Πέμπτη 4 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση των Γκουτέρες - Τατάρ αύριο στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα έχουν μεθαύριο Παρασκευή 5 Απρίλη ο γγ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γγ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Θυμίζουμε ότι στις 22 Μάρτη είχε συνομιλία με τον γγ και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο της συμμετοχής του Γκουτέρες σε γεύμα εργασίας με τους ηγέτες της ΕΕ. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες διαφόρων ΜΜΕ, συζητήθηκαν το Κυπριακό, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης της αποστολής Ολγκίν, και οι λεπτομέρειες του σχεδίου «Αμάλθεια», για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Σε σχετική του δήλωση ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε ότι η Λευκωσία επανέλαβε την «αναλλοίωτη προσήλωσή της στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά» και επανέφερε την πρόταση για «ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού». Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και ο «ανθρωπιστικός διάδρομος» που άνοιξε με τη συμβολή της Κύπρου, όπως ειπώθηκε «με στόχο την παροχή απρόσκοπτης βοήθειας διά θαλάσσης στη Λωρίδα της Γάζας». Ο Γκουτέρες μάλιστα φέρεται να εκθείασε τις προσπάθειες της Κύπρου, τόσο κατά τη συνάντησή του με τον Ν. Χριστοδουλίδη όσο και στη διάρκεια του γεύματος εργασίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο και της ευρύτερης συζήτησης που φουντώνει ξανά για τον «κρίσιμο ρόλο που η Κύπρος μπορεί να αναλάβει για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή γενικά». Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, σε συναντήσεις που είχε ο Ν. Χριστοδουλίδης με μια σειρά Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου είχε τεθεί επίμονα η προσφορά «ανταλλαγμάτων» που μπορεί να εξεταστεί προς ή από την Τουρκία, καθώς οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλληλεπιδρούν σταθερά με σχέδια για την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά το καλοκαίρι 2017 είχαν γίνει νέες προτάσεις για τον βαθύτερο εγκλωβισμό της Κύπρου στα «πλοκάμια» επικίνδυνων σχεδίων, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή οργανισμών όπως ο ΟΑΣΕ, ή ακόμα και το ΝΑΤΟ, στην επιτήρηση της «ασφάλειας» του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ