Πέμπτη 4 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ

Σχέδιο απόφασης επιβολής διεθνούς εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ, «λόγω του εύλογου κινδύνου γενοκτονίας στη Γάζα», προωθείται στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Το σχέδιο απόφασης καταδικάζει επίσης τη χρήση εκρηκτικών και όπλων σε ευρείες πυκνοκατοικημένες περιοχές αμάχων από το Ισραήλ, και απαιτεί από αυτό να αναλάβει νομική ευθύνη για την αποτροπή γενοκτονίας.

Το προωθεί το Πακιστάν, εκ μέρους 55 εκ των 56 μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (με εξαίρεση την Αλβανία) και με την υποστήριξη της Βολιβίας, της Κούβας και της Παλαιστινιακής Διπλωματικής Αποστολής στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Σε αυτό το κλίμα οι Παλαιστίνιοι, που έχουν καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ από το 2012, κίνησαν εκ νέου την Τρίτη επίσημη διαδικασία για να γίνουν κράτος - πλήρες μέλος του Οργανισμού, αναφέρει επιστολή του πρέσβη τους η οποία ήρθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην επιστολή, που απευθύνεται στον γγ του ΟΗΕ και επιδόθηκε στα κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ριάντ Μανσούρ ανακοινώνει «κατ' εντολή των παλαιστίνιων ηγετών» ότι κινεί εκ νέου τη διαδικασία, που ανάγεται στο 2011, ζητώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το αίτημα «εντός του Απρίλη του 2024».

Τον Σεπτέμβρη του 2011 ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κινούσε διαδικασία για την «ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ». Η διαδικασία αυτή ουδέποτε ολοκληρώθηκε, καθώς τον Νοέμβρη του 2012, κατόπιν ψηφοφορίας της Γενικής Συνέλευσης, οι Παλαιστίνιοι απέκτησαν καθεστώς παρατηρητή. Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ένταξη νέου κράτους - μέλους γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων) αλλά μόνο έπειτα από θετική εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παρατηρητές διατηρούν πολλές αμφιβολίες για το αν το αίτημα των Παλαιστινίων θα φτάσει μέχρι τη Γενική Συνέλευση, δεδομένου του δικαιώματος βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος εντολοδόχος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μουσταφά ανακοινώθηκε ότι επικοινώνησε προχτές το βράδυ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μουσταφά Μαντμπουλί, με επίκεντρο τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Συζήτησαν επίσης την τεταμένη κατάσταση στη Δυτική Οχθη, με την κλιμάκωση της βίας των κατοχικών αρχών, τις απαγορεύσεις στην κίνηση των Παλαιστινίων από τον στρατό και τις κατασχέσεις παλαιστινιακής γης από οργανώσεις εποίκων με τις ευλογίες της ισραηλινής κυβέρνησης.

Από την άλλη ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που για τις δικές του σκοπιμότητες έχει δηλώσει ότι θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος μέχρι τον Ιούλη, μετέβη χτες στο Κατάρ - μετά την Ιορδανία - στο πλαίσιο περιοδείας του ε χώρες της Μέσης Ανατολής. Τέλος, στην Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε ότι αναβλήθηκε η επίσκεψη του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, στη Σαουδική Αραβία για συνάντηση με τον πρίγκιπα - διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, λόγω απρόβλεπτου προβλήματος υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ