«Μονομερή βήματα» ...τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ
Στο μεταξύ επανήλθαν οι τουρκικές προκλήσεις και επί του πεδίου, καθώς χθες στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος», 2 κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 και 14 ελικόπτερα προχώρησαν σε 11 παραβάσεις του FIR Αθηνών στο Αιγαίο.
Και ενώ οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης παραμένουν σταθερά στο τραπέζι, την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να καλλιεργήσει προσδοκίες και αβάσιμο εφησυχασμό.
Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες το απόγευμα στο «Mega», προέταξε τη λεγόμενη «θετική ατζέντα», τις διμερείς συνεννοήσεις για μπίζνες, και έκανε λόγο για «αμοιβαίως επωφελή» διαδικασία. Παράλληλα, έδειξε ως στόχο της κυβέρνησης «όταν θα έχουν αποδώσει τα μέτρα της θετικής ατζέντας» οι δύο κυβερνήσεις να συζητήσουν και τα «δύσκολα θέματα», όπως είπε, για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, τονίζοντας ότι «η Χάγη υπάρχει στον ορίζοντα», έστω κι αν «ακόμα δεν έχει συζητηθεί» όπως ισχυρίστηκε.
Επιβεβαίωσε έτσι ότι αν τα «σημαντικά» δεν συζητιούνται ακόμα επισήμως, πολλά απ' όσα κουβεντιάζονται στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» ζεσταίνουν το κλίμα για το επόμενο βήμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Πάνω από 200 ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις, οι μεγαλύτερες στις δύο χώρες, συζήτησαν νέες συνεργασίες που τα επόμενα χρόνια θα αυξήσουν στα 10 δισ. ευρώ τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, όπως προβλέπει ο «οδικός χάρτης» για τα Ελληνοτουρκικά. «Χάρτης» που χαράχτηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πριν έναν χρόνο, με στόχο στο τέλος του δρόμου να υπάρξουν διευθετήσεις που θα διασφαλίζουν τη ΝΑΤΟική συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα, δίνοντας τα απαραίτητα ανταλλάγματα στην Τουρκία για να αγκιστρωθεί στο δυτικό στρατόπεδο.
Εξ ου και ο ίδιος ο Γ. Γεραπετρίτης παραδέχτηκε ότι στην Τουρκία διαμορφώνεται ένα «πλαίσιο διεκδικήσεων», με την τουρκική αστική τάξη να νιώθει την πλάτη της ζεσταμένη από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Διόλου τυχαία, ο ΥΠΕΞ αναγκάστηκε να δώσει απάντηση στην τοποθέτηση του Τούρκου ομολόγου του, Χ. Φιντάν, ότι η τουρκική πλευρά δεν θεωρεί το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση σε Αιγαίο και Ιόνιο «ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο», υποστηρίζοντας ότι αυτό υπεισέρχεται σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας, κάτι που η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί, όπως ξεκαθάρισε, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ο Γ. Γεραπετρίτης αντέτεινε ότι τα πάρκα θα γίνουν, ακόμα και εντός του 2024, παρουσιάζοντάς τα ως «καθαρά περιβαλλοντικό θέμα, που θα έπρεπε να μας ενώνει όλους».
Σημειωτέον, προηγουμένως ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας μιλώντας σε συνέδριο παρατήρησε ότι υπάρχει μεν μια «πτώση των τόνων με την Τουρκία, αλλά όχι αλλαγή των θέσεων. Θα έλεγα μάλλον διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας, με κάθε επιείκεια».