Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απορρίπτει κατηγορηματικά τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

Ενώ οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σενάρια διαπραγματεύσεων για ένα μελλοντικό, πλήρως ελεγχόμενο προτεκτοράτο

Στόχος του Ισραήλ είναι η διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης
Στόχος του Ισραήλ είναι η διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης
Τα παζάρια των ΗΠΑ με συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή για το Παλαιστινιακό, με άξονα το άνοιγμα διαπραγματεύσεων για ένα μελλοντικό, πλήρως ελεγχόμενο προτεκτοράτο, με αντάλλαγμα την «εξομάλυνση» των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες και την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνει και νέο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» με τον τίτλο: «U.S., Arab nations plan for postwar Gaza, timeline for Palestinian state» (Οι ΗΠΑ και αραβικές χώρες σχεδιάζουν για τη μεταπολεμική Γάζα, χρονοδιάγραμμα για ένα παλαιστινιακό κράτος).

Το δημοσίευμα ανέφερε πως Αμερικανοί και Αραβες αξιωματούχοι ετοιμάζουν ένα «λεπτομερές σχέδιο» για μία «συνολική ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων», που θα συμπεριλαμβάνει ένα «σταθερό χρονοδιάγραμμα για παλαιστινιακό κράτος». Το σχέδιο δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες «λίγες βδομάδες», πιθανώς κοντά στην έναρξη του Ραμαζανιού στις 10 Μαρτίου, αν και αυτό φαίνεται πως θα εξαρτηθεί από το εάν θα καταστεί νωρίτερα εφικτή η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η αμερικανική κυβέρνηση με δημόσιες τοποθετήσεις και «διαρροές» έχει καταστήσει σαφές ότι όταν μιλάει για ένα μελλοντικό «παλαιστινιακό κράτος», περιγράφει ένα «αποστρατιωτικοποιημένο» προτεκτοράτο με περιορισμένες εξουσίες, ενώ αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στις δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με επιστροφή όλων των προσφύγων.

Ακόμα κι έτσι ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου αρνείται κάθε κουβέντα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Μιλώντας προχτές βράδυ σε αμερικανικό δίκτυο, προκάλεσε τον δημοσιογράφο να του πει τι ακριβώς εννοεί όταν αναφέρεται σε λύση δύο κρατών. «Θέλετε παλαιστινιακό κράτος με δικό του στρατό που να διδάσκει στα παιδιά την τρομοκρατία;» είπε χαρακτηριστικά, επιμένοντας στη στρατιωτική κατοχή όλων των παλαιστινιακών εδαφών δυτικά του Ιορδάνη έως τη θάλασσα...

Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς αρνήθηκε χτες κάθε ενδεχόμενο για ανεξάρτητο κράτος, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν σαν επιβράβευση της Χαμάς για τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη.

Ο δε Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αβί Χάιμαν, απέρριψε διαπραγματεύσεις με στόχο ειρηνευτικό σχέδιο για το Παλαιστινιακό, λέγοντας πως «δεν είναι ώρα για δώρα στον παλαιστινιακό λαό, ιδιαίτερα όταν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει ακόμη καταδικάσει τη σφαγή της 7ης Οκτώβρη».

Σε κάθε περίπτωση τα παζάρια γύρω από μια εκεχειρία και τους όρους της, όπως και για την «επόμενη μέρα» εντείνονται. Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, (που στην αρχή της βδομάδας ήταν στο Κάιρο για διαβουλεύσεις με ομολόγους του από Αίγυπτο, Κατάρ και Ισραήλ) επισκέφθηκε εκτάκτως το Ισραήλ προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Νετανιάχου και τον διευθυντή της Mossad, Γιόσι Κοέν. Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε και ο επικεφαλής του FBI.

Μετά τις συναντήσεις αυτές χτες βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύνοδος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου πολέμου στο Τελ Αβίβ.

Στο φόντο αυτό, από τα Τίρανα όπου βρέθηκε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε πως είναι ακόμη εφικτή μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά για την απελευθέρωση των ομήρων. «Εργαζόμαστε εντατικά για αυτό και πιστεύω ότι είναι ακόμη δυνατόν» να επιτευχθεί μια συμφωνία, δήλωσε.

Αντιδράσεις για το «βέτο» του Νετανιάχου στις διαπραγματεύσεις

Τα παραπάνω καταγράφονται μερικές ώρες αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου άσκησε βέτο προχτές βράδυ στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της ισραηλινής αντιπροσωπείας με τους Αιγύπτιους, Καταριανούς και Αμερικανούς μεσολαβητές στο Κάιρο, απορρίπτοντας τα αιτήματα και τις αντιπροτάσεις της Χαμάς σαν «παρανοϊκές».

Ο Νετανιάχου επέμεινε πως μόνο η κλιμάκωση της στρατιωτικής λύσης μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Η αντίδρασή αυτή προκάλεσε την οργή του Φόρουμ Συγγενών και Φίλων Ισραηλινών ομήρων που εξίσωσε την αντίδρασή του με «θανατική ποινή» των ανθρώπων τους. Χτες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στο Τελ Αβίβ, με κεντρικό αίτημα να υπάρξει συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Η απόφαση του Νετανιάχου φάνηκε να «αιφνιδιάζει» και τους υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου που συμμετέχουν στο μίνι υπουργικό συμβούλιο πολέμου (πρώην υπουργού Αμυνας) Μπένι Γκαντς και (πρώην επιτελάρχη του στρατού) Γκάντι Αϊζενκοτ.

Παρεμβάσεις ενόψει του σχεδιαζόμενου μακελειού στη Ράφα

Στο μεταξύ, πυκνώνουν οι παρεμβάσεις ξένων ηγετών προς το Ισραήλ, προκειμένου να μην προχωρήσει στη γενικευμένη χερσαία επίθεση στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 1,5 εκατομμύριο άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Αρκετές από αυτές τις παρεμβάσεις, βέβαια, με πιο χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των ΗΠΑ και της Γερμανίας, στην πραγματικότητα δικαιολογούν το προετοιμαζόμενο νέο μακελειό, βάζοντας μόνο τον «αστερίσκο» της ύπαρξης ενός «σχεδίου απομάκρυνσης των αμάχων», οι οποίοι δεν έχουν πουθενά να πάνε στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας...

Χτες, οι ηγέτες του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας κάλεσαν με κοινή ανακοίνωσή τους το Ισραήλ «να ακούσει τους φίλους του» και να μην προχωρήσει στη γενικευμένη επίθεση στη Ράφα γιατί θα έχει ολέθρια αποτελέσματα.

Προχτές, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, ζητώντας του να αποτραπούν τα σχέδια επίθεσης του στρατού στη Ράφα, προειδοποιώντας για πιθανή περιφερειακή αποσταθεροποίηση. Ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην περιοχή της Ράφα θα έχει ως αποτέλεσμα νέες μετακινήσεις πληθυσμών, κάτι που αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Παράλληλα, χτες το μεσημέρι, οι Πρόεδροι της Βραζιλίας, Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, στο Κάιρο (όπου ξεκίνησε χτες επίσημη επίσκεψη ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος) έκαναν έκκληση για άμεση παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ίδρυση ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

«Συμφωνήσαμε στη σημασία εκεχειρίας στη Γάζα και στην απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων και στη διέλευση της μέγιστης κατά το δυνατόν ανθρωπιστικής βοήθειας για να σωθούν οι ζωές πολιτών» ανέφερε ο Σίσι.

Ο Λούλα στη συνέχεια είπε στους δημοσιογράφους πως «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη δίχως ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», προσθέτοντας πως η χώρα του είχε χαρακτηρίσει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη «τρομοκρατική», αλλά «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο αντίδρασης του Ισραήλ». Ο ίδιος απαίτησε μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ, σχολιάζοντας την ανικανότητα των διεθνών οργανισμών να επιβάλλουν εκεχειρία σε αιματοχυσίες όπως αυτές σήμερα στη Γάζα.

Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γάιτ, δήλωσε χτες από το Κάιρο πως μία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας θα οδηγήσει σε «ανθρωπιστική καταστροφή» και θα απειλήσει «τη σταθερότητα της περιοχής». Απηύθυνε έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κατανοήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης και «να δράσουν άμεσα για το σταμάτημα αυτών των σχεδίων τρέλας».

Παράλληλα, οι 22 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσαν χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαιτήσει την άμεση εκεχειρία στη Γάζα και την ανεμπόδιστη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους και να εμποδίσει κάθε ισραηλινή προσπάθεια διωγμού τους από τα εδάφη της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ