Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την απαγόρευση δράσης της οργάνωσης «Εργατικό Μέτωπο Λετονίας»

Την απαγόρευση δραστηριοτήτων της οργάνωσης «Εργατικό Μέτωπο Λετονίας» από δικαστήριο της Ρίγας στηλιτεύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Στις 27 Γενάρη, δικαστήριο της Ρίγας αποφάσισε να απαγορεύσει τις δραστηριότητες της οργάνωσης «Εργατικό Μέτωπο Λετονίας», επικαλούμενο τις «συστάσεις» του γενικού εισαγγελέα και σχετικό πόρισμα της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφαλείας.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι πρόκειται για οργάνωση που «κηρύττει την ιδεολογία του κομμουνισμού, διαδίδει εκκλήσεις για βίαιη αλλαγή στο κρατικό σύστημα της Λετονίας, διαπράττει ενέργειες που στοχεύουν στην υποκίνηση διαφωνιών, δημιουργώντας έτσι απειλή για την ασφάλεια του κράτους και της κοινωνίας». Επιπλέον, το δικαστήριο χαρακτήρισε απειλή για την κρατική ασφάλεια την «εσφαλμένη ερμηνεία της Ιστορίας της Λετονίας», η οποία μπορεί να διχάσει την κοινωνία.

Οπως επισημαίνει η Ερώτηση του ΚΚΕ, σε πάνω από το 1/3 των κρατών - μελών της ΕΕ Κομμουνιστικά Κόμματα αντιμετωπίζουν απαγορεύσεις, χτυπιούνται το δικαίωμα στην ελεύθερη πολιτική έκφραση και το δικαίωμα της ιδεολογικής - πολιτικής συζήτησης και αντιπαράθεσης επιχειρημάτων.

Η Λετονία, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Βαλτικής, πρωτοστατεί σε αυτήν την αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, με εξύμνηση των συνεργατών των ναζί, ξαναγράψιμο της Ιστορίας, μιλώντας με συκοφαντίες περί «σοβιετικής κατοχής». Πρωτοστατεί επίσης στη συλλογική τιμωρία χιλιάδων ανθρώπων που ήταν «πολίτες της ΕΣΣΔ στη Λετονία» και πλέον τους θεωρεί «μη πολίτες», στερώντας τους βασικά δικαιώματα.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο γεγονός ότι σε κράτος - μέλος της, τη Λετονία:

- Απαγορεύτηκε η οργάνωση "Εργατικό Μέτωπο Λετονίας" από τις αρχές της χώρας, χρησιμοποιώντας απαράδεκτους ισχυρισμούς που απαγορεύουν την "κομμουνιστική ιδεολογία" και κατ' επέκταση τη δράση όλων εκείνων που παλεύουν διαχρονικά για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού.

- Ποινικοποιείται το δικαίωμα στην ελεύθερη πολιτική έκφραση και δράση με τον εξωφρενικό ισχυρισμό "περί υποκίνησης διαφωνιών", ενώ διώκεται κάθε τοποθέτηση για ιστορικά γεγονότα που δεν συμβαδίζει με την ανιστόρητη "ερμηνεία" της κυβέρνησης της Λετονίας και μάλιστα θεωρώντας την "απειλή για την ασφάλεια"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαθήματα «πατριωτισμού» στα σχολεία από τα SS(17/3/2012)
Μαθήματα «πατριωτισμού» στα σχολεία από τα SS(17/3/2012)
Το Δημοτικό Συμβούλιο απαγόρευσε τη φιέστα των ναζί(10/3/2009)
Διατηρούνται οι αντικομμουνιστικές απαγορεύσεις(21/6/2006)
Στο σκουπιδότοπο η θέση του φασισμού(19/3/2004)
Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο(10/10/2003)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ