Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
Η αγανάκτηση γίνεται συλλογική διεκδίκηση και δράση για την αποκατάσταση

Εκατοντάδες κάτοικοι της Γιάννουλης στη χθεσινή μαζική συνέλευση

Μαζική συγκέντρωση κατοίκων στη Γιάννουλη Λάρισας
Μαζική συγκέντρωση κατοίκων στη Γιάννουλη Λάρισας
Με τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους φτωχούς βιοπαλαιστές αγρότες να μετράνε τις πληγές τους, και έχοντας απέναντί τους την εγκληματική γύμνια κράτους και κυβέρνησης, η διάχυτη αγανάκτηση γίνεται συλλογική διεκδίκηση και δράση, ενώ αποκούμπι για τους πληγέντες είναι η αλληλεγγύη που εκφράζεται καθημερινά και οργανωμένα μέσα από σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, άλλους μαζικούς φορείς όλης της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούν και τα Στέκια αλληλεγγύης σε Παλαμά, Τρίκαλα και αλλού.

Κόντρα στην προσπάθεια εφησυχασμού που καλλιεργούν οι κρατικές αρχές και με δεδομένο ότι τα «μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πληγέντες είναι για άλλη μια φορά μακριά από τις πραγματικές ανάγκες τους, οι πληγέντες, που βίωσαν και βιώνουν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους για να ορθοποδήσουν.

Στα χέρια τους παίρνουν την κατάσταση και στη Γιάννουλη

Στη Λάρισα, μετά τις συντονιστικές επιτροπές πληγέντων στις συνοικίες του Αγίου Θωμά και της Νέας Σμύρνης, συγκροτήθηκαν χθες άλλες δύο: Στην περιοχή γύρω από το ΑΤΑ και των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης.

Η συνέλευση των πληγέντων της Γιάννουλης ήταν ιδιαίτερα μαζική, καθώς συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι. Στη συνέλευση ξεχείλιζε η οργή, καθώς οι κάτοικοι (περίπου 3.000) έχουν να μπουν στα σπίτια τους εδώ και μια βδομάδα, έχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες σπίτια και κοινόχρηστα υπόγεια, οι ζημιές σε ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, αυτοκίνητα και άλλα αντικείμενα είναι ανυπολόγιστες, ενώ όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι πληγέντες «οι αποζημιώσεις της κυβέρνησης δεν φτάνουν ούτε για τις επισκευές». Παράλληλα, πολλά σπίτια αντιμετωπίζουν πρόβλημα στατικότητας και τοίχοι έχουν διαβρωθεί.

Η συνέλευση εξέλεξε πολυμελή συντονιστική επιτροπή που θα αναλάβει την καταγραφή των προβλημάτων, την οργάνωση και τον συντονισμό της αλληλεγγύης, την εξασφάλιση όρων επιβίωσης, ενώ τις επόμενες μέρες θα παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να δυναμώσει η πίεση προς την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων.

Μεταξύ των αιτημάτων που υιοθετήθηκαν ομόφωνα από τους κατοίκους ξεχωρίζουν τα εξής:

-- Να ενοικιαστούν διαμερίσματα στη Λάρισα ή στη Γιάννουλη ή να γίνει μίσθωση ξενοδοχείων, με χρηματική κάλυψη από κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμο, για τη στέγαση όσων κατοίκων τα σπίτια πλημμύρισαν και δεν μπορούν να κατοικήσουν σε αυτά. Να μη γίνει μεταφορά στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο.

-- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων, με απολυμάνσεις, ψεκασμούς κ.λπ., και γενικότερα να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρχει για την ψυχολογική στήριξη όλων και ιδιαίτερα των παιδιών.

-- Να δημιουργηθεί στην πλατεία Κέντρο Υγείας «στρατιωτικού τύπου» για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας και διάθεσης φαρμάκων σε όσους χρειάζονται, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ.

-- Γρήγορη και δίκαιη καταγραφή όλων των ζημιών, ταυτόχρονα σχολαστικός έλεγχος για την ανωδομή των οικοδομών. Πλήρης αποζημίωση για την κάλυψη όλων των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις και ένα άμεσο βοήθημα ύψους 1.500 ευρώ σε κάθε οικογένεια.

-- Να ελεγχθούν οι γέφυρες και ο δρόμος ανάμεσα στη Λάρισα και στις Εργατικές Κατοικίες, να εξασφαλιστεί η συγκοινωνία μεταξύ Λάρισας - Γιάννουλης με ασφαλή τρόπο.

-- Να λυθεί άμεσα το θέμα της φοίτησης όλων των μαθητών και των παιδιών, σε ασφαλή σχολεία όπως και παιδικούς σταθμούς, αν είναι εφικτό, στις Εργατικές Κατοικίες, αλλιώς στη Γιάννουλη ή στη Λάρισα, με δωρεάν μετακίνηση μέχρι να λυθεί το πρόβλημα στο Δημοτικό Σχολείο, στο Νηπιαγωγείο και στον Βρεφονηπιακό Σταθμό.

-- Αναστολή των λογαριασμών ρεύματος, νερού, αργότερα θέρμανσης, χρεών σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, τουλάχιστον για 6 μήνες, χωρίς καμία επιβάρυνση. Σε ό,τι αφορά την εξόφληση των διαμερισμάτων των εργατικών κατοικιών προς τον ΟΑΕΔ, να υπάρξει αναστολή για 1 χρόνο.

-- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή για 1 χρόνο από δημοτικά τέλη.

-- Επίδομα ειδικού σκοπού ίσο με τον βασικό μισθό για όσους μικροεπαγγελματίες δεν μπορούν να εργάζονται μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές, και τουλάχιστον για 6 μήνες.

  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας θα προχωρήσουν σήμερα Παρασκευή στις 11 π.μ. και οι πληγέντες κάτοικοι της συνοικίας στη περιοχή του ΑΤΑ, στο δημαρχείο Λάρισας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ