Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΥΕΜΕΝΗ
Ισραηλινό φονικό μπαράζ επιδρομών στον νότιο Λίβανο

Κηδείες παιδιών από τις ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο

Copyright 2022 The Associated

Κηδείες παιδιών από τις ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο
Νέο «λάδι στη φωτιά» της έντασης που επικρατεί εδώ και περίπου 5 μήνες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου ρίχνει το μπαράζ αεροπορικών επιδρομών που έχει εξαπολύσει από την Τετάρτη το Ισραήλ, εστιάζοντας στην πόλη Ναμπατίγια.

Από τις ισραηλινές επιδρομές σκοτώθηκαν άλλοι 10 Λιβανέζοι άμαχοι στο νότιο τμήμα της χώρας, εκ των οποίων οι 5 ήταν παιδιά και οι 7 μέλη της ίδιας οικογένειας. Ανάμεσά τους φέρεται πως ήταν και 3 μαχητές της Χεζμπολάχ.

Εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ διαμήνυσε στο Ισραήλ ότι θα πληρώσει το «τίμημα» για τον θάνατο των 10 Λιβανέζων και ότι η «αντίσταση θα συνεχίσει να ασκεί το νόμιμο δικαίωμα υπεράσπισης του λαού».

Ο αριθμός των θυμάτων που σημειώθηκε προχτές βράδυ στον Λίβανο είναι ο μεγαλύτερος αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στα σύνορα των δύο χωρών στις 8 Οκτώβρη.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ν. Μικάτι, και ο ΥΠΕΞ, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της χώρας τους στον ΟΗΕ.

Οι εξελίξεις αυτές ήταν το βασικό θέμα της συνομιλίας που είχαν μετά τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ, Λ. Οστιν, και Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο τελευταίος ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκαν η «δέσμευση» για την ασφάλεια «των βόρειων συνόρων του Ισραήλ» και η ασφαλής επιστροφή των εκτοπισμένων πολιτών «είτε μέσω διπλωματικών διαύλων ή με στρατιωτική δράση».

Παράλληλα, ο Γκάλαντ χτες επανέλαβε τις απειλές εναντίον του Λιβάνου, λέγοντας: «Τα αεροπλάνα μας πετούν ήδη πάνω από τη Βηρυτό και έχουν τους στόχους τους». Ανέφερε ξανά ότι το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο στον βορρά, «αλλά εάν αναγκαστεί θα τον κάνει», τάχα για την επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους.

ΗΠΑ - Βρετανία: Εκατοντάδες επιθέσεις κατά της Υεμένης

Το ίδιο διάστημα, ο εκπρόσωπος των Χούθι στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, Νταϊφαλάχ αλ Σάμι, ανακοίνωσε πως από τον Γενάρη οι ΗΠΑ και η Βρετανία έκαναν 403 αεροπορικές επιθέσεις ή αναγνωριστικές επιχειρήσεις κατά των δυνάμεών τους. Χαρακτηριστικό των επιθέσεων αυτών ήταν η δριμύτητα, ειδικά στη δυτική επαρχία Χοντέιντα. Ο ίδιος τόνισε πως από τις 403 επιχειρήσεις, οι 203 ήταν αεροπορικές επιδρομές και από αυτές οι 86 έγιναν την περασμένη βδομάδα.

Από την άλλη, η «Κεντρική Διοίκηση» (CENTCOM) του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε χτες πως κατάσχεσε προηγμένα συμβατικά όπλα και άλλη βοήθεια από το Ιράν που προορίζονταν για περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούθι σε ένα πλοίο στην Αραβική Θάλασσα στις 28 Γενάρη. Σύμφωνα με την CENTCOM, εκεί βρέθηκαν εξαρτήματα βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, εκρηκτικά, εξαρτήματα θαλάσσιων drones, εξοπλισμός επικοινωνίας, μηχανισμοί εκτοξευτών αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων και άλλο στρατιωτικό υλικό.

Τέλος, η CENTCOM ανέφερε χτες πως οι δυνάμεις της διενήργησαν 4 πλήγματα την Τετάρτη, σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούθι, απ' όπου ετοιμάζονταν να θέσουν στο στόχαστρο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Νωρίτερα, πάντως, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, διευκρίνισε ότι η ναυτική αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι δεν θα προβλέπει τη χρήση ένοπλης στρατιωτικής δράσης κατά της Υεμένης.

Νέα επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο

Χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκε έκρηξη κοντά σε πλοίο στα ανοιχτά των ακτών της νότιας Υεμένης. Σύμφωνα με την υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO), το πλήρωμα του πλοίου είναι ασφαλές. «Ο καπετάνιος ανέφερε μια έκρηξη πλησίον του πλοίου» στα ανατολικά της πόλης Αντεν, ανακοίνωσε η UKMTO, προσθέτοντας ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς το επόμενο λιμάνι για κατάπλου.

Στη συνέχεια, ο Γιαχία Σάρια, στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσαν αντιπλοϊκούς πυραύλους κατά του πλοίου «LYCAVITOS» στον Κόλπο του Αντεν.

Το πλοίο είναι ελληνόκτητο, πλέει υπό σημαία Μπαρμπέιντος και το διαχειρίζεται η εταιρεία «Helikon Shipping Enterprises», η οποία έχει γραφεία στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στο Νταλιάν της Κίνας.

Η εταιρεία «Ambrey», που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας σε πλοία, ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, καθώς δέχτηκε επίθεση από εκρηκτικό βλήμα, ενώ έπλεε περίπου 100 ναυτικά μίλια ανατολικά του λιμανιού Αντεν. Η ζημιά προκλήθηκε από θραύσματα που προκάλεσαν διαρροή ντίζελ, σύμφωνα με την «Ambrey» που υπογραμμίζει ότι το βλήμα δεν έπληξε το πλοίο και ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί μεταξύ των μελών του πληρώματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ