Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ
Μεγαλώνει η ανησυχία των συγγενών

Χωρίς ίχνη ζωής από τους τουλάχιστον 9 παγιδευμένους εργάτες συνεχίστηκαν χτες οι έρευνες για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων, στο ορυχείο Copler στην επαρχία Ερτζίτζαν της Τουρκίας, όπου προχτές σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση, απελευθερώνοντας παράλληλα στη γύρω περιοχή τόνους χώματος με επικίνδυνα για τη ζωή και το περιβάλλον συστατικά.

Η ανησυχία των συγγενών μεγαλώνει καθώς πληθαίνουν καταγγελίες για τους όρους λειτουργίας του ορυχείου... Ακόμα και για τα εννιά άτομα που κυβέρνηση και εταιρεία δηλώνουν ότι αγνοούνται, μέχρι χτες δεν είχαν γίνει γνωστά τα ονόματά τους, δημιουργώντας ερωτήματα για το αν υπήρχε επίσημη καταγραφή όσων δούλευαν στις στοές και σε ποιες βάρδιες. Πολλοί εκτιμούν ότι οι παγιδευμένοι μπορεί να είναι πολλαπλάσιοι, καθώς ειδικά όσοι απασχολούνται σε υπεργολάβους δουλεύουν αδήλωτοι.

«Νομίζαμε πως ήταν σεισμός», περιέγραφε χτες στο δίκτυο «Bianet» για την ώρα της κατολίσθησης ο Cihat Karada, εργάτης στο ορυχείο, που πρόλαβε να βγει από τις στοές ελάχιστα λεπτά πριν από την καταστροφή.

Ο ξάδελφος του Ugur Yuldiz (ενός από τους αγνοούμενους), Engin, περιέγραψε στο «Sol» την οργή των συγγενών: «(ο ξάδελφός μου) ήταν από τους τελευταίους που είχε μείνει στη στοά. Αν είχε φύγει 35 δευτερόλεπτα νωρίτερα θα είχε σωθεί (...) Από χτες, υπουργοί, κυβερνήτες, αρχηγοί αστυνομίας, περιφερειάρχες, όποιος μπορείς να σκεφτείς έχουν περάσει από εδώ (...) αλλά όλοι έκαναν παράσταση, τίποτα άλλο...».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση του τουρκικού Παρατηρητηρίου Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας, 158 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα στην Τουρκία μόνο τον περασμένο Γενάρη. Στα θύματα περιλαμβάνονται και 7 ανήλικοι, 3 εκ των οποίων ήταν κάτω των 14 ετών. Για το 2023, το Παρατηρητήριο είχε καταγράψει 2.000 θανάτους λόγω εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ