Πέμπτη 4 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συνεδρίασε η Γραμματεία και καθόρισε πρόγραμμα δράσης

Από τη συνεδρίαση της Γραμματείας στο Βελιγράδι
Από τη συνεδρίαση της Γραμματείας στο Βελιγράδι
Τις εξελίξεις σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα του πλανήτη συζήτησε η Γραμματεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), στη διευρυμένη συνεδρίασή της που φιλοξένησε στο Βελιγράδι στις 21 Μαρτίου το μέλος του ΠΣΕ, «Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον Κόσμο των Ισων».

Με αφορμή την 25η επέτειο από την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας, η Γραμματεία του ΠΣΕ επανέλαβε την αγανάκτησή της γι' αυτό το τεράστιο έγκλημα, που «λειτούργησε επίσης ως προηγούμενο για μεταγενέστερα εγκλήματα και ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ σε άλλα μέρη του κόσμου», τονίζοντας πως «το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ αμυντική δομή». Κατήγγειλε μεταξύ άλλων «τις προσπάθειες επιβολής "νομιμότητας" στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου, αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επίθεσης και "καταφύγιο" της μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ, "Camp Bondsteel", κατά παράβαση όλων των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση δήλωσαν «την ολόψυχη αλληλεγγύη τους στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης, ο οποίος αντιμετωπίζει για περισσότερους από 5 μήνες τη βάναυση επίθεση του ισραηλινού κατοχικού καθεστώτος και του στρατού του», ενώ καταδίκασαν και «την κυνική υποστήριξη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολλών αραβικών καθεστώτων, που διεκδικούν για το Ισραήλ το δικαίωμα σε "αυτοάμυνα" ενώ το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στην αυτοάμυνα κατά της κατοχής το στερούν στον Παλαιστινιακό λαό». Υποστήριξαν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής να καταθέσει αγωγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για γενοκτονία, το αίτημα για «τερματισμό της κατοχής της Παλαιστίνης» και την «ίδρυση ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα πριν την 4η Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Η Γραμματεία συζήτησε και για τον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος, με τις εξελίξεις να επιβεβαιώνουν και την κρυστάλλινη θέση που το ΠΣΕ διατύπωσε τον Φλεβάρη του 2022, ότι «ενώ από θέση αρχής δεν συμφωνούμε με οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή των διεθνών συνόρων, καταγγέλλουμε το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις - μέλη του για την επέκταση της εμβέλειάς του προς τα ανατολικά και την περικύκλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στρατιωτικά». Το ΠΣΕ ζητά «τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών σε αυτήν τη σύγκρουση, την αποκλιμάκωση όλων των στρατιωτικών ενεργειών και μια λύση μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων με βάση το Διεθνές Δίκαιο», στηρίζοντας «τον αγώνα των λαών στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ για αποδέσμευση από αυτό και διάλυση του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο επίπεδο».

Επιπλέον η Γραμματεία «εκφράζει την άνευ όρων υποστήριξή της στον λαό της Κούβας και στην επανάστασή του, και καταγγέλλει τις πρόσφατες ανατρεπτικές ενέργειες παρέμβασης και χειραγώγησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την πρεσβεία της στην Αβάνα, που χρησιμοποιούν την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και τροφίμων για να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή στο Σαντιάγο ντε Κούβα», απαιτώντας ξανά την άρση «του οικονομικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, ο οποίος είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει αυτές τις ελλείψεις, και την αφαίρεση της Κούβας από τη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», αιτήματα «για τα οποία το ΠΣΕ θα αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για μια διεθνή εκστρατεία».

Πολλαπλές δράσεις

Το επόμενο διάστημα το ΠΣΕ θα αναπτύξει πολλαπλές δράσεις, όπως:

  • Το 8ο Διεθνές Σεμινάριο για την ειρήνη και κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων, το Μάη του 2024, στην κουβανική επαρχία Γκουαντάναμο, από το ΠΣΕ και την ICAP.
  • ΑντιΝΑΤΟικές δράσεις στην πορεία προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλη του 2024, στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΠΣΕ «ΝΑΙ στην ειρήνη, ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ».
  • Διοργάνωση διεθνούς αποστολής αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, μαζί με ειδική αφίσα του ΠΣΕ για την Παλαιστίνη. Θα διερευνηθεί και η δυνατότητα εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων για τον Παλαιστινιακό λαό.
  • Διεθνής εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, σε συνδυασμό με τη διοργάνωση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ τον Σεπτέμβρη του 2024.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ