Πέμπτη 4 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1826 Υπογράφεται μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης, με το οποίο επιβεβαιωνόταν η πρόθεση των δύο δυνάμεων να μεσολαβήσουν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην κατεύθυνση της δημιουργίας αυτόνομου ελληνικού κράτους.

1912 Το Θιβέτ ανακηρύσσεται επαρχία της Κίνας.

1932 Γεννιέται ο Σοβιετικός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι.

1944 Εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας μπαίνουν στη Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ. Η Επιτροπή αυτή μετεξελίχθηκε λίγους μήνες αργότερα στην Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1945 Σχηματίζεται στην Τσεχοσλοβακία κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής τον Ζ. Φίρλιγκερ. Στην κυβέρνηση αυτή μετείχαν τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα όσο και αστικές δυνάμεις.

1946 Με προκήρυξή τους προς τον ελληνικό λαό, τα κόμματα που ανήκαν στον συνασπισμό του ΕΑΜ, το ΚΚΕ, το Αγροτικό Κόμμα (του Κ. Γαβριηλίδη), η Ενωση Δημοκρατικών Αριστερών (του Ι. Σοφιανόπουλου), το Σοσιαλιστικό Κόμμα - Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας (του Α. Σβώλου), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (του Α. Λούλη), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (του Γ. Οικονόμου) και η Δημοκρατική Ενωση (του Σ. Κοπτικά), ανακοινώνουν ότι η αποχή από τις εκλογές της 31ης Μάρτη ήταν 55% και καλούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν σε πανδημοκρατικό μέτωπο. Ζητούν ακύρωση του εκλογικού πραξικοπήματος και σχηματισμό κυβέρνησης δημοκρατικής συνεννόησης, που να διεξάγει γνήσιες εκλογές.

1948 Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση εκδίδει Νόμο (αρ.13) για την απονομή ηθικών αμοιβών στους μαχητές του ΔΣΕ που διακρίνονταν στη μάχη (έπαινος, προαγωγή για ανδραγαθία, μετάλλιο ανδρείας και ανακήρυξη μονάδας σε «επίλεκτη»).

1949 Ιδρύεται ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικό Σύμφωνο).

1968 Δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ηγετική μορφή του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ.

1986 Πέφτει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της δοτής διοίκησης της ΓΣΕΕ για τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος με το οποίο εκπαραθυρώθηκε η νόμιμη διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Εκατοντάδες σύνεδροι αποχωρούν από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ πολλοί δεν προσέρχονται καν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ