Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΒΟΛΟΣ
Ανάγκη ο έλεγχος της ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων και οι επισκευές

Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση με ευθύνη της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών απαιτούν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» | Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και μέτρα προστασίας στάλθηκαν καθαρίστριες στα πλημμυρισμένα κτίρια

Την ανάγκη να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση με ευθύνη της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών στις σχολές του Βόλου, καθώς και άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων φοιτητών, απαιτούν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» σε φοιτητικούς συλλόγους σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο.

Από τις πρώτες μέρες αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων επισκέφθηκε όλες τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην πόλη του Βόλου, διαπιστώνοντας μεγάλες καταστροφές, κτίρια, κοινόχρηστους χώρους, εργαστήρια και άλλες υποδομές πλημμυρισμένα.

Μεταξύ άλλων, οι φοιτητές απαιτούν να ληφθούν μέτρα στήριξης του λαού της περιοχής, καθώς και στήριξης ιδιαίτερα των φοιτητών που έχουν πληγεί με έκτακτο επίδομα, κατ' εξαίρεση μετεγγραφές, άμεση εισδοχή στις εστίες, μέτρα διευκόλυνσης για την εξεταστική, δωρεάν μετακινήσεις. Ακόμα, ειδικότερα για τους φοιτητές σε σχολές στον Βόλο απαιτούν «από τις πρυτανικές αρχές, τις διοικήσεις των σχολών να υπάρξει σαφής ενημέρωση για τις καταστροφές που υπάρχουν στα κτίρια του Πανεπιστημίου και ποιες ενέργειες θα γίνουν άμεσα με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμου για να επισκευαστούν και να ελεγχθούν για την ασφαλή τους λειτουργία».

Συγκεκριμένα, απαιτούν ενημέρωση για τα μέτρα που θα λάβουν οι αρμόδιοι για:

- Την οροφή του Θόλου που σε κάθε βροχόπτωση μετατρέπει το φουαγιέ της σχολής σε λίμνη καθώς και για τον χώρο του κλιμακοστασίου του κτιρίου Δελμούζου που έχει συσσωρεύσει νερά από το σύστημα αποχέτευσης μετατρέποντάς το σε υγειονομική βόμβα.

- Το campus της Πολυτεχνικής που συνορεύει με τον Κραυσίδωνα, τα νερά του οποίου μετέτρεψαν τον εξωτερικό χώρο και τις εσωτερικές εγκαταστάσεις των τμημάτων σε βούρκο και ειδικότερα για το κτίριο των Μηχανολόγων.


- Το κτίριο της κεντρικής Βιβλιοθήκης που εμφανίζει διαχρονικό πρόβλημα με τις πλημμύρες. Αυτήν τη φορά καταστράφηκαν ολοσχερώς ο εξοπλισμός του ισογείου καθώς και ολόκληρο το ιστορικό αρχείο που φυλασσόταν στο υπόγειο.

Ακόμα, διεκδικούν: Παράταση παράδοσης όλων των εργασιών, ηλεκτρονική διάθεση επιστημονικών συγγραμμάτων της βιβλιοθήκης, άμεση αποκατάσταση του e-class, καθώς και τήρηση αυστηρά όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφαλή επιστροφή φοιτητών και εργαζομένων στις σχολές (απολύμανση, δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας κ.τ.λ.).

«Οι ανυπολόγιστες καταστροφές και κυρίως οι φοιτητές που έχουν πληγεί άμεσα καθιστούν αναγκαία εδώ και τώρα την έκτακτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με ειδικό κονδύλι στήριξης στους πληγέντες, την αποκατάσταση και συντήρηση των ζημιών στις κτιριακές - εργαστηριακές υποδομές. Δεν χωράει καμία καθυστέρηση από το υπουργείο Παιδείας που εδώ και μέρες έχει αναγγείλει μέτρα στήριξης του Πανεπιστημίου αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει τίποτα», υπογραμμίζουν.

Εστειλαν καθαρίστριες χωρίς εξοπλισμό και μέτρα προστασίας!

Την απαράδεκτη ενέργεια να σταλούν καθαρίστριες χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και μέτρα προστασίας για να καθαριστούν τμήματα του Πανεπιστημίου στον Βόλο, καταγγέλλει το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Σύλλογος απαιτεί «από τη διοίκηση του Ιδρύματος να λάβει όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για το προσωπικό καθαριότητας και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο. Διαφορετικά θα είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβεί ως αποτέλεσμα των ανωτέρω χειρισμών».

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Πληροφορηθήκαμε ότι χτες στο Πεδίο του Αρεως και συγκεκριμένα στο κτίριο των Μηχανολόγων Μηχανικών, η διοίκηση του Ιδρύματος έβαλε όλες τις καθαρίστριες, που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, να καθαρίσουν τους χώρους από τα νερά και τις λάσπες (σημειωτέον ότι οι καθαρίστριες αυτές πληρώνονται με 4 ευρώ την ώρα και όχι βέβαια για τέτοιες εργασίες). Τις έστειλαν εκεί χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (κατάλληλη στολή και παπούτσια, γάντια, μάσκες, ειδικά μηχανήματα απορρόφησης κ.λπ.) και χωρίς κάποια ενημέρωση για το πώς θα βγει εις πέρας μια τέτοια δουλειά, η οποία απαιτεί και κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις για να γίνει. Επιπλέον επισημαίνουμε ότι στο κτίριο υπήρχε και ηλεκτροδότηση, τη στιγμή που τα καλώδια και οι πρίζες ήταν μούσκεμα. Εκτός όλων αυτών έπρεπε και να μετακινήσουν βαριά κιβώτια και έπιπλα, ενέργειες που ήταν υπεράνω των δυνάμεών τους».

Προσθέτει ακόμα ότι «κάλεσαν και τους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά για να δουν τι θα γίνει με τα εργαστήρια, που έχουν στην ευθύνη τους. Οι εργαζόμενοι που προσήλθαν είδαν τις καθαρίστριες τι αγώνα έδιναν και ντράπηκαν να τις παρακολουθούν χωρίς αυτοί να κάνουν τίποτα. Κι έτσι έπιασαν και οι ίδιοι τις σκούπες και τους κουβάδες για να βοηθήσουν, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ομως, αυτά τα νερά και οι λάσπες περιέχουν στοιχεία από σπασμένες αποχετεύσεις, από απόβλητα κάθε είδους, από ψόφια ζώα, τρωκτικά κ.λπ. Ο κίνδυνος της μόλυνσης είναι πολύ μεγάλος και οι ευθύνες της διοίκησης τεράστιες. Ετσι έχει σκοπό η Πρυτανεία να καθαρίσει το Πανεπιστήμιο αντί να προσλάβει εξειδικευμένα συνεργεία για να κάνουν αυτήν τη δουλειά;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ