Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την ερχόμενη Τετάρτη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Για «προσδοκώμενη κυριαρχία» και όχι «κεκτημένο» μιλάει η Ντ. Μπακογιάννη

INTIME NEWS

Για την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Σεπτέμβρη, οριστικοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα παιχτεί το επόμενο επεισόδιο αναζήτησης διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά με ζητούμενό τους τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και την ευόδωση μπίζνες του κεφαλαίου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Ν. Υόρκη την Τρίτη, την επομένη θα συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο και την Πέμπτη θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες. Θα έχει ακόμα συναντήσεις με επενδυτές και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν, στην Αγκυρα, όπου δρομολόγησαν την άμεση ενεργοποίηση όλων των ΝΑΤΟικής κοπής μέτρων και διαδικασιών που είχαν συμφωνήσει οι Μητσοτάκης και Ερντογάν τον Ιούλη, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ενώ κατέληξαν στον εξής «οδικό χάρτη» για τους επόμενους μήνες, πέραν της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στον ΟΗΕ:

-- Συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 16/10 επί των λεγόμενων «πολιτικών συνομιλιών» και του «σχεδίου κοινής δράσης». Από ελληνικής πλευράς τον «πολιτικό διάλογο» θα «τρέξει» η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

-- Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κ. Φραγκογιάννη, και του Τούρκου ομολόγου του, Μπ. Ακσαπάρ, στις 17/10 στην Αθήνα, με αντικείμενο την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας, των διμερών μπίζνες.

-- Επανεκκίνηση «την προσεχή περίοδο» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (συζητούν για μέτρα ύφεσης στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά δρομολογείται να τεθεί ξανά επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διπλωμάτης και όχι στρατιωτικός, όπως ίσχυε τα τελευταία 8 χρόνια) και - κατά τον Φιντάν - «συμβουλευτικές συνομιλίες».

-- Στο τέλος του έτους θα συνεδριάσει υπό την προεδρία Μητσοτάκη - Ερντογάν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

«Δεν υποχωρείς από την προσδοκία»

Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα και απ' όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών είναι φανερό ότι όχι μόνο το «γκάζι» των διευθετήσεων είναι πατημένο, αλλά και ότι το ιμπεριαλιστικό παζάρι είναι «εφ' όλης της ύλης» και μάλιστα «άνευ προϋποθέσεων», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Φιντάν, ο οποίος μίλησε ακόμη για «αμοιβαίο σεβασμό σε δικαιώματα και συμφέροντα», προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε σε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων».

Αυτό το «εφ' όλης της ύλης» και το «άνευ προϋποθέσεων» ιμπεριαλιστικό παζάρι περιέγραψε εξάλλου και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μιλώντας στην «Οικονομική Επιθεώρηση», υπερθεμάτισε επιμένοντας ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας». Σημείωσε μάλιστα ότι όχι μόνο τώρα, επί Ερντογάν, αλλά «από την ημέρα της υπογραφής της, για τη Συνθήκη της Λωζάννης υπήρξε στην Τουρκία τεράστια αμφισβήτηση». Ωστόσο η κυβέρνηση προσέρχεται «σ' αυτή τη συζήτηση» «αντιλαμβανόμενη ότι τα συμφέροντα στη φάση αυτή είναι ισχυρά ως προς την προσπάθεια, τουλάχιστον, επίλυσης της διαφοράς».

Βάζοντας έναν ορίζοντα στο παζάρι εκτίμησε ότι «θα έχουμε μια αίσθηση μέσα στο εξάμηνο που βρίσκεται μπροστά μας» τουλάχιστον «ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεων. Από κει και πέρα, μέχρι πού θα πάμε και τι αποτέλεσμα θα έχουμε, όλα αυτά παραμένουν ανοιχτά».

Αποκαλυπτική ήταν στο ερώτημα για το ενδεχόμενο μια προσφυγή στη Χάγη να έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη επήρεια νησιών κατά τη χάραξη ΑΟΖ, αφού δεν το απέκλεισε: «Το αληθινό ερώτημα είναι για ποια βάση μιλάμε: τη βάση του τι έχουμε σήμερα; Γιατί, αν μιλάμε επί τη βάσει του τι έχουμε σήμερα, τι έχουμε; Σε κυριαρχία, τι έχουμε; Μιλούμε λοιπόν περί της προσδοκώμενης κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, που εμείς διεκδικούμε - και διεκδικούν και οι Τούρκοι», επέμεινε. «Μιλάμε με άλλα λόγια για τη διαχείριση μιας προσδοκίας. Αρα η λέξη και μόνο "υποχώρηση" είναι λάθος. Δεν υποχωρείς από την προσδοκία! Δεν υποχωρείς από κάτι που δεν είναι κεκτημένο - έτσι δεν είναι; Προσδοκάς: εκεί ακριβώς είναι η διαπραγμάτευση! Στη διαπραγμάτευση, όπου θα βάλεις κάτω και θα πεις: "Ποια είναι η δική μου προσδοκία; Το μέγιστο!". Ποια η προσδοκία των Τούρκων; Το δικό τους μέγιστο, γιατί κι αυτοί από το μάξιμουμ θα ξεκινήσουν», τόνισε, αναπαράγοντας επί της ουσίας τα όσα είπε ο Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Βίλνιους πως μια ενδεχόμενη «απομείωση κυριαρχίας» «είναι σχετική έννοια», καθώς «οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί ενδεχομένως να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».

Ολη αυτήν τη μεθόδευση η Μπακογιάννη προσπάθησε να την παρουσιάσει ότι θα είναι «προς το συμφέρον της χώρας», βασικά της ντόπιας αστικής τάξης και των εταίρων της στο εξωτερικό, ενώ ερωτηθείσα αν τα κόμματα της Βουλής «θα σηκώσουν την ευθύνη», αν πορευθούμε προς Χάγη, με συνυποσχετικό, είπε ότι «για τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, η απάντηση είναι "ναι"», επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική τους σύμπλευση στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου.

Αλλωστε, κλείνοντας το μάτι και στα τουρκικά κεφάλαια, για τα οφέλη της διευθέτησης και το «ψητό» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, σημείωσε ότι «σήμερα το ζητούμενο» είναι όχι οι υδρογονάνθρακες, αλλά «η διασύνδεση, κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας, από ΑΠΕ - το περίφημο καλώδιο - όπου Κύπρος και Κρήτη έχουν καθοριστικό ρόλο. Η γενικότερη συνεργασία, εδώ, είναι καθοριστική - και ουδείς το αρνήθηκε αυτό στην Τουρκία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟ και μπίζνες ανοίγουν δρόμο για επώδυνες διευθετήσεις(2024-05-16 00:00:00.0)
Σε πλαίσιο ΝΑΤΟ η ατζέντα για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν(2024-04-04 00:00:00.0)
«Εκρηξη δυνατοτήτων» από τις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις...(2024-03-27 00:00:00.0)
Ξεκινά ο νέος γύρος επαφών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού «οδικού χάρτη»(2024-01-30 00:00:00.0)
Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη(2023-09-20 00:00:00.0)
Προς το επόμενο επεισόδιο αναζήτησης επώδυνων διευθετήσεων(2023-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ