Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Η πιθανότητα σύγκρουσης «παραμένει υψηλή»

Η Μόσχα σχεδιάζει να ηγηθεί στην «ευρασιατική ασφάλεια», ενώ καταγγέλλει ΗΠΑ και ΕΕ για τους δικούς τους σχεδιασμούς

Βαθιά «ανησυχία» αλλά και αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα εκφράζει η Ρωσία για την περιοχή του Νότιου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, περιοχή όπου βρίσκεται σε έντονο ανταγωνισμό με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Τουρκία, η Κίνα κ.ά.

«Καρπός» του εντεινόμενου ανταγωνισμού για δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας είναι και η τελευταία επιδείνωση της κατάστασης στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, σε μια φάση που οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται χωρίς αποτέλεσμα μια «συνθήκη ειρήνης» και την οριοθέτηση των συνόρων τους.

Η «ομαλοποίηση της κατάστασης στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν απαιτεί συνθήκη ειρήνης», δήλωσε προχθές ο Αντρ. Σερντιούκοφ, αρχηγός του Μεικτού Επιτελείου της στρατιωτικής «συμμαχίας» υπό τη Ρωσία, του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), εκτιμώντας ότι «η πιθανότητα σύγκρουσης παραμένει υψηλή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφονται «προσπάθειες ορισμένων χωρών να ενισχύσουν τη θέση τους στον Νότιο Καύκασο, να αποκτήσουν πρόσβαση στους πόρους της Κασπίας Θάλασσας και άμεση πρόσβαση στην Κεντρική Ασία», περιοχές όπου η Ρωσία έχει επιρροή και θεωρεί δικές της «συμμαχίες».

«Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν την ενεργή αξιοποίηση της μεγάλης δυναμικής για σύγκρουση στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν», είπε.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Ν. Πασινιάν κατηγόρησε χθες το Αζερμπαϊτζάν ότι θέλει «να ξεκινήσει στρατιωτικές ενέργειες σε ορισμένες περιοχές των συνόρων με την προοπτική μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης που θα μετατραπεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Αρμενίας». Σύμφωνα με το Γερεβάν, το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό του την αρμενική περιοχή Σιουνίκ για να συνδέσει τον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν με το αζέρικο έδαφος.

Μετά το ένοπλο επεισόδιο στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα, με νεκρούς και τραυματίες, την Τρίτη το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι μονάδες του στρατού απέτρεψαν προσπάθεια των αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων να πραγματοποιήσουν εναέρια αναγνώριση κοντά στο χωριό Istibulag στην περιοχή Kalbajar, «αναγκάζοντας το drone να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της χώρας».

Η Ρωσία «ανησυχεί σοβαρά» για την επιδείνωση στα σύνορα και προτρέπει τις δύο πλευρές «να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των τριμερών συμφωνιών Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας - Ρωσίας την περίοδο 2020 - 2022, μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020.

Προ ημερών ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι «οι δυτικές χώρες δεν είναι πρόθυμες να επιτρέψουν την εφαρμογή των τριμερών συμφωνιών», ενώ ΕΕ και ΗΠΑ επιδιώκουν να οργανώσουν διαπραγματεύσεις «για τη χάραξη των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με τους δικούς τους όρους, αφήνοντας τη Ρωσία εντελώς εκτός διαδικασίας».

Στο μεταξύ, Μόσχα και Μπακού προετοιμάζουν νέες επαφές σχετικά με την παρουσία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την επιστροφή του αρμενικού πληθυσμού εκεί, «εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους και της ασφάλειάς τους, οργάνωση κοινών περιπολιών» κ.λπ.

«Περίπλοκη» η κατάσταση στην Κεντρική Ασία

Ο CSTO χαρακτηρίζει «περίπλοκη» τη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στον «τομέα ευθύνης του», σημειώνοντας ότι «κύρια πηγή απειλών είναι οι καταστροφικές δραστηριότητες των ΗΠΑ και των δυτικών χωρών».

Ανάμεσα σε άλλα ο CSTO επισημαίνει «αύξηση στον αριθμό των μαχητών του αφγανικού "Ισλαμικού Κράτους" και του κινήματος των Πακιστανών Ταλιμπάν κοντά στα νότια σύνορα του Τατζικιστάν». Το κύριο σώμα ξένων μαχητών συγκεντρώνεται στις βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν, ενώ επεκτείνεται το δίκτυο των στρατοπέδων εκπαίδευσης.

Η στρατιωτική «συμμαχία» της Ρωσίας προγραμματίζει φέτος σειρά ασκήσεων στην Κεντρική Ασία, μεταξύ τους και την «άσκηση των ειρηνευτικών δυνάμεων Indestructible Brotherhood 2024» στο Καζακστάν.

Εξάλλου, η Μόσχα προωθεί τη γεωπολιτική έννοια της «ευρασιατικής ασφάλειας», στην οποία θέλει να ηγηθεί.

«Ενισχύουμε τη δυναμική του CSTO ως βασικής περιφερειακής αμυντικής δομής, υπεύθυνης για την ασφάλεια των μελών του και τη σταθερότητα στην Ευρασία», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Το έργο της δημιουργίας μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον ευρασιατικό χώρο έχει καθυστερήσει», είπε, υπενθυμίζοντας τη σχετική Διεθνή Διάσκεψη με πρωτοβουλία του Λευκορώσου Προέδρου, Αλ. Λουκασένκο, στο Μινσκ τον περασμένο Οκτώβρη.

«Το θέμα είναι πολλά υποσχόμενο και σύμφωνο με τις σύγχρονες γεωπολιτικές τάσεις. Σκοπεύουμε να προωθήσουμε την έννοια της ευρασιατικής ασφάλειας σε διάφορες διεθνείς πλατφόρμες», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ