Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ο κατοχικός στρατός εισέβαλε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Χαν Γιούνις

Κλιμακώνονται τα ισραηλινά εγκλήματα στη νότια Γάζα ενώ ετοιμάζεται το μακελειό στη Ράφα

Copyright 2024 The Associated

Νέα εγκληματική εισβολή σε νοσοκομείο της Γάζας πραγματοποίησε χτες ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, βάζοντας στο στόχαστρο το Νοσοκομείο Νάσερ, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της νότιας πόλης Χαν Γιούνις, στο οποίο εκτός από τους τραυματίες, τους ασθενείς και τους υγειονομικούς έχουν καταφύγει και χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Η νέα ισραηλινή επίθεση σε παλαιστινιακό νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε ενώ κλιμακώνονται οι δολοφονικές επιχειρήσεις του κατοχικού στρατού στη νότια Γάζα και προετοιμάζεται το νέο μακελειό με γενικευμένα χερσαία επιδρομή στην πόλη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Στις 132 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων έχουν σκοτωθεί 28.576 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 68.291.

Κατά την εισβολή των Ισραηλινών στρατιωτών στο Νοσοκομείο Νάσερ αναφέρθηκαν η δολοφονία τουλάχιστον ενός ασθενούς και ο τραυματισμός άλλων 7 ανθρώπων, οι οποίοι δέχθηκαν ισραηλινά πυρά ενώ προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο, ανακοινώθηκε δε η σύλληψη πολλών «υπόπτων».

Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στον περίβολο του νοσοκομείου πολυβολώντας τα κτίρια, ενώ Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο εσωτερικό του συγκροτήματος διατάζοντας γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς και ξεριζωμένους να το εγκαταλείψουν.

Ηδη από προχτές το απόγευμα χιλιάδες άμαχοι που είχαν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο διώχνονταν από εκεί υπό την απειλή των όπλων του ισραηλινού στρατού, μετά από βδομάδες αποκλεισμού του νοσοκομειακού ιδρύματος.

Ο εκπρόσωπος του κατοχικού στρατού, στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, επιχείρησε να δικαιολογήσει την ισραηλινή εισβολή σε άλλο ένα παλαιστινιακό νοσοκομείο με τον ισχυρισμό ότι υπήρχαν «αξιόπιστες πληροφορίες» πως εκεί η Χαμάς φυλούσε Ισραηλινούς ομήρους ή πτώματα ορισμένων εξ αυτών.

Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασραφ αλ Κίντρα, δήλωσε ότι ο στρατός έκανε «μαζική εισβολή» στο Νοσοκομείο Νάσερ, τρομοκρατώντας ασθενείς, τραυματίες, άμαχους με καταιγιστικά πυρά, τραυματίζοντας πολλούς εκτοπισμένους που είχαν βρει εκεί καταφύγιο.

Η ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» μετέφερε και αυτή την τραγική κατάσταση που επικράτησε στο Νοσοκομείο Νάσερ κατά την εισβολή του ισραηλινού στρατού, τονίζοντας πως αγνοείται τουλάχιστον ένας συνεργάτης της οργάνωσης μετά την εισβολή και πως υπήρξε ιατρικό προσωπικό που αναγκάστηκε να φύγει αφήνοντας πίσω του ασθενείς και τραυματίες. Κατήγγειλε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός έχει στήσει σύστημα βιομετρικού ελέγχου και αναγνώρισης προσώπων βάσει του οποίου συλλαμβάνουν αυθαίρετα «υπόπτους».

Η Χαμάς χαρακτήρισε την εισβολή στο Νοσοκομείο Νάσερ «συνέχιση του πολέμου εξολόθρευσης» από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, τονίζοντας ότι συνιστά «πρόκληση για το διεθνές δίκαιο που υποτίθεται πως προστάτευε τα νοσοκομεία από τέτοιες επιθέσεις».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλε τη δραματική κατάσταση συνολικότερα στα νοσοκομεία της Γάζας, που έχουν «κατακλυστεί εντελώς», είναι «ασφυκτικά γεμάτα» και δεν έχουν «επαρκή εφοδιασμό».

Κώδωνας κινδύνου για την UNRWA

Στο φόντο των δραματικών εξελίξεων, ο επικεφαλής της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, δήλωσε από το Δουβλίνο ότι η οργάνωση θα ξεμείνει από χρήματα για το έργο της στη Γάζα μέσα στις επόμενες βδομάδες εκτός και εάν οι χώρες - δωρητές ανακαλέσουν την απόφασή τους για παύση της χρηματοδότησης. Πρόσθεσε ότι η απόφαση 15 χωρών (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία κ.ά.) να παγώσουν συνολική χρηματοδότηση ύψους 450 εκατ. δολαρίων θα έχει άμεση επίπτωση «στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να λειτουργούμε».

Ο ίδιος είπε ότι ανάμεσα στα χρήματα αυτά συμπεριλαμβάνει και τη δόση της ΕΕ, ύψους 82 εκατ. ευρώ, που επρόκειτο να καταβληθεί ως το τέλος τρέχοντος μηνός.

Ο Ιρλανδός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μ. Μάρτιν, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα δωρήσει στην UNRWA 20 εκατ. ευρώ για το 2024, κατηγορώντας το Ισραήλ πως έχει στήσει μηχανή προπαγάνδας κατά της οργάνωσης αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και καλώντας «τους εταίρους μας στην ΕΕ και στις ΗΠΑ» να αναθεωρήσουν την απόφαση αναστολής της χρηματοδότησης της UNRWA.

Ρεκόρ εποικισμών το 2023 στη Δυτική Οχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε το μπαράζ συλλήψεων Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Χτες ανακοίνωσε 22 συλλήψεις, ενώ συνολικά από τις 7 Οκτώβρη αναφέρει ότι έχει κάνει 3.100 συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.

Το ίδιο 24ωρο ισραηλινή ΜΚΟ κατέγραψε ρεκόρ παράνομων προκεχωρημένων φυλακίων Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ολοι οι εβραϊκοί εποικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη είναι παράνομοι και έχουν καταγγελθεί από δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ.

Αυτό στο οποίο αναφέρεται η οργάνωση «Ειρήνη τώρα» είναι η ανέγερση εβραϊκών εποικισμών χωρίς άδεια ούτε από την ισραηλινή κυβέρνηση... Πολλοί από αυτούς τους εποικισμούς «νομιμοποιούνται» στη συνέχεια από το ισραηλινό κράτος.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι μέσα στο 2023 26 εβραϊκοί οικισμοί χωρίς άδεια ούτε από το κατοχικό κράτος, προκεχωρημένα φυλάκια που δεν αναγνωρίζονται ούτε από την ισραηλινή κυβέρνηση, ανεγέρθηκαν σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Από αυτά, 10 στήθηκαν αφότου ξεκίνησε το μακελειό στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβρη...

Το τελευταίο ρεκόρ στον αριθμό νέων οικισμών χωρίς άδεια στη Δυτική Οχθη ήταν 23 και είχε καταγραφεί το 2002, στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση), σύμφωνα με την ισραηλινή ΜΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ