Πέμπτη 4 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
ΗΠΑ - ΕΕ επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην Αρμενία

Συνάντηση στις Βρυξέλλες προκαλεί έντονη αντίδραση της Μόσχας

Τριμερής συνάντηση ΗΠΑ - ΕΕ - Αρμενίας έχει προγραμματιστεί για αύριο στις Βρυξέλλες, σε μια περίοδο που ΝΑΤΟ και ΕΕ επιδιώκουν να «αποσπάσουν» το Γερεβάν από την επιρροή της Μόσχας, ενώ εντείνεται συνολικά ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στον Νότιο Καύκασο μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στη «στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ για την οικονομική ανθεκτικότητα της Αρμενίας, καθώς εργάζεται για τη διαφοροποίηση των εμπορικών της εταιρικών σχέσεων», δηλαδή από τη Ρωσία.

«Τέτοιες συναντήσεις προκαλούν ανησυχία στη Ρωσία, επειδή αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ λένε στους εταίρους μας ευθέως ότι το βασικό τους κίνητρο είναι αποκλειστικά εναντίον της Ρωσίας», σχολίασε το ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι προκαλείται ανησυχία «στις περισσότερες χώρες της περιοχής», επειδή οι συνομιλίες δεν στοχεύουν στη σύναψη συμφωνίας «ειρήνης» μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, αλλά «στο να αποκτήσει η Δύση πιο σταθερή βάση στον Νότιο Καύκασο».

«Η Αρμενία μετατρέπεται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου σε εργαλείο για την υλοποίηση εξαιρετικά επικίνδυνων σχεδίων της συλλογικής Δύσης», προειδοποίησε.

Χτες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, κατηγόρησε τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι προτρέπουν την Αρμενία να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία για να προετοιμαστεί για αντιπαράθεση με τη Ρωσία, «υπενθυμίζοντας» ότι χώρες όπως η Ουκρανία, που ακολούθησαν τις «δυτικές» προτροπές, «κατέρρευσαν».

Η ίδια κάλεσε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να επαναλάβουν τις τριμερείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για συμφωνία «ειρήνης» και οριοθέτηση των συνόρων.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλε τις αρμενικές Ενοπλες Δυνάμεις ότι χτύπησαν τη Δευτέρα θέσεις του στρατού του σε δύο τοποθεσίες στον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν, στρατηγικό σημείο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης για το πέρασμα δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας.

Αντίστοιχα η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι άνοιξε πυρ εναντίον θέσεών της τη Δευτέρα και την Τρίτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πιθανότητα σύγκρουσης «παραμένει υψηλή»(2024-02-16 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για Συνθήκη «ειρήνης»(2023-05-10 00:00:00.0)
Συνομιλίες σε Μόσχα και Βρυξέλλες ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός στον Νότιο Καύκασο(2022-08-31 00:00:00.0)
«Νέα σελίδα» βλέπει η Αγκυρα(2021-12-30 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι ...πρόθυμοι «εγγυητές» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ(2021-07-31 00:00:00.0)
Τριβές για τη συμφωνία εκεχειρίας με «σφραγίδα» Ρωσίας(2020-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ