Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αύριο το μεσημέρι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων και τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Μαζί με την οργάνωση της αλληλεγγύης, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Λάρισας προετοιμάζουν και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία Λάρισας.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται και οι συνεδριάσεις των ΔΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ ήδη γίνονται περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, με κάλεσμα κλιμάκωσης της πάλης και για απεργία, όπως ήδη αποφασίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Τα σωματεία απευθύνονται στον εργαζόμενο λαό της πόλης, καλώντας σε ένταση της συλλογικής διεκδίκησης και θέτοντας στο επίκεντρο την κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων την επίθεση της εργοδοσίας, που βρίσκει «ευκαιρία» με την καταστροφή για να εντείνει την εκμετάλλευση. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή παίρνει και το ...δωράκι της κυβέρνησης με τις αναστολές εργασίας, οπότε απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθοδοσίας, με τους εργαζόμενους να βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται στις τραγικές καταστάσεις που ζουν.

Τα σωματεία αναδεικνύουν, για παράδειγμα, μια σειρά από περιστατικά όπου οι εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν σε επιχειρήσεις, με την εργοδοσία να μην τους αφήνει να φύγουν, όπως στην κλινική «Ιπποκράτειο», στην PFS («Παπαγεωργίου»), στην «Ολυμπος» και αλλού.

Με βάση τα παραπάνω, και εκτός από τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προβάλλουν μια σειρά από διεκδικήσεις, όπως:

-- Να διευκολυνθούν όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.

-- Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να σταματήσουν οι εργασίες στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι.

-- Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο, η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.ά. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ