Πέμπτη 4 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Σε πλαίσιο ΝΑΤΟ η ατζέντα για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Σε πλαίσιο ΝΑΤΟ έγινε, χτες, άλλη μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ επιταχύνονται επώδυνες, ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν συναντήθηκαν «κατ' ιδίαν» στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζητήθηκαν «περιφερειακά και διεθνή θέματα, ο οδικός χάρτης της διμερούς συνεργασίας και η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αγκυρα τον Μάιο». Παράγοντες αναφέρουν ότι από ό,τι φαίνεται δεν ανατρέπονται από τις εξελίξεις στην Τουρκία (αποτελέσματα δημοτικών εκλογών) ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα που έχουν καταληχθεί από τις δύο κυβερνήσεις.

Θυμίζουμε, προηγήθηκε, στις 11/3, η συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Αλ. Παπαδοπούλου και Μπ. Ακσαπάρ, στο πλαίσιο του περιλάλητου «πολιτικού διαλόγου», όπου επιβεβαιώθηκε ότι η τουρκική αστική τάξη δεν κάνει βήμα πίσω από τις απαράδεκτες αξιώσεις π.χ. στο Κυπριακό.

Ακολουθεί στις 15/4 ο επόμενος γύρος συζήτησης πάνω στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», την πλατφόρμα για ενίσχυση των διμερών μπίζνες που στρώνει έδαφος στις διευθετήσεις (στο πλαίσιο της ατζέντας ξεκίνησε ήδη το πρόγραμμα έκδοσης visa express επτά ημερών στους Τούρκους επισκέπτες, που θα αφορά στα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Σύμη, Καστελόριζο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο και Κω), ενώ στις 22/4 στην Αθήνα αναμένεται συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο).

Στο πλαίσιο του πυκνώματος των επαφών, και καθώς όλα δείχνουν ότι οδεύουμε πια προς το «ζουμί» των συζητήσεων για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και ό,τι βάζει στο τραπέζι η Τουρκία, ακολουθεί τον Μάη (μάλλον 7-8 του μήνα) συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Τουρκία. «Η συνάντηση των δύο ηγετών πιθανώς θα σηματοδοτήσει την είσοδο στα βαριά θέματα, στην ουσιαστική συζήτηση για το μείζον υποκείμενο θέμα» - ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα - λένε αρμόδιες πηγές, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «milestone» (ορόσημο) σε όλη αυτήν την πορεία διμερών επαφών την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στην Ουάσιγκτον στις 9 - 11 Ιούλη, στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ