Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 80ή ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ
Το ΚΚΕ τιμά τους αγώνες και τις θυσίες απέναντι στη ναζιστική θηριωδία

Στην εκδήλωση στο Κηποθέατρο Καζαντζάκη για την 80ή επέτειο του ολοκαυτώματος της Βιάννου, αφιερωμένη στα παιδιά - θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, συμμετείχε κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Αλέκο Μαρινάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης και υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του Κόμματος, και τον Κώστα Μωυσάκη, υποψήφιο δήμαρχο Βιάννου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μετά την εκδήλωση ο Αλ. Μαρινάκης και ο Μ. Συντυχάκης σε κοινή τους δήλωση σημείωσαν ανάμεσα σε άλλα:

«(...) Ο λαός πρέπει να βγάζει συμπεράσματα μελετώντας την Ιστορία, ώστε να γίνεται πιο ικανός στους νέους κοινωνικούς, ταξικούς αγώνες ενάντια στον καπιταλισμό, που γεννά τον φασισμό, το μίσος, τον πόλεμο, την προσφυγιά, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

(...) Μέχρι και σήμερα, η Γερμανία δεν έχει ακόμα πληρώσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Το ζήτημα κατά την άποψη του ΚΚΕ δεν είναι νομικό και διαδικαστικό, αν και έχει τέτοιες πλευρές, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Η ευθύνη των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια, για την εξέλιξη αυτή, είναι μεγάλη. Επί της ουσίας δεν έθεσαν ποτέ το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων. Ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων - αποζημιώσεων από τη Γερμανία ήταν η εναρμόνισή τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες της, που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Για το ΚΚΕ οι διεκδικήσεις του λαού μας είναι πολύ συγκεκριμένες και αδιαπραγμάτευτες:

Πρώτον, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που πλήρωσε η χώρα στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής και ανερχόταν στο ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αγοραστικής αξίας 1938. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Δεύτερον, οι απαιτήσεις της χώρας για τις καταστροφές των υποδομών από τα γερμανικά στρατεύματα, την αρπαγή αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Tρίτον, οι αποζημιώσεις για τα ανθρώπινα θύματα, εκτελέσεις, δολοφονίες των ομήρων και την καταναγκαστική εργασία τους στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών τραστ.

Τέταρτον, παραμένει ανοιχτό το θέμα του επαναπατρισμού στην Ελλάδα των αρχαιολογικών θησαυρών που κλάπηκαν από τις δυνάμεις κατοχής.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει αταλάντευτα, όσα εμπόδια κι αν βάζουν κυβερνήσεις, οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και το κεφάλαιο, να παίρνει πρωτοβουλίες για την τελική δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους. Θα αξιοποιεί κάθε τρόπο και μέσο που του δίνεται για να προβάλλει το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, για να γίνει υπόθεση της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό και τη νεολαία μέσα από την πάλη τους να υψώσουν τείχος στη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, όλων των παραφυάδων της, που ξεπετάγονται σαν Λερναία Υδρα, και στους υποστηρικτές της, στη μισαλλόδοξη και απάνθρωπη ιδεολογία της.

Να οργανώσουν την πάλη τους, τις διεκδικήσεις τους για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά φτώχεια, πολέμους, τον ναζισμό - φασισμό και τους υποστηρικτές του.

Σήμερα να κάνουν το βήμα ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε Περιφέρεια και δήμους, που αποτελούν τη μοναδική πραγματική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική δήμων, Περιφέρειας, της κυβέρνησης και της ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς τις καλένδες, με τη βούλα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ(2019-04-17 00:00:00.0)
Η εγκατάλειψη της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων αλλο ένα δείγμα εξαπάτησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ(2019-02-05 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων μέχρι τη δικαίωση(2016-09-23 00:00:00.0)
Πλήρη συμπαράσταση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων(2004-10-23 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις(2000-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ