Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
«Στον αέρα» χιλιάδες μαθητές

Στη Θεσσαλία, 88.000 μαθητές σε 1.036 σχολεία δεν άκουσαν το πρώτο κουδούνι την προηγούμενη Δευτέρα, εκατοντάδες από αυτούς ήταν αποκλεισμένοι στα χωριά τους, πολλοί από αυτούς με τις οικογένειές τους έχουν καταφύγει σε άλλα μέρη προκειμένου να προστατέψουν τις ζωές τους.

Χιλιάδες μαθητές μαζί με τις οικογένειές τους συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις λάσπες, για να αποκαταστήσουν ζημιές.

Σχολικά κτίρια που έχουν πληγεί, αδυναμία να εξασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλειά τους κατά την πρόσβαση στο σχολείο, τα προβλήματα της υδροδότησης σε σχολικές μονάδες προστίθενται στα όσα ήδη ζουν στα σπίτια τους, συνέπειες της πολιτικής που θυσιάζει την ασφάλεια του λαού στο όνομα του κέρδους, συμπαρασύροντας και τα μορφωτικά δικαιώματα. Καθώς το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτεται καθημερινά, επιβεβαιώνεται ότι πολλοί μαθητές θα βρεθούν χωρίς σχολείο και την επόμενη βδομάδα, μιας και πολλά σχολεία έχουν υποστεί ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή.

Ετσι, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπάρχουν σχολικές μονάδες σχεδόν πλήρως κατεστραμμένες (τα σχολεία σε Μεταμόρφωση, Βλοχό, Κοσκινά, νηπιαγωγείο και ΔΣ Μαραθέας Καρδίτσας, 3ο Δημοτικό και 3ο Νηπιαγωγείο εργατικών Γιάννουλης), ενώ πάρα πολύ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σχολεία όπως το 1ο και το 3ο Δημοτικό Παλαμά, Γυμνάσιο - Λύκειο Φαρκαδόνας) και πολύ περισσότερα έχουν ζημιές και θα χρειαστούν βδομάδες, ίσως και μήνες για να λειτουργήσουν.

Το ζήτημα τέθηκε προς το υπουργείο Παιδείας κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής και της ΟΛΜΕ στο υπουργείο Παιδείας (βλ. και σελ. 16). Από εκεί, οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, στον λαό της Θεσσαλίας και ζήτησαν απαντήσεις για τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων και τελικά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, από τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας προέκυψε πως σε ό,τι αφορά τις σχολικές υποδομές 10 σχολεία έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες και το 10% των σχολείων της περιοχής έχει υποστεί ζημιές που μπορούν να επιδιορθωθούν.

Οπως προέκυψε, δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί το πώς οι μαθητές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα ακόμα και σε σχολεία που μπορούν να τους δεχτούν, καθώς η περιοχή αποτελεί υγειονομική βόμβα, υπάρχει πρόβλημα στην υδροδότηση και τη μετακίνηση, ζητήματα που μπορεί να περάσουν πολλές μέρες, ίσως και βδομάδες μέχρι να ξεπεραστούν, ενώ δεν προσδιορίστηκε το πότε θα ανοίξουν όλα τα σχολεία. Μαζί με τους μαθητές τους, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι 10.000 περίπου εκπαιδευτικοί της περιοχής, κάποιοι από τους οποίους μετακινούνται μεταξύ νομών, άλλοι που καλούνται να παρουσιαστούν στα σχολεία χωρίς να υπάρχουν σπίτια για να μείνουν και υποδομές. Οπως μετέφεραν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, δεν υπάρχει συζήτηση για τηλεκπαίδευση, αλλά αυτό που εξετάζεται είναι η λειτουργία σχολείων σε διπλή βάρδια εφόσον επιλυθούν τα παραπάνω ζητήματα.

Συναντήσεις του ΚΚΕ με τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με τους Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας και Απόστολο Ριζόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Βόλου και υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πραγματοποίησε χτες συναντήσεις με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Το κλιμάκιο ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση των σχολείων στον νομό και κυρίως για τις ενέργειες προετοιμασίας για το ασφαλές άνοιγμά τους από μεριάς κυβέρνησης, Περιφέρειας και δημοτικών αρχών. Μετέφερε την αγανάκτηση των γονιών όλης της περιοχής, από τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στα σχολεία, τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων (κτιριακών, υγειονομικών κ.τ.λ.) και κυρίως την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης του σοβαρού θέματος της ακαταλληλότητας του νερού και τους κινδύνους που όλα τα παραπάνω εγκυμονούν για τους χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους. Τέλος τόνισε ότι είναι μονόδρομος η κινητοποίηση γονιών και εκπαιδευτικών και η διεκδίκηση μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ