Πέμπτη 4 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντλούμε δύναμη

Οταν οι δεσμώτες αγωνιστές από το αστικό κράτος στη Γιούρα, τη δεκαετία του '50, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες έγραφαν: «Εμείς έχουμε επίγνωση της αναγκαιότητας της θυσίας μας. Ζωή και νιάτα και υγεία τα δίνουμε όλα για τον μεγάλο σκοπό του Κόμματός μας, για το ιδανικό του κομμουνισμού», ήταν απόλυτα πεισμένοι για το δίκιο του αγώνα, ότι καμία θυσία δεν πάει χαμένη, ότι θα βγουν νικητές και δικαιωμένοι.

Ιστορικά δικαιώθηκαν και είναι τα τιμώμενα πρόσωπα στην Ιστορία. Οι ιδέες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού όχι μόνο παραμένουν ζωντανές, αλλά και αποτελούν σήμερα τη μόνη εναλλακτική προοπτική.

Οταν ο Αρίστος Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ, μπροστά στους στρατοδίκες δήλωνε περήφανα ότι «δεν αναγνωρίζω το κράτος και τους νόμους σας», πίστευε ακλόνητα στο δίκιο και τη δύναμη της εργατικής τάξης. Νόμος για τον Βασιλειάδη είναι το δίκιο της εργατικής τάξης και η απόλυτη αφοσίωσή του στα συμφέροντά της, αψηφώντας τον θάνατο.

Τι ήταν εκείνο που κρατούσε όρθιους εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που ήταν καταδικασμένοι με ψεύτικες και άδικες κατηγορίες σε πολυετείς φυλακίσεις;

Πώς άντεξαν 10 μέχρι 20 χρόνια στις φυλακές, αρνούμενοι να κάνουν δηλώσεις αποκήρυξης του αγώνα και των ιδεών τους;

Αντεξαν και βγήκαν νικητές όχι μόνο γιατί πίστευαν στο δίκιο τους, αλλά πάνω απ' όλα γιατί πίστευαν βαθιά στην ακατανίκητη δύναμη του λαού. Γιατί γνώρισαν αυτήν τη δύναμη στους ταξικούς αγώνες και στις νικηφόρες μάχες. Ηταν πρωταγωνιστές. Δεν πρόδιδαν τα συμφέροντα του λαού και της τάξης τους.

Είναι μερικά, ελάχιστα, από τα αμέτρητα περιστατικά που έχουν γραφτεί στην Ιστορία των ταξικών αγώνων του ΚΚΕ στον 20ό αιώνα.

Είναι ιστορία και παραδείγματα από τα οποία αντλούμε δύναμη, αντοχή, πίστη στους σημερινούς αγώνες και ακατανίκητη θέληση για τον τελικό θρίαμβο των ιδεών του κομμουνισμού. Το παράδειγμά τους μας εμπνέει να αντιμετωπίζουμε με τόλμη και παλικαριά κάθε δυσκολία του ταξικού αγώνα.

Το Κόμμα μας, το ηρωικό και τιμημένο ΚΚΕ, τίμησε αυτή την 100χρονη Ιστορία ξεδιπλώνοντας μια μεγάλη και πολύπλευρη δραστηριότητα.

Μέρος αυτής της δραστηριότητας είναι και τα δεκάδες Μνημεία και Μουσεία που ορθώθηκαν για να τιμήσουμε αυτούς τους αγώνες και τις θυσίες, για να συνδέσουμε ακόμα πιο στέρεα το χτες με το σήμερα και το αύριο. Για να διατρανώσουμε τον μεγάλο σεβασμό μας στους αγώνες και τους αγωνιστές του ΚΚΕ, των οπαδών και φίλων του, στους αγώνες του λαού.

Δεν τους ξεχνάμε και θα τιμούμε τη μνήμη τους αιώνια. Θα είναι παρόντες σε όλους τους αγώνες μας, πάντα τα τιμώμενα πρόσωπα.

Το Κόμμα ολοκληρώνει αυτήν την προσπάθεια με την παρουσίαση σήμερα των Μνημείων και Μουσείων με την ψηφιοποίησή τους και με την καταπληκτική τεχνική της εικονικής περιήγησης. Θα παρουσιαστούν σε ειδική ημερίδα και κατόπιν θα είναι στη διάθεση του κοινού μέσα από τον ιστότοπο mnimia.kke.gr.

Θα έχουν την ευκαιρία χιλιάδες κόσμου να γνωρίσουν άμεσα μεγάλες ιστορικές στιγμές, να αποκτήσουν ένα ακόμη κίνητρο για να επισκεφθούν αυτούς τους ιστορικούς τόπους, να μελετήσουν καλύτερα και βαθύτερα την Ιστορία των αγώνων του λαού και του ΚΚΕ.

Η προσπάθεια και ο αγώνας συνεχίζεται.


Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ