Πέμπτη 4 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΝ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Διαβουλεύσεις στην Τεχεράνη και σενάρια αντιποίνων έναντι του Ισραήλ

Με φονικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ «προειδοποίησε» χτες ο εκπρόσωπος των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», με την Τεχεράνη να εξετάζει πιθανά αντίποινα για την πρωτοφανή επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού την περασμένη Δευτέρα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 14 ατόμων, μεταξύ των οποίων δύο στρατηγοί και 5 αξιωματικοί των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».

Ο ανώτατος Ιρανός σιίτης ιερωμένος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε προγραμματίσει χτες να συμμετάσχει σε σύνοδο με κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας για να συζητήσουν «τις τρέχουσες εξελίξεις στο Ιράν και την περιοχή» και τα επόμενα βήματα για τη λήψη αντιποίνων απέναντι στο Ισραήλ.

Προχτές βράδυ έγινε συζήτηση εκτάκτως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμή την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Η Ιρανή διπλωμάτης Ζάχρα Ερχάντι ζήτησε να επωμιστεί το Ισραήλ «πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες της επίθεσης» στο ιρανικό προξενείο και είπε ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να απαντήσει «αποφασιστικά». Κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει την επίθεση επειδή «είναι πέραν της απλής εγκληματικότητας και εκπροσωπεί μια βαθιά παραβίαση της κοινής αρχής μη παραβίασης των διπλωματικών και προξενικών εγκαταστάσεων και των διπλωματικών εκπροσώπων των χωρών». Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι φέρουν την ευθύνη για «όλα τα εγκλήματα που διέπραξε το ισραηλινό καθεστώς».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρ. Γουντ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη στην επίθεση στο προξενείο, ούτε και πρότερη γνώση γι' αυτή. Κάλεσε δε το Ιράν να αποφύγει την κλιμάκωση εντάσεων στην περιοχή.

Ο επιτετραμμένος της Κίνας στον ΟΗΕ, Γ. Σουάνγκ, καταδίκασε την επίθεση στο ιρανικό προξενείο, ενώ και ο Ρώσος πρέσβης στο Συμβούλιο του ΟΗΕ, Β. Νεμπένζια, απαίτησε την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης στο ιρανικό προξενείο από τη διεθνή κοινότητα. Ο Νεμπένζια κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει να τροφοδοτήσει περαιτέρω τη σύγκρουση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σενάρια για τα ιρανικά αντίποινα

Δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» αναφέρει ότι υπάρχουν αντιθέσεις στους κόλπους της ιρανικής ηγεσίας σχετικά με το είδος της απάντησης που θα πρέπει να δοθεί στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων μία άμεση επίθεση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αλλά αυτή η πρόταση αποδίδεται «στους πιο ακραίους» κύκλους της ιρανικής ηγεσίας.

Παράλληλα, η εφημερίδα «Financial Times» σε ανάλογο άρθρο, επικαλούμενη Ιρανό αξιωματούχο, μετέφερε δήλωσή του πως το Ιράν δεν ενδιαφέρεται να κλιμακώσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ και πως η επίθεση στη Δαμασκό αντικατοπτρίζει την επιθυμία του Ισραήλ που είναι το μόνο που θέλει να σύρει σε σύγκρουση το Ιράν.

Στην ίδια εφημερίδα αναφέρονται δηλώσεις αξιωματούχων των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών που πιθανολογούν ότι οι Ιρανοί θα επιχειρήσουν να επιτεθούν σε ισραηλινούς στόχους ή και πρεσβείες σε Ευρώπη, Νότια Αμερική κ.α.

Η αντίδραση της Φατάχ

Στο μεταξύ, χτες το κόμμα Φατάχ, του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς, σύμφωνα με τους «Times of Israel» προέβη σε μια ασυνήθιστη παρέμβαση έναντι του Ιράν, καλώντας το να μην παρεμβαίνει στις ενδοπαλαιστινιακές υποθέσεις.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η Φατάχ αναφέρει στην παρέμβασή της ότι «η εξωτερική ανάμειξη πλευρών και ιδιαίτερα του Ιράν δεν έχει άλλον αντικειμενικό στόχο παρά να σπείρει χάος στην παλαιστινιακή εσωτερική αρένα, από το οποίο θα ωφεληθούν μόνο το ισραηλινό κατοχικό κράτος και οι εχθροί του λαού μας». «Δεν θα επιτρέψουμε ο ιερός αγώνας μας και το αίμα του λαού μας να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης για ύποπτες δολοπλοκίες με τις οποίες εμείς δεν έχουμε σχέση», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση και προστίθεται ότι «θα κόψουμε τα χέρια όσων επιχειρούν να ανακατευτούν στις υποθέσεις μας, ή να βλάψουν τις δικές μας υπηρεσίες ασφαλείας ή τους εθνικούς θεσμούς μας».

Στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες. Ο στρατός του Ισραήλ επανέλαβε τις αεροπορικές επιθέσεις σε μεθοριακά χωριά και στην ευρύτερη περιοχή Κφαρ Χαμάμ, χτυπώντας - σύμφωνα με την ανακοίνωσή του - θέσεις της Χεζμπολάχ. Βομβάρδισε επίσης κτίρια στην περιοχή Αϊτα Ας Σαμπ, προκειμένου «να απομακρύνει απειλές».

Το απόγευμα της Τετάρτης ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, σε διάγγελμα που εκφώνησε με αφορμή τη Μέρα της Ιερουσαλήμ ανέφερε ότι ασκούνται πιέσεις «στα μέτωπα της αντίστασης» σε Υεμένη, Λίβανο και Ιράκ, αλλά «θα συνεχίσουν την αποστολή τους». Εκτίμησε επίσης τον αγώνα των μαχητών της Χαμάς και της «Ισλαμικής Τζιχάντ», πλέκοντας το εγκώμιο των μαχητών της παλαιστινιακής αντίστασης στη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ