το ρίχνει πάλι στην ατομική ευθύνη με το μήνυμα «112», που προειδοποιεί χωριά στην περιοχή Λάρισας και Μαγνησίας για ενδεχόμενο πλημμύρας.

Αλλες 15 μέρες χωρίς πόσιμο νερό θα παραμείνει ο Βόλος

Στον Βόλο, όλη η πόλη παραμένει χωρίς πόσιμο νερό για 10η μέρα, κατάσταση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για άλλες 15 μέρες σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Την ίδια ώρα, μέσα σε χιλιάδες τόνους λάσπης παραμένουν περιοχές της πόλης, όπως το κέντρο αλλά και οι συνοικίες Παλαιό Λιμεναρχείο, Παλαιά, Αγιος Παντελεήμονας, Νεάπολη, Παπαδιαμάντη.

Παράλληλα στο οδικό δίκτυο στο Πήλιο παραμένουν οι ζημιές, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση των ανθρώπων.

Παραμένουν τα προβλήματα σε Φαρκαδόνα και Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

Συνολικά στον νομό Τρικάλων πάνω από 400 πλημμυροπαθείς έχουν βρει καταφύγιο στα ξενοδοχεία του νομού αλλά και στον ξενώνα των κοινωνικών δομών του δήμου Τρικκαίων. Πρόκειται για κατοίκους από Αγία Κυριακή, Μεγάλα Καλύβια και Λόγγο, ενώ στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων φιλοξενούνται κάτοικοι της Φαρκαδόνας και της ευρύτερης περιοχής.

Εκατοντάδες οικογένειες στον δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων συνεχίζουν να βιώνουν τον δικό τους «Γολγοθά», αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν, αφού η απίστευτη έκταση των καταστροφών αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο, τώρα που υποχώρησε το νερό.

Ακόμα κι αυτοί που γλίτωσαν από τα ορμητικά νερά νιώθουν πλέον να απειλείται η υγεία τους, καθώς τα χιλιάδες νεκρά ζώα που ήδη αποσυντίθενται, τα λιμνάζοντα νερά, η απουσία πόσιμου νερού συνιστούν μια υγειονομική βόμβα, με σοβαρό τον κίνδυνο να υπάρξει διάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Μία βδομάδα μετά τις μεγάλες βροχοπτώσεις, δρόμοι, αυτοκίνητα, γεωργικά μηχανήματα παραμένουν καλυμμένα με λάσπες. Οι πληγέντες επιστρέφουν στα σπίτια τους, ώστε να δουν με τα μάτια τους τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

Την ίδια ώρα, το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας έχει γίνει καταφύγιο για 40 περίπου πλημμυροπαθείς, μιας και βρίσκεται ψηλά στο βουνό, με αποτέλεσμα να μην έχουν μπει νερά. Ωστόσο οι συνθήκες διαμονής δεν είναι και οι καλύτερες, παρά την προσπάθεια εργαζομένων και υγειονομικών.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα Μεγάλα Καλύβια, όπου οι κάτοικοι αγωνιούν για το γεγονός ότι έχει περάσει μια βδομάδα και δεν έχουν απομακρυνθεί τα νεκρά ζώα. Την ίδια ώρα, το νερό και σε αυτό το χωριό δεν είναι πόσιμο.

Σε χωριό - φάντασμα έχει μετατραπεί το Κεραμίδι Τρικάλων, το οποίο παραμένει μετά από μία βδομάδα βυθισμένο στο νερό. Η οδική σύνδεση έχει αποκατασταθεί με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι, καθώς δεν υπάρχει διέξοδος για το νερό που έχει καλύψει ολόκληρο το χωριό. Οι 110 κάτοικοι είναι σε απόγνωση, καθώς δεν γνωρίζουν πότε και πώς θα καταφέρουν να ξανά προσεγγίσουν το χωριό τους. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκες, καθώς το νερό φτάνει τα 2 μέτρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη ανησυχία για νέες πλημμύρες(2023-09-26 00:00:00.0)
Συντονίζονται, οργανώνονται, διεκδικούν οι πλημμυροπαθείς(2023-09-12 00:00:00.0)
Με κάθε τρόπο στο πλευρό των πλημμυρόπληκτων το ΚΚΕ(2016-10-07 00:00:00.0)
Εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες(2016-09-11 00:00:00.0)
Τους πήρε το ποτάμι(2015-02-03 00:00:00.0)
Αγώνας για φτηνό και υγιεινό νερό(2012-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ