Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στα καζάνια και στα σχέδια της COSCO

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν μαζικοί φορείς του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με σύνθημα «Φτάνει πια, δεν πάει άλλο». Αντιδρούν στα καταστροφικά σχέδια που συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τη ζωή των εργαζομένων και κατοίκων, δίνοντας «γην και ύδωρ» στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στο πρώην δημαρχείο Δραπετσώνας, ενώ ακολούθησε πορεία προς τα καζάνια της «Oil One». Θυμίζουμε ότι είναι ο πρώτος σταθμός από διάφορες πρωτοβουλίες που αποφάσισαν σε σύσκεψή τους οι μαζικοί φορείς στα τέλη Αυγούστου. Εναντιώνονται στο master plan της COSCO και διεκδικούν, μεταξύ άλλων, άμεση μετεγκατάσταση της «Oil One» εκτός οικιστικού ιστού, στην επέκταση του λιμανιού (κρουαζιέρα), στην παραχώρηση στρατιωτικού χώρου για να γίνει εγκατάσταση logistics του αμερικανικού στόλου.

Χαρακτηριστικά και τα συνθήματα που φωνάζονταν: «Τα κέρδη τους κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, να φύγουν τώρα οι δεξαμενές», «Πλημμύρες, φωτιές, Τέμπη και καζάνια - Το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε στα ζάρια».

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην ΠΕ Πειραιά, ο Γιώργος Καλαμαράς, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο νυν δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρετάκος.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Περάματος - Κερατσινίου, ο οποίος σχολίασε ότι το «επιτελικό» κράτος από τη μία δεν μπορεί επιλεκτικά να προστατεύσει τον λαό, όπως αποδείχθηκε και αυτό το καλοκαίρι, και από την άλλη, επίσης επιλεκτικά, «τρέχει» fast track διαδικασίες για να προχωράνε τα επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή. «Τους φωνάζουμε ότι δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν με τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας».

Ο Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, αναφέρθηκε στην αποπνικτική κατάσταση στα σχολεία από τη δυσωδία των καζανιών.

Η Δήμητρα Βύνη από το «Οχι Λιμάνι στην Πειραϊκή» αναφέρθηκε στις νέες υγειονομικές βόμβες που φέρνει το master plan, αλλά και στον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος.

Η Χρυσάνθη Αγαθού, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετσώνας «Τερψιχώρος», εξέφρασε αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς και θύμισε τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στην οποία προχωρούν οι φορείς, ενώ σημείωσε ότι «τις επιπτώσεις τις ζούμε καθημερινά στο πετσί μας, όταν δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι».

Ο Γιάννης Πρωτούλης σε δήλωσή του σημείωσε για την υποβάθμιση της περιοχής με το master plan της COSCO: «Χρειάζεται να γνωρίζουμε όλοι ότι οι τελευταίοι εναπομείναντες χώροι, μετά από χρόνια διεκδίκησης, μπορούσαν να αποδοθούν στους κατοίκους σε μια τεράστια, πυκνοκατοικημένη περιοχή, που δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Μετά από αυτόν τον σχεδιασμό, ακόμα και αυτοί οι ελεύθεροι χώροι θα γίνουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο δικαιολογείται η συνέχιση της πολύ ρυπογόνας δραστηριότητας που έχουν τα διυλιστήρια της "Oil One", νομιμοποιείται η είσοδος των logistics σε έναν τέτοιο χώρο στο Κερατσίνι για τον αμερικανικό 6ο Στόλο, νομιμοποιούνται όλες αυτές οι ρυπογόνες χρήσεις, που σε ένα ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Είδαμε μέσα στο καλοκαίρι ένα φορτηγό που μετέφερε LNG τι παραλίγο πήγε να προκαλέσει στην Εθνική Οδό. Πρέπει να πούμε ότι εδώ είναι και η μοναδική οδός που περνάει μέσα από το Πέραμα και 140 καζάνια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είμαστε μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, είμαστε μαζί με τους μαζικούς φορείς, δυναμώνουμε τον αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες ζωής, σε ανθρώπινες πόλεις στον 21ο αιώνα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ